Bajatović – od „partijskog vojnika“ do naučnika

Doktorska disertacija odbranjena - obavestio je zainteresovanu javnost 11. septembra generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović, koji je titulu doktora nauka stekao na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Godinama u javnosti percipiran kao partijski direktor javnog preduzeća sa, kako je sam isticao, “bezobrazno visokom platom”, kao “nedodirljivi ruski igrač” i “bahati funkcioner”, pokazao je da se uz vođenje fudbalskog kluba, pravljenje vina i lov može pronaći vremena i za “učenje uz rad”.

O svojoj disertaciji “Modeli tranzicije i predviđanja sistema snabdevanja prirodnim gasom”, kojom je došao do visokog naučnog zvanja, kazao je:

Tviter, 11. 9. 2021. godine
“Dobar menadžerski alat, za svakog ko hoće da se upozna sa savremenim tokovima energetike i da se bavi predviđanjem cene i potrošnje prirodnog gasa uz pomoć treniranih neuronskih mreža.”

A kako je izgledao razvojni put omladinskog funkcionera Saveza komunista, potom Socijalističke partije Srbije, koji puni uzlet doživljava nakon pada te stranke sa vlasti, pa preko dugogodišnje funkcije direktora javnog preduzeća do novopečenog naučnog radnika?

U zvaničnoj biografiji na sajtu SPS-a ističe da je inženjer elektrotehnike („smer upravljanja sistemima“) i diplomirani ekonomista, ali ne navodi i u kojim visokoškolskim ustanovama je stekao ta zvanja. Na direktno novinarsko pitanje gde je završio fakultet, pošto se taj podatak ne može naći ni na zvaničnoj stranici „Srbijagasa“, odgovorio je da je „završio Ekonomski fakultet u Subotici i Višu elektrotehničku u istom gradu“. (N1, 28. 3. 2016. godine) 

N1, 26. 8. 2021. godine
„Na kom fakultetu ste diplomirali?
U Subotici.
Koji fakultet?
Ekonomski i na Višoj elektrotehničkoj'.
Čudi da u odgovoru na ovo pitanje Dušan Bajatović nije pomenuo da je još 2003. završio Fakultet za menadžment u Zaječaru, odnosno Megatrend, tim pre što vlasnik Megatrenda Mića Jovanović za N1 potvrđuje da je Bajatović 'kod njih' završio, i tim pre što Ekonomski fakultet u Subotici demantuje Bajatovića, pa kažu: upisao jeste, ali ga završio nije.”

Ističe da je bio generalni sekretar Omladinskog saveza Srbije i član Saveta Univerziteta u Novom Sadu, a da je član Socijalističke partije Srbije od osnivanja 1990. godine.

Foto: [email protected]

Sps.org.rs
“U više mandata bio je potpredsednik Glavnog odbora SPS i predsednik Pokrajinskog odbora SPS u Vojvodini što je i danas. Pokrajinska organizacija SPS u Vojvodini prepoznatljiva je upravo po njegovim liderskim sposobnostima da zacrtane političke ciljeve ostvari. Omiljen je među socijalistima, jer, bez obzira na brojne teškoće sa kojima je suočen u profesionalnom smislu, nije zaboravio suštinu delovanja levičara – borbu za slobodu i pravo na rad, humanost i solidarnost. Zato je već četvrti mandat na čelu Pokrajinske organizacije SPS u Vojvodini.”
Za sebe kaže da je vojnik partije.

Posle Petog oktobra, posebno nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Bajatović je kao deo mlađe i pragmatičnije struje SPS-a izbio u sam stranački vrh. Tvrdi da je do samog hapšenja Miloševića bio sa njim u Vili Mir, tvrdeći da ti događaji u seriji „Porodica“ nisu verno prikazani.

Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
“Mislim da je ta serija tendenciozno smeće. Ja sam, kada je Milošević uhapšen, ostao poslednji u vili 'Mir'. Malo toga što je u seriji prikazano je tačno. Smeta mi što su svi srpski lideri na televiziji, uključujući i seriju 'Kralj Aleksandar', prikazani kao moroni. I Aleksandar, i Milošević, Đinđić, Koštunica... Kao da celu srpsku elitu čine ludaci. I drugo, iz te serije je potpuno isključen politički kontekst. Porodica je prikazana kao luda, a to kakvi su bili pritisci, sa čim se suočavao Milošević, kakve su bile unutrašnje okolnosti, to ne postoji. (…) Moje lično mišljenje je da je bolje da je Milošević postradao, nego što smo ga izručili Haškom tribunalu. Vrlo brzo su Hrvati uklonili Tuđmana, Bošnjaci Izetbegovića. Milošević je umro u zatvoru, ali je suđenje delimično sprovedeno, najbolje bi bilo da se ništa od toga nije desilo. Nijedna zemlja ne bi isporučila svog predsednika!”

