Zelenović: Ova nedelja je presudna i za vlast i za opoziciju

Stvari se ubrazavaju. Okolnosti će vrlo brzo primorati i organizatore protesta i opoziciju i aktivističke organizacije da sednu i nađu odgovorajuću organizacionu formu i da jasno artikulišu zahteve kroz neku vrstu ugovora sa građanima ili građansku platformu. Ova nedelja je prelomna jer će posle obeležavanja godišnjice političkog ubistva Olivera Ivanovića i kontramitinga SNS kontekst u kome se sve odvija biti jasniji.

„Zvaničan stav Saveza za Srbiju o skandaloznom ispadu Željka Veselinovića prema supruzi Olivera Ivanovića javno je saopštio Dragan Đilas uz poruku da izvinjnje nije dovoljno”, kaže u intervjuu za Istinomer Nebojša Zelenović, jedan od osnivača Saveza za Srbiju (SZS) i gradonačelnik Šapca. Zelenović je potvrdio da su se lideri Saveza na sastanku predsedništva složili da je takav način komunikacije za Savez „neprihvatljiv“ i da Veselinović “treba da se povuče“. Sindikat Sloga ostaje deo SZS i u toku je proces imenovanja novog predstavnika Sloge u predsedništvo.

*
Foto: Istinomer/Zoran DrekalovićU kojoj meri ovaj slučaj sa Veselinovićem, ali to nije jedini primer, govori koliko ste u okviru Saveza zapravo vrednosno neusklađeni, odnosno da nema zajedničke vrednosne politike?

Mogu da razumem da deo javnosti ima takvu percepciju. Međutim, naglašavam da smo mi savez partija i organizacija različitih ideoloških orijentacija i da se one kreću od krajnje levice do konzervativne desnice. U okviru Saveza za Srbiju su i evroskeptici koji se zalažu za tešnju saradnju sa Rusijom i partije koje su za tešnju saradnju sa zapadnim zemljama i Evropskom unijom. Sve to nije nikakva tajna. I baš zato svi mi članovi SZS imamo čvrst dogovor o najmanjem zajedničkom sadržaocu u političkom delovanju. Mi se borimo protiv rušenja temelja civilizovanog političkog života u Srbiji. Verujem da, pre svega građani, zaslužuju slobodne izbore, slobodne medije, nezavisno pravosuđe. I što je jos važnije, verujem da uz pomoć građana koji pokazuju poslednjih nedelja izuzetnu svest, hrabrost i energiju, možemo da pobedimo Vučića.
Ali ako članovi Saveza za Srbiju nastupaju u javnosti sa potpuno različitim stavovima u pogledu rodne senzitivnosti, ili odnosu prema Putinu ili Kosovu, kako da shvatimo šta je lični, a šta je zajednički stav?
Pa iste dileme imate i u kontekstu protesta građana gde šetaju jedni pored drugih i konzervativci i rusofili i predstavnici LGBT populacije i levičari i oni koji nose srpsku zastavu i oni koji nose zastavu duginih boja.  Suština prilika u kojima se svi nalazimo je da su urušeni elementarni demokratski uslovi, da je urušena sloboda, da nemamo normalnost u svakodnevnom životu. Te posledice Vučićeve vladavine na isti način osećaju i levičari i desničari i predstvanici manjina i većine jer svi živimo na istom mestu i svakodnevno se suočavamo sa istim problemima od besparice do nesloboda. Zato su jedan od najvažnijih oslonaca saradnje u okviru Saveza za Srbiju slobodni izbori nakon kojih će stručna, prelazna vlada da pripremi državu i društvo za neophodne promene.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Daću vam primer. Ako Vuk Jeremić dokazuje kako Putin prezire Vučića, da li treba da shvatimo da je poruka SZS glasajte za nas jer će Putin nas da voli, da li je to ideja?
