Dušan Bajatović

Datum rodjenja: 29. 11. 1967.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 29. 11. 1967.
Stranka: Socijalistička partija Srbije | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen 1967. u Ravnom Selu kod Vrbasa.

Bio je generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije i član Saveta Univerziteta u Novom Sadu.

U biografiji navodi da je inženjer elektrotehnike (smer upravljanja sistemima) i diplomirani ekonomista, ali ne i u kojim visokoškolskim ustanovama je stekao ta zvanja. Ipak, na direktno novinarsko pitanje na kom fakultetu je diplomirao, odgovorio je:

„Na pitanje gde je završio fakultet, pošto se taj podatak ne može naći na zvaničnoj stranici Srbijagasa, rekao je da je završio Ekonomski fakultet u Subotici i Višu elektrotehničku u istom gradu.“ (N1, 28. 3. 2016. godine)

Bio je poslanik i šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije u Skupštini Državne zajednice Srbija i Crna Gora, zatim u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, kao i u Skupštini AP Vojvodine. Takođe, bio je i potpredsednik Izvršnog veća Vojvodine, član Izvršnog odbora Regionalne privredne komore Novi Sad, generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije, kao i član brojnih drugih društvenih organizacija i stručnih institucija.

Bio je poslanik u Skupštini Srbije i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

Oktobra 2008. imenovan je za generalnog direktora Javnog preduzeća „Srbijagas“. U maju 2009. godine, u ruskom letovalištu Soči potpisao je sa predsednikom Upravnog odbora kompanije „Gasprom“ Aleksejom Borisovičem Milerom Osnovni sporazum o saradnji za projekat „Južni tok“ na teritoriji Srbije. Nekoliko meseci kasnije, prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji, Bajatović i Miler u Beogradu potpisuju Ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Memorandum o gasovodu „Južni tok“. Novembra 2009. godine u Švajcarskoj osnivački akt zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma „Južni tok Srbija“ potpisuje sa direktorom projekta „Južni tok“ u kompaniji „Gasprom“ Pavelom Oderovim. Na zasedanju Evropskog biznis kongresa u junu 2010. godine u Kanu izabran je za člana Predsedavajućeg Komiteta ove asocijacije, koja okuplja 117 kompanija iz 23 evropske zemlje.

Novac od članstva u Upravnom odboru „Jugorosgasa“ donirao je, kako je navođeno u medijima, socijalno ugroženim porodicama, zdravstvenim ustanovama i talentovanoj deci. Patrijarh srpski Irinej uručio mu je u februaru 2011. orden cara Konstantina „za nesebičnu ljubav i revnost prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi“. Bajatoviću je, kako je objašnjeno, priznanje dodeljeno za uložen trud i doprinos pri izradi tog ordena i plakete povodom ustoličenja partijarha u Peći, kao i uniformizaciju Arhijepiskopije beogradsko-karlovačke.

Član je Socijalističke partije Srbije od osnivanja 1990. godine i „obavljao je značajne partijske funkcije“.

„U više mandata bio je potpredsednik Glavnog odbora SPS i predsednik Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini što je i danas. Pokrajinska organizacija SPS u Vojvodini prepoznatljiva je upravo po njegovim liderskim sposobnostima da zacrtane političke ciljeve ostvari. Omiljen je među socijalistima, jer, bez obzira na brojne teškoće sa kojima je suočen u profesionalnom smislu, nije zaboravio suštinu delovanja levičara – borbu za slobodu i pravo na rad, humanost i solidarnost. Zato je već četvrti mandat na čelu Pokrajinske organizacije SPS u Vojvodini.“ (sps.org.rs

Na sajtu SPS navodi se da je potpredsednik Glavnog odbora stranke, ali da je zamrznuo funkciju.  

Povezan sadržaj

Osnivač je i raniji direktor Televizije Most u Novom Sadu. Pripisuje mu se izjava: „Jesam socijalista, ali ne želim da budem socijalni slučaj“. Ima kuću na Tatarskom brdu, delu grada u kome žive bogati Novosađani.

U septembru 2021. doktorirao je na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu.

“On je na FTN odbranio doktorsku disertaciju u kojoj se bavi modelima tranzicije i predviđanjima sistema snabdevanja prirodnim gasom. Ali, iako je odbrana morala da bude javna, studenti koji su nam se javili kažu da za nju nisu znali. Čuli su tako što su čuli muziku jer je, sada već doktor nauka, Dušan Bajatović u kantini fakulteta organizovao slavlje na koje je, prema saznanjima N1, bio pozvan i dekanat i računovodstvo fakulteta.”
(N1, 10. 9 . 2021. godine)

Kako je izvestila TV N1, on je sve ispite s doktorskih studija položio s prosečnom ocenom 10,00, mada ga neki doktorandi, kako kažu, nisu sreli ni na overi semestra, ni na ispitima doktorskih studija.

“U roku od svega sedam meseci završava doktorsku disertaciju, na 329 strana kandidat Bajatović piše o Modelima tranzicije i predviđanjima sistema snabdevanja prirodnim gasom. Dok uporedo s tim, kao autor, odnosno koautor iste godine, 2020, objavljuje tri naučna rada u vrhunskim časopisima sa takozvane SCI liste, od čega jedan u kategoriji M21a. ‘Takav rad nema nijedan dekan i prodekan trenutno na Fakultetu tehnilčkih nauka u Novom Sadu. On spada u red elitnih naučnika’, kaže doktorand FTN za N1. Manje od jednog promila svetske populacije uspe da objavi naučni rad u časopisu te kategorije. Vladimir Obradović, profesor Fakulteta organizacionih nauka, ima 150 naučnih radova, od čega dva u kategoriji M21a, ali su mu za pisanje svakog bile potrebne dve godine.” (N1, 26. 8. 2021. godine)