U vreme dok je Milošević bio u Hagu, u stranci je trajala borba za (pre)vlast.
Beta, 22. 1. 2003. godine
'Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je da bi 'bio red' da se predsednik te partije Slobodan Milošević 'javi' i da kaže šta misli o odlukama nedavnog kongresa SPS-a, na kojem su ga delegati ponovo izabrali za predsednika stranke. 'Očekujemo da Milošević vrlo brzo saopšti svoj stav. Bio bi red da se odazove, jer su u pitanju odluke legalnog i legitimnog kongresa, a dve i po hiljade socijalista je odlučilo da on ostane predsednik partije', rekao je Bajatović. On je grupu socijalista okupljenih oko Bogoljuba Bjelice, koji su napustili kongres, nazvao 'grupom fanatika i šićardžija'.'
U tom periodu Bajatović je postao i vlasnik novosadske TV Most.
Politika, 16. 6. 2003. godine
'Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović nedavno je postao i vlasnik novosadske televizije 'Most'. Reč je o televiziji koja je nastala preimenovanjem iz grupacije TV S (socijalisti), na čijem je čelu bio Zoran Anđelković Baki. Budući da se radi o televiziji SPS-a koja je nastala krajem devedesetih godina oduzimanjem opreme od B-92 i Studija B, koji su tada bili opozicioni prema prethodnom režimu, a delom i od imovine RTS-a, u ovdašnjoj javnosti se zbog ove svojevrsne kupoprodaje između SPS-a i njegovog potpredsednika Bajatovića podigla velika prašina. Bajatovićev trgovački dogovor sa SPS-om, pored nezavisnih novinara, ne odobravaju ni nekadašnje uzdanice socijalista – novinari RTS-a koji su zbog podaničkog odnosa prema prethodnom režimu i nerada za protekle tri godine dobili otkaze. Zamerke ovih potonjih koje su upućene potpredsedniku socijalista Bajatoviću, direktoru i vlasniku televizije 'Most', kako kažu, neočekivane su pošto su se prethodno dogovorili da će, ako ostanu bez posla u svojim ranijim redakcijama, postati suvlasnici ove televizije, a ne Bajatovićevi najamnici, kako im je krajem protekle sedmice rečeno.'

Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Bajatović je istakao da je TV Most u vlasništvu njegove porodice i da ne pripada SPS-u.

Danas, 28. 5. 2009. godine
'Ta televizija nije stvarana na krilima SPS-a, kako neki žele da prikažu, već zahvaljujući naporima svih zaposlenih', rekao je Bajatović'.
Ta televizija bila je prepoznatljiva i po specifičnom noćnom programu.   
Kurir, 10. 11. 2004. godine
'Novosadska televizija Most, koja je u vlasništvu Dušana Bajatovića, već mesecima u sitnim noćnim satima pušta najtvrđe porniće. Bajatović posle kratkog premišljanja objašnjava otkud pornografija na njegovoj televiziji. 'Znam da to ima u programskoj 'košuljici', jedan sat iza ponoći. Ali, koliko znam, to nije zakonski zabranjeno. Možemo da govorimo samo o moralnim zabranama. Međutim, s obzirom na to da kablovske televizije puštaju takve stvari, mi smo morali da odgovorimo tom izazovu konkurencije', kaže Bajatović.'

Dušan Bajatović i Ivica Dačić / Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

U aprilu 2004. burne reakcije javnosti izazvala je njegova izjava u emisiji „Zamka“ TV Pink da će „odgovarati svi koji su učestvovali u izručenju Slobodana Miloševića Haškom tribunalu“ i da je „jedan već platio“. Bajatović se branio tvrdnjom da kao „čestit i pošten čovek nikada nikog nije želeo da uvredi, pa ni pokojnog premijera Zorana Đinđića“.