Naša politika je formulisana u 30 tačaka koje smo objavili. Ali treba da razumete, i to je suština koju ponavljam, da mi nudimo, posle pobede na izborima tehničku, ekspertsku vladu, koju svaki građanin ove zemlje može da prihvati. Ta vlada bi ovom društvu obezbedila preduslove za elelementarnu normalnost i pristojnost, uslove i ambijent u kome će biti omogućene slobode, uključujući pre svega slobodu medija, zatim funkcionisanje insititucija. Rečju, ta vlada treba da obezbedi sve uslove za funkcionisanje jedne normalne države, jer ovo u čemu sada živimo potpuno je nenormalno. Ja verujem da je suštinski SZS sastavljen od partija demokratske orijentacije, koje su različitih ideoloških usmerenja.
A da li je onda otvoreno pismo Boška Obradovića Putinu, kojim emanira lojalnost, eksces?
Rekao sam već da neke stvari nisu deo dogovora u SZS. To pismo je Boškov samostalni politički nastup. On je lider stranke koja je određenog političkog usmerenja, a istovremeno je član SZS, sa drugačije orijentisanim organizacijama. Ali, to nije najvažnija stvar trenutno. Mnogo je važnije to što ćemo u četvrtak imati kontramiting u organizaciji Vučića kojim on poput jedne kukavice zloupotrebljava državni događaj u lične i partijske svrhe. Pri tom,  zloupotrebljava i Putina koji će tamo da dođe kao glavni akter kontramitinga. Odlično je što imamo posetu predsednika jedne velike zemlje i mislim da treba da imamo dobre odnose sa Rusijom, ali ovo što Vučić radi je u najmanju ruku nepoštovanje i gosta i sopstvene zemlje.
Zašto je to kontramiting?
Zato što Vučić dolazak Putina koristi da bi dao odgovor na proteste građana. On dolazak Putina koristi da bi doveo svoje pritsalice kako bi pokazao koliku podršku ima, imajući u vidu da je na čelu zemlje u kojoj šest nedelja građani glavnog grada izražavaju nezadovoljstvo  njegovom vladavinom, uz činjenicu da se protesti šire i na druge gradove. Bilo bi prirodnije da Putin, na primer, poseti parlament. Ali ovde ništa nije normalno, pa ni to. A to na koji način Vučić koristi ovu situaciju je bedan način bavljenja politikom.
Prošle nedelje uoči protesta u javnost je izašlo pismo organizatora protesta koje se odnosilo na Kosovo. To pismo je zbunilo deo javnosti, imajući u vidu da Kosovo kao tema nije bilo involvirano u zahteve. Verovatno ste videli da su komentari po mrežama bili da je verovatno to pisao Vuk Jeremić, do pitanja da li iza pisma stoji SZS?
SZS je našao zajednički imentelj sa ljudima iz organizacije protesta da zahtevima protesta pridodamo i pismo koje će se odnositi na Kosovo, odnosno da zahtevamo od predsednika Srbije da obelodani plan za Kosovo…
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Kada se čitaju argumentacije iz tog pisma, kojima se Vučić optužuje u kontekstu zakletve na Jevanđelju, da ni metar srpske zemlje nije ostao na Kosovu, da je primorao sudije da se zakunu na kosovskom ustavu, one se po tonu ni malo ne razlikuju od optužbi koje Vučić opućuje na račun bivše vlasti koja navodno prodala ili predala Kosovo.
Uopšte se ne slažem sa tom ocenom. Razlika je suštinska. Ni opozicija, a ni građani prvo ne znaju šta je Vučićev plan za Kosovo. On o tome ne informiše ni institucije ni građane. Mi i ne možemo da se izjasnimo o planu za Kosovo niti možemo u odnosu na njega da se odredimo pošto Vučić neće da ga saopšti.
Ali vi sami ste glasali za Briselski sporazum, a sada mi deluje da stojite iza poruka koje briselski sporazum osporavaju?
