Početna Akteri Siniša Mali

Siniša Mali

Zanimanje: gradonačelnik
Obrazovanje: diplomirani ekonomista
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 25.08.1972.
Biografija
Rođen je 1972. godine u Beogradu.

Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, smer marketing, na temu "Trgovinske izložbe kao instrument promocije preduzeća". Magistrirao na Washington University u Sent Louis-u, smer finansije. Doktorsku disertaciju odbranio je 2013. godine, na temu "Kreiranje vrednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije - Teorijske koncepcije i ostvareni rezultati u Srbiji" na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu. Veliki broj univerzitetskih profesora već duže vreme osporava ovu titulu, pošto je profesor Raša Karapandža