Danas, 28. 7. 2008. godine
„Da je doslovno preneta, ta izjava bi glasila – zbog sprege vlasti i kriminala jedan je platio glavom. Mediji su, međutim, vrlo svesno tu moju izjavu izmestili na Haški tribunal, pa je dobila potpuno drugi kontekst. Nikada nisam likovao nad nečijom sudbinom, bilo da se radi o Zoranu Đinđiću, ili Slobodanu Miloševiću. To je nehrišćanski i necivilizovano. Ja sam se zbog toga izvinio Đinđićevoj porodici, ali i dalje smatram da je u Srbiji prevelika sprega vlasti i kriminala i da ta sprega mora da se raskine.“
Dve struje u SPS vodile su unutarstranački rat, pa je Milutin Mrkonjić svoje mlađe stranačke kolege, između ostalog i Bajatovića, nazvao “DOS-ovim prostitutkama”.
Kurir, 4. 8. 2005. godine
„Nije kod nas u SPS-u reč o podeli na ‘slobiste’ i na reformiste, već o podeli na lenčuge, foteljaše i nas koji hoćemo nešto da radimo. Nije konvencija pravljena zbog bitangi Ružića, Dačića i Bajatovića da bi se oni promovisali, već zbog 15 godina postojanja stranke i onog koji je najviše zaslužan za nju – Slobodana Miloševića… Pitajte Dačića, Ružića i ostale mangupe iz rukovodstva šta su radili. Imaju samo partijski staž. Ništa nisu radili, samo sede po foteljama! Ja, evo, poslednjih 20 godina nisam bio na letovanju, evo i sada sam na gradilištu, crnčim po vrućini… A oni, nema ih nigde, verovatno su po letovanjima po Bodrumima, i daju sa plaže izjave za medije da hoće da smene Miloševića. Sramota! Ne mogu da spavam zbog njih! To su, bre, sve DOS-ove prostitutke.“

Obeležavanje 30 godina od osnivanja SPS / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Bajatović je poručio da nijedan njegov drug „nije bitanga, pa ni Milutin Mrkonjić“, ističući da nikada nije bio foteljaš i da nije istina da je bio zaposlen samo u SPS-u, kao što tvrdi Mrkonjić.

Kurir, 5. 8. 2005. godine
'Radio sam u jednoj privatnoj firmi, jedno vreme sam obavljao i fizičke poslove. Kao student sam sam se izdržavao i popravljao neke elektronske uređaje. Sada imam privatnu firmu i svako ko želi može da se uveri da li legalno posluje. A najpoštenije i najčasnije sam radio za partiju, i mislim da sam dosta doprineo. U tom radu nema nijednog detalja kojeg bi se stideo bilo koji socijalista, pa ni moj drug Milutin Mrkonjić.'

Sednica povodom 20 godina od osnivanja SPS / Foto: FoNet/Darko Cvetanović

Napominjao je i da se „potpuno pogrešno postavlja pitanje Slobodana Miloševića“ i da „mi ovde ne možemo biti taoci razmišljanja bilo koga ko se nalazi u Hagu“.

Dnevnik, 25. 7. 2005. godine
„Ono što on radi u Hagu ja pozdravljam i da je bilo pameti njegova odbrana bi odavno bila postavljena kao državno pitanje. Međutim, Milošević je u Hagu, ali mi smo ovde i mi smo odgovorni za dešavanja u Srbiji i ne možemo biti taoci razmišljanja bilo koga ko se nalazi u Hagu, ili pak ucena iz međunarodne zajednice. Moramo da pokušamo da odbranimo nacionalne interese na drugačiji način, a nerazumevanje tih odnosa je ključna tačka sukoba unutra SPS-a danas i neslaganja sa našim predsednikom Miloševićem.“

Prema pisanju „Večernjih novosti“, Milošević je tražio da se Bajatović i Ružić uklone sa svih stranačkih funkcija ili će se on distancirati od partije.

Večernje novosti, 11. 9. 2005. godine
„I sam Milošević je, kako saznaju ’Novosti’, partijskim drugovima iz Haga poručio da mu je dosta poigravanja sa njegovim imenom i da će se on, ukoliko Bajatović i Ružić ne budu smenjeni sa svih stranačkih funkcija, distancirati od stranke.“
Ali, posle smrti Miloševića, u decembru 2006. održan je stranački kongres na kome je za predsednika stranke izabran Ivica Dačić, a Bajatović za jednog od potpredsednika. 

Već nakon godinu i po dana SPS postoje nezaobilazni partner za sklapanje nove vladajuće koalicije. Najviši funkcioneri te partije zauzimaju ministarske pozicije, a Bajatović biva postavljen za direktora „Srbijagasa“.

Press, 28. 12. 2008. godine
'Kako ste vi uopšte došli u 'Srbijagas', otkud vi ovde?
- Otkud ja? Pa, red je da i ja pokažem da nisam džabe učio školu (smeh). Meni je struka upravljanje sistemima i mislim da mogu da vodim ovaj sistem.'
I trinaest godina kasnije nalazi se na istoj funkciji. Priznao je da je na nju postavljen bez ikakvog iskustva, ali da ga je u međuvremenu stekao.

N1, 12.1.2016. godine
„I vaša biografija je osporavana kad ste postali direktor Srbijagasa, jer ste vi i ekonomista, inženjer...
- Pa jesam, ovaj...
Niste imali iskustva u polju energetike.
- Pa sad imam. Evo osam godina rešavao sam i krizu gasnu, stekao puno prijatelja... Ja mislim da sam se i dokazao.“
Foto: FoNet/Nenad Ðorđević

Nakon što je početkom 2008. potpisan Sporazum o izgradnji gasovoda „Južni tok“ preko Srbije, a ruskoj naftnoj kompaniji “Gasprom” prodate akcije NIS-a, Bajatović je bio jedan od funkcionera koji je prednjačio u promociji sporazuma kao sigurnom poslu za Srbiju.  Obećavajući da će Srbija sigurno dobiti gasovod, Bajatović je garancije potkrepio – sopstvenim satom.

Press, 28. 12. 2008. godine.
„Mogu da potpišem da ćemo dobiti gasovod.
Nemojte potpis, možete li lično da nam garantujete?
– Ja kao Dušan Bajatović? Kako da vam kažem… Tvrdim da ćemo dobiti gasovod i spreman sam da za ovo javno obećanje odgovaram.
A da li ste spremni da za obećanje založite nešto lično? Na primer, sat „brajtling“ koji nosite?
– Spreman sam.“
U više navrata navodio je rokove za početak radova, ističući da „nema sumnje da će Južni tok biti građen“

Tanjug, 29. 3. 2012. godine
“Izgradnja Južnog toka kroz Srbiju počeće u novembru (2012).”

Kao važnu stavku su svojoj biografiji navodi da je u maju 2009. godine, u ruskom letovalištu Soči, sa predsednikom Upravnog odbora kompanije „Gasprom“ Aleksejom Borisovičem Milerom potpisao Osnovni sporazum o saradnji za projekat „Južni tok“ na teritoriji Srbije.

Srbijagas.com
'Nekoliko meseci kasnije, prilikom posete ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Srbiji, Bajatović i Miler u Beogradu potpisuju Ugovor o formiranju zajedničkog preduzeća za Podzemno skladište gasa Banatski Dvor i Memorandum o gasovodu „Južni tok“. Novembra 2009. godine u Švajcarskoj osnivački akt zajedničkog preduzeća Srbijagasa i Gasproma „Južni tok Srbija“ generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović potpisuje sa direktorom projekta „Južni tok“ u kompaniji „Gasprom“ Pavelom Oderovim. Početkom februara 2010. godine u Banatskom Dvoru potpise na osnivački ugovor zajedničkog preduzeća za podzemno skladište gasa stavili su Dušan Bajatović i direktor kompanije „Gasprom Germania“ Andrej Birjulin. Na zasedanju Evropskog biznis kongresa u junu 2010. godine u Kanu, direktor Srbijagasa izabran je za člana Predsedavajućeg Komiteta ove asocijacije, koja okuplja 117 kompanija iz 23 evropske zemlje.'

Foto: [email protected]

Sve vreme otkako je na funkciji direktora „Srbijagasa“ njegova mesečna primanja ne prestaju da šokiraju javnost u Srbiji.  Nedavno je istakao da svakog meseca prihoduje više od 30.000 evra. Kako je izračunala Nova.rs, mesečno zarađuje ukupno oko 63 prosečne plate u Srbiji. „U sastavu Srbijagasa je ukupno 22 kompanije, zaista imam mnogo funkcija, morate svašta da poradite”, rekao je Bajatović.

Nova.rs, 6. 4. 2021. godine
'Visoki funkcioner SPS Dušan Bajatović sa primanjima od oko 34.000 evra rekorder je po mesečnoj zaradi među srpskim političarima. Do tog iznosa je došao zahvaljujući sedam funkcija koje obavlja. Trenutno ima tri direktorske pozicije, predsednik je dva nadzorna odbora i član još jednog, a nije se odrekao ni poslaničke funkcije u Skupštini Srbije. Upravo je to i njegova najmanje plaćena funkcija. Najviše zarađuje kao direktor preduzeća Gastrans d.o.o – ukupno 1.707.268. To preduzeće je inače u vlasništvu kompanije South Stream Serbia AG, koje je registrovano u Švajcarskoj, a u kojoj 49 odsto udela ima državni Srbijagas, a 51 odsto ruski Gasprom. Sudeći po podacima sa sajta Agencije za sprečavanje korupcije, on obavlja ukupno tri direktorske funkcije – osim pomenute u Gastransu, u Srbijagasu zarađuje 174.378 dinara, a direktor je i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG, ali tu, prema zvaničnim podacima iz Agencije, ne prima ni dinar. Bajatović je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ, u kome 49 odsto udela ima Srbijagas, a većinski paket od 51 odsto drži ruski SOGAZ AO. U toj kompaniji takođe nema nikakvu zaradu. Bajatović zarađuje i kao član Nadzornog odbora Jugorosgas – 1.473.344 dinara, kao predsednik Nadzornog odbora podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara. Bajatović je uz sve to u 2019. godini dobio jednokratnu godišnju nagradu od Jugorosgasa i to u iznosu od 1.474.240 dinara, a u istoj godini Poreska uprava mu je na ime “povrata više uplaćenih doprinosa za PIO” uplatila 10.797.243 dinara.'

Pripisuje mu se izjava „jesam socijalista, ali ne želim da budem socijalni slučaj“, a na pitanje na šta troši toliki novac odgovorio je –  “Ja ni na šta, meni najmanje trebaju pare”.

Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
“Pomažem mnogima. Od FK Vojvodina, bolnica, škola, Dečjeg sela, pojedinaca... Naravno, ostane i za mene. Imam 1.400 evra u 'Srbijagasu', sve ostalo su primanja iz mešovitih rusko-srpskih kompanija. Da budem iskren, ja mislim da bih mogao da isposlujem još neki evro, ali bi me onda pojeli u javnosti. Šta je suština? Ako vi to ne uzmete, to se izgubi u bilansu. A ako uzmeš, imaš to na računu, pa možeš da pomogneš drugima, a možeš da pomogneš i sebi. Ja sam gledao da pomognem i drugima. Imate mnogo siromašne dece, dobrih đaka... Prošle godine sam kupio jedan ultrazvuk, mislim da je koštao 160.000 evra, a za rendgen aparat dao sam 8,4 miliona dinara. To je oko 250.000 evra sa nekim drugim troškovima. I ako neko hoće, ja mogu da mu dam račun. Sve je plaćeno sa mog računa. Ja nisam siromašan, nisam to nikada ni bio, a nije mi žao ni da podelim. A kako trošim, možete da vidite po tome šta imam na sebi. Meni do toga nije stalo. Moj jedini fetiš je lov i imam nešto pušaka i pištolja. Deca mi nisu neskromna, moja partnerka nije neskromna.”

Na pitanje „da li je stvarno neophodno da sedi u pet fotelja“, imao je spreman odgovor:

Večernje novosti, 26. 3. 2016. godine
„Možda nisam najpametniji, ali sam svakako najbolje rešenje za sva ta direktorska mesta. Imam veoma dobre odnose i iskustva sa Gaspromom, ali i sa EU. To je korisno za Srbiju. Zato je opravdano da imam i pet funkcija, utvrđeno je da ne kršim zakon. (…) Uostalom, i Aleksej Miler iz Gasproma je u deset upravnih odbora, a Paolo Skaroni iz Enija je bio i u upravnom odboru banaka. Samo je kod nas to bauk.“

U kampanji za parlamentarne izbore 2016, kada se najavljivalo donošenje Zakona o javnim preduzećima koji predviđa zamrzavanje partijskih funkcija ukoliko se neko nalazi na čelu javnog preduzeća, Bajatović je upitan da li će podneti ostavku na direktorsku funkciju.

RTS, 18.2.2016. godine
„Rekao sam vam da neću. Nemam ni potrebu. Dok taj zakon stupi na snagu proći će izbori.“
Prema mišljenju ministarke energetike Zorane Mihajlović Bajatović ne zaslužuje da obavlja funkciju direktora „Srbijagasa“,  a posebno ne da ima tolika primanja. Neretko pominje i njegovu smenu. Međutim, to govori već više od deset godina.  

Kada je u oktobru 2020. posle šest godina ponovo postala ministarka energetike (na toj funciji je bila od 2012. do 2014), zbog “nepoštovanja institucije Vlade Srbije“, udaljila je Bajatovića sa prvog sastanka u Ministarstvu energetike. 

Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
'Nisam govorio o tome, jer ne želim da se to svede na personalni sukob. Ja ne znam šta je u pozadini takvog odnosa. Osnivač 'Srbijagasa' je Vlada Srbije i mi Vladi polažemo račun. Nikakav problem na nivou profesionalne komunikacije sa ministarstvom ili sa Vladom nemamo. Da li se nekome sviđa Dule Bajatović ili Zorana Mihajlović, to ćemo ostaviti onim ljudima koji učestvuju u ovoj marketinškoj akciji.
Da li ste se posle tog događaja videli ili čuli sa ministarkom?
- Ne. Posle čuvene sačekuše i izbacivanja sa sastanka, ja nisam u kontaktu sa gospođom Mihajlović, ali to nije ni nužno.
Da li je bila gruba vaša ocena da, da se to desilo na drugom mestu, ne biste dozvolili da prođe tako lako?
- Ne, ne bih to dozvolio. Ja bih se potukao sa obezbeđenjem, ali je to nedostojno Vlade Srbije. To bi sigurno bilo tako, oni koji me poznaju znaju to. Iako je ceo događaj očigledno bio insceniran, nekad je bolje pretrpeti.'

Spekulacije da je ona “američki čovek”, a Bajatović „ruski“, ministarka Mihajlović odbacila je uz konstataciju da je direktor „Srbijagasa“ – “bruka za sve”.

Glas Amerike, 27. 1. 2021. godine
'Nikakva Rusija ne stoji iza direktora Srbijagasa. I sve te priče o velikim zaverama, kako iza nekog direktora stoji ko zna ko, to nije tačno. To je pitanje našeg unutrašnjeg uređenja, hoćemo li da imamo profitabilan Srbijagas ili ćemo da pustimo da on radi ovako kako radi. Ja generalno mislim da je direktor Srbijagasa bruka za sve, on je bruka i za neku Rusiju ako to tako postavljamo, ali je bruka i za naš finansijski sektor.'

A Bajatović kaže da ga na poziciji čuvaju jedino – rezultati.

Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
'Nije tajna da sam blizak sa rukovodstvom 'Gasproma' i da imam kontakte na različitim nivoima u Rusiji. Međutim, to ne znači ništa. Dobri odnosi proizilaze iz strateških veza dveju firme. Jedino što vas čuva na poziciji koju zauzimate jesu rezultati i ostvarivanje ciljeva. Dok je tako, bićete rukovodilac. Kad ne možete, nećete. Možete biti nagrađeni nekim dobro plaćenim savetničkim mestom, ali sigurno nećete biti direktor.'
Može li sukob između Bajatovića i ministarke da dovede do njegove smene? Direktor „Srbijagasa“ kaže da njegovo preduzeće više nije gubitaš.
Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
'Ja sam državni činovnik. Vrediš onoliko koliko Vlada hoće da te podrži. Direktor sam 'Srbijagasa' 13 godina. Bilo je perioda kada je to izgledalo mnogo lošije, kada smo vodili skupu socijalnu politiku. Svi se sećaju da je 'Srbijagas' bio dužan 1,7 milijardi evra, a niko se ne seća da su nama stanovništvo i privreda bili dužni 2,4 milijarde evra. Od kada je to prekinuto, 'Srbijagas' svake godine ima visok profit, a svi i dalje pričaju da je gubitaš.'

Ipak, u maju ove godine srdačno rukovanje ministarke i direktora nacionalne gasne kompanije. Ovoga puta nakon potpisivanja ugovora prema kojem vlasništvo nad „Transportgasom“ prelazi sa „Srbijagasa“ na Republiku Srbiju.

Zorana Mihajlović i Dušan Bajatović / Foto: FoNet/Ministarstvo rudarstva i energetike
Večernje novosti, 28. 5. 2021. godine
'Ministarke je izjavila da je to prvi korak u reformisanju ne samo 'Srbijagasa', već gasnog sektora u našoj zemlji. 'Potpisivanjem ugovora Srbija je dobila nezavisnog operatera za gas, a od nacionalnog je interesa da učinimo da investicije u ovom sektoru budu efikasne', kazala je Mihajlović.'

Početkom 2010. priznao je da je bez ikakvog pravnog osnova zaposlio članove porodica haških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kako bi se ovi haški optuženici „osećali bolje znajući da članovi njihove porodice imaju posao“.

Blic, 10. 6. 2010. godine
'Vlada Srbije i dalje se ne oglašava o potezu Dušana Bajatovića, direktora 'Srbijagasa' koji je u to javno preduzeće samovoljno zaposlio članove porodica haških optuženika Jovice Stanišića i Franka Simatovića. Bajatović ih je po sopstvenom priznanju zaposlio bez javnog konkursa, uz napomenu da 'naši ljudi koji se nalaze u Hagu moraju biti mirni i da im je bitna porodica'. Mada je 'Blic' juče uredno pozvao kabinet premijera Mirka Cvetkovića i zatražio odgovor na pitanje kako će država reagovati posle odluke Bajatovića da zaposli sina Jovice Stanišića i bivšu suprugu Franka Simatovića, niko se iz Vlade nije oglasio. S druge strane, iz „Srbijagasa“ juče je na adresu 'Blica' stiglo saopštenje, u kome se navodi da je ovo preduzeće poštovalo Zakon o radu, koje, kako tvrde, ne obavezuje poslodavca 'da javno oglašava potrebu za zasnivanjem radnog odnosa'. To ne predviđaju, kako piše u saopštenju, ni podzakonski akti Kolektivni ugovor JP 'Srbijagas', niti pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova u ovom preduzeću. U saopštenju se navodi da su Vuk Stanišić i Vesna Simatović ispunili opšte uslove iz Zakona o radu i posebne uslove predviđene Zakonom i Aktom o organizaciji i sistematizaciji poslova koje je doneo 'Srbijagas'. Navodi se i to da njihovo porodično srodstvo nije bilo opredeljujuće za zasnivanje radnog odnosa. Ipak, Dušan Bajatović, direktor ovog preduzeća, na TV B92 izjavio je drugačije, kada je naveo da je to bio jedan od razloga zašto ih je zaposlio.'

Foto: [email protected]

Nedavno je govorio o svom prijateljstvu sa bivšim načelnikom Službe državne bezbednosti Jovicom Stanišićem. 

Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
'Kada je počeo haški proces, ja sam otišao kod Miloševića u posetu i video sam Stanišića u ćeliji. Prepoznao sam ga i ušao da ga pozdravim. Znali smo se od ranije, pozdravili smo se, izljubili kao pravi Srbi. Posle, kada sam izašao napolje, oni su hteli da me hapse jer nisam imao dozvolu da se vidim sa Stanišićem. Kada je izašao iz pritvora, počeli smo da se družimo. Tada smo svi pokušavali da mu pomognemo koliko možemo. Ne samo njemu, skupljali smo pare za odbranu Miloševića, pomagali radikalima da skupe novac za Šešelja. Neka je to sto puta međunarodni sud, ipak je pomalo i politički sud. Kasnije, Stanišić je krstio sve troje moje dece i ja sam na to ponosan.'

U februaru 2014. Bajtović je izabran za predsednika Sportskog društva „Vojvodina“, a u junu 2019. postao je predsednik Fudbalskog kluba „Vojvodina“. Već mesecima „Ujedinjeni navijači Vojvodine“ traže njegovu ostavku, optužujući ga da „krajnje bahatim ponašanjem odlučuje o sudbini kluba“.

Danas, 3. 12. 2020. godine
„On je zarobio klub, pretvorio ga je u svog taoca, i krajnje bahatim ponašanjem odlučuje o njegovoj sudbini. Bajatović samostalno, bez polaganja računa, odobrava javna sredstva JP 'Srbijagas' Novi Sad i istim nedomaćinski raspolaže na samo njemu svojstven i znan način. Tako su i napravljeni nepovoljni poslovni aranžmani, u višemilionskim iznosima u eurima, na štetu kluba.'

Iako Bajatović voli da se pojavljuje u medijima, naročito onim koji su mu naklonjeni, a neretko i da priča o svojim sklonostima ka lovu, vinima, a ranije i „boemskom životu“, protiv „Srbijagasa“ podnet je ogroman broj žalbi Povereniku za informacije od javnog značaja, pa je to preduzeće kažnjavano zbog izbegavanja dostavljanja informacija.

Danas, 24. 7. 2014. godine
'Srbijagas je do sada kažnjen čak 12 puta sa ukupno 1,04 miliona dinara zbog kršenja zakonske obaveze da dostavi javne podatke, potvrđeno je Danasu u službi Poverenika za informacije od javnog značaja. Od tog iznosa, ova gubitaška firma je do sad platila sedam kazni ukupne vrednosti od 620.000 dinara. To, međutim, nije sprečilo Srbijagas kojim rukovodi Dušan Bajatović, da nastavi da ignoriše rešenja poverenika, pa se ova kompanija čak 16 puta oglušila o obavezu da poštuje naredbe poverenika.'

Na pitanje „Insajdera“ kako se troši novac koji je Srbija uložila u gradnju Južnog toka, Bajatović je uzvratio pitanjem koliko košta obezbeđenje Brankice Stanković koje joj je dodeljeno odlukom države.

Insajder, 1. 4. 2016. godine
'Način na koji se direktor Srbijagasa Dušan Bajatović na konferenciji za novinare obratio novinarima Insajdera bahat je i krajnje uvredljiv, smatra Nezavisno udruženje novinara Srbije. 'Brankici Stanković obezbeđenje je dodeljeno jer je, zbog onoga o čemu je pisala, godinama izložena brutalnim pretnjama i pritiscima', navodi NUNS. 'To, dakle, nije posledica njene volje ili nekog hira, nego činjenice da srpsko društvo još nije uspelo da obezbedi uslove za normalan rad svih novinara i da su različiti centri moći i nasilničke grupe izvor ozbiljnih pretnji'. NUNS dalje tvrdi da je Bajatovićeva izjava uvredljiva 'ne samo za one novinare koji su izloženi brutalnim pretnjama i kojima je moralo da bude dodeljeno policijsko obezbeđenje, nego i za celokupnu novinarsku profesiju'.'

Bajatovićevo ponašanje prema novinarima prokomentarisao je i Aleksandar Vučić, tada premijer, koji je kazao da Vlada, koja je u tehničkom mandatu, ne može da smeni Bajatovića.

Budući da je uporno izbegavao da se odazove na njihove pozive za intervju, novinari „Insajdera“ odlučili su da Bajatovića sačekaju ispred kuće i upitaju zašto izbegava da odgovori na njihova pitanja, između ostalih i „zbog čega se ponaša tako kao da je Srbijagas njegovo privatno preduzeće?“

U vlasništvu ima i vinariju, ali, kako ističe, vina ne prodaje.

Večernje novosti, 1. 5. 2021. godine
'Pravimo oko 15.000 litara vina. Od toga 6.000 do 8.000 rajnskog rizlinga, jer naš narod najviše voli da pije špricer. Pravimo i odlično crno vino - kaberne pomešan sa merloom. Traminca proizvodimo 2.300 litara, u zavisnosti od godine. Počeli smo da pravimo i šardone. Sve se popije zato što moja vina ispunjavaju sva tri pravila dobrog srpskog vina - da je ladno, da ga ima mnogo, i da je badava.'

Često se na svom Instagram profilu pohvali novim odlikovanjem, priznanjem ili diplomom. U junu je objavio da mu je  “Udruženje vetarana posebnih jedinica policije” dodelilo „Orden Posebnih jedinica Policije“, a u februaru da je nagrađen kao predsedavajući Saveta Ruskog geografskog društva u Beogradu.

Orden “Udruženja veterana posebnih jedinica policije” / Foto: [email protected]
Sputnik, 14. 2. 2021. godine
'Ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina za veliki doprinos proučavanju i očuvanju ruske kulturne baštine, zbližavanju i međusobnom bogaćenju kultura naroda Rusije i Srbije dodeljena je Medalja Puškina predsedavajućem Saveta Centra Ruskog geografskog društva u Beogradu Dušanu Bajatoviću i direktoru ove organizacije Miroljubu Milinčiću.'

Bajatović je i dugogodišnji poslanik u Skupštini Srbije, bio je na čelu i član Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, a pored svih brojnih funkcija koje je i do sada obavljao, prema pisanju „Insajdera“, od pre nekoliko meseci pripala mu je još jedna.

Beta, Insajder, 14. 5. 2021. godine
'Javno preduzeće Srbijagas osnovalo je još jedno zavisno preduzeće, ovoga puta u Mađarskoj, a to je urađeno bez neophodnih saglasnosti, pokazuje istraživanje Insajdera. Kao glavna delatnost novog preduzeća u Mađarskoj navodi se trgovina gasom. Prema podacima iz mađarskog registra, preduzeće je osnovano sa nešto više od 8.000 evra, što je početni, odnosno upisani kapital. Novo preduzeće znači još jednu funkciju za direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića koji se navodi kao član Nadzornog odbora, dok se kao ovlašćeno lice navodi Dragan Vučur izvršni direktor Srbijagasa za komercijalne poslove. Obojici je to jedna od brojnih funkcija u preduzećima u kojima Srbijagas ima delimično ili potpuno vlasništvo, navodi Insajder.'

Dušan Bajatović i Branko Ružić / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Uprkos svim funkcijama, Bajatović je uspeo, kako navodi N1, da u roku od svega sedam meseci završi doktorsku disertaciju na 329 strana, dok je uporedo, kao autor, odnosno koautor, 2020. godine objavio tri naučna rada u vrhunskim časopisima sa takozvane SCI liste, od čega jedan u kategoriji M21a.

N1, 26. 8. 2021. godine
'Takav rad nema nijedan dekan i prodekan trenutno na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. On spada u red elitnih naučnika', kaže doktorand FTN za N1. Manje od jednog promila svetske populacije uspe da objavi naučni rad u časopisu te kategorije. Vladimir Obradović, profesor Fakulteta organizacionih nauka, ima 150 naučnih radova, od čega dva u kategoriji M21a, ali su mu za pisanje svakog bile potrebne dve godine. 'Recimo za mene, kao lični cilj, ako objavim jedan rad u kategoriji M20 godišnje, smatram da mi je ta godina bila jako uspešna, evo gospodin Bajatović tri rada za godinu dana, tako da mu malo i zavidim. Ako imamo ovako impresivne rezultate na početku naučne karijere, ja od njega mogu da očekujem jako velike rezultate i iskreno se nadam tome u budućnosti', kaže Obradović za N1.'

Naslovna fotografija: [email protected]