Kao što sam maločas rekao. Ne mogu sada da se izjasnim o nečemu o čemu nemam elementarne informacije. I ta teza da je to pismo odbilo deo građanske Srbije je netačna. Ja verujem da građanska Srbija predstavlja većinu i da građanska Srbija šeta ulicama Beograda i drugih gradova svake sedmice. Ako govorimo o Savezu za Srbiju, mislim da je veoma važno da razumete, da u ovom trenutku, i u ovim okolnostima u kojima imate jedan diktatorski režim na vlasti, moramo da budemo otvoreni za sve političke stavove. Ta situacija nije laka. Sada se borimo za minimum, kako bismo posle toga nastavili normalan politički život. Dakle, borba za slobodu podrazumeva toleranciju i sabiranje različitih politika na zajedničkom poslu. Ako hoćete lično ne bih mogao da budem deo nečega u čemu su predominantni i prevashodni ekstremni stavovi.
U redu, ali da li onda ti nastupi pojedinaca iz SZS znače nekakvu odluku da se Vučić politički osporava “s desna“? 
Objasnio sam delovanje pojedinaca. Naša platforma je sadržana u 30 tačaka programa. Nekada neki stav može u javnosti da zazvuči prenaglašeno, ali osnov oko koga smo se okupili je u tih 30 tačaka, što je  dovoljno široka platforma na osnovu koje može da se razgovara. Međutim sve vreme insistiramo da je suština u slobodnim i fer izborima, slobodnim medijima i profesionalnim institucijama.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Da li se slažete sa ocenama da su miting u čast Putina, koji nazivate kontramitingom, potom promena kaznene politike koju inicira predsednik države iako mimo nadležnosti, kao i aktivnosti policije poslednjih dana, predstavljaju uvod u predizbornu kampanju? 
Ne u potpunosti. Mislim da Vučić ispituje javno mnjenje i pokušava da probudi dodatnu energiju kod svojih pristalica i članova. Za razliku od drugih, ja ne verujem da će biti vanrednih izbora, jer mu to u ovom trenutku nije u interesu. Da biste imali poštene izvore, morao bi da vrati demokratske standarde koje je poništio. Ako odluči da ih raspiše to će ujedno biti i odgovor opoziciji da ne želi da ispuni zahteve koji se odnose na fer izbore, koji su uostalom i standard u zemljama Evropske unije za koju se ova zemlja opredelila.
Vučić je jasno rekao da ga opozicija ne zanima, a novija je teza iz intervjua Fajnenšel tajmsu da ako opozicija bude tražila izbore da će ih raspisati?
Opozicija traži izbore ukoliko se uspostave pravila koja su važila do 2012. godine. Inače, ako raspiše izbore, jer je tako on lično odlučio, za nas ti izbori neće postojati. Tehnički to možete nazvati bojkotom, ako nema neke bolje reči, ali suština je da Vučić neće imati opoziciju na tim izborima, da će sve to proizvesti još veće nezadovoljstvo građana i još veći broj njih na ulicama. Jer svi koji šetaju Beogradom i drugim gradovima mu poručuju nedeljama da je loš vladar, da drži državu i društvo u kaljuzi i da niko u tome više ne želi da učestvuje. I takav stav mora da bude pretočen u promenu. Jer suštinski sve što se čuje na protestu teško da može da se ispuni sa Vučićem na vlasti. Ako uprkos građanima, Vućić kaže raspisujem izbore, to znači da ne mari ni za jedan jedini zahtev koji god on bio.
Kako SZS zamišlja njegov odlazak, ako ne na izborima?
Dve su mogućnosti – da on prihvati da primeni standarde za fer i demokratske izbore i da se onda ide na izbore, a ako to ne prihvati onda će na dalje imati ulicu. Ipak, stvari u zemlji se ubrzavaju. Pogledajte šta se sve dogodilo za mesec i po dana. Sada nam sledi prelomna tačka ove nedelje. Prvo, protest povodom godišnjice političkog ubistva Olivera Ivanovića, a potom kontramiting u četvrtak. Nakon ta dva događaja kontekst u kome se sve odvija će biti jasniji. Veliki broj stranih medija će biti prisutan na oba događaja što je važno zbog poruke koja će biti preneta svetu. Dakle, to ubrzanje dešavanja, činjenica da se protesti šire i pretvaraju u sveobuhvatno nezadovoljstvo vode ka nekoj vrsti razjašnjenja ili u formi fer i demokratskih izbora ili rapidnog urušavanja Vučića.
Poslednjih dana se moglo čuti u javnosti da navodno postoje kontakti “nekih ljudi  iz SNS” i opozicije?
Nisam upoznat sa tako nečim i mislim da je to Vučićeva ujdurma kako bi uterao novi strah u redove svojih članova i partnera u pokušaju da ih disciplinuje. Kreira zabludu koja je zapravo njegova igra.
Kako mislite da se izborite za izborne uslove ukoliko nemate saveznike u Evropskoj uniji, koja se ne izjašnjava ni o protestima, niti ima naznaka da u vašem bloku vidi alternativu čiju pobedu u nekoj budućnosti bi prihvatila, kao što je nekada to bio slučaj sa SNS?
Pre svega, ja verujem u ispravnost politike koju vodimo i u snagu građana Srbije. A što se tiče stranaca mi smo ove nedelje imali sastanak sa delegacijom EU u Srbiji i ambasadorom Fabricijem.To je bio otvoren razgovor o različitim temama koje se odnose na naš program, na naše viđenje političke stvarnosti i na naše ideje.  Mi predstavnicima EU , kao i svakom drugom uostalom, iznosimo svoj stav da je politička klima u Srbiji takva da smo prinuđeni da svi zajedno od levih do desnih orijentacija nastupamo nasuprot diktatorskog režima. Takođe smo ih uveravali da se svaka stranka u SZS zalaže za demokratsko društvo sa snažnim institucijama, po ugledu na razvijene evropske države. Suština je da mi ovde živimo u vanrednim okolnostima i da vanredne oklonosti zahtevaju vanredne mere, pa i okupljanje u saveze koje u redovnim okolnistima ne možete da zamislite.
Ali suštinsko je pitanje da li EU u Savezu za Srbiju vidi alternativu koja deluje uverljivo?
Suština je da li grđjani Srbije mogu da se izbore za normalan zivot. Šetam sa ljudima šest nedelja i potpuno sam oduševljen energijom koju osećam oko sebe. Tu Srbiju je nemoguće pobediti. Verujem da će svako slobodoljubiv iz sveta podržati ovaj talas, koji nosi velika želja za demokratijom i normalnošću.
Da li vodite Boška Obradovića na sastanke sa EU predstavnicima?
Bio je sprečen ove nedelje da ide kod ambasadora Fabricija.
*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Kako je došlo do toga da se sa čela kolone lideri stranaka sklone i raštrkaju po samoj koloni?
Pa reč je o građanskom protestu i svi su dobrodošli. Nebitno je da li su na čelu kolone lekari koji se spremaju da odu u Nemačku ili inženjeri. To nije važno, važno je da su građani na okupu i da su došli da kažu da se ne slažu sa tim kako izgleda Srbija.
Bane Trifunović, kao jedan od organizatora protesta, rekao je je pre neki dan, parafraziram, da je opozicija na nekoj vrsti testa i da treba sačekati šta će da ponudi. Kako razumete tu poruku?
Mislim da će u sledećem periodu protestna energija da se proširi po Srbiji i da ćemo vrlo brzo doći u situaciju, zapravo biti u jednoj vrsti pritiska,  da svi zajedno – i organizatori i opozicija i udruženja građana i aktivističke organizacije koje se tu nalaze nađemo odgovarajuću organizacionu formu i da jasno artikulišemo zahteve. Da li će to biti zahtevi za slobodnim izborima, da li će to biti jedna vrsta ugovora sa građanima ili građanska platforma svejedno je. Okolnosti će da nas primoraju da svi zajedno sednemo i to napišemo, da o tome razgovaramo i to ponudimo građanima. Moja je procena da će se to dogoditi brzo.
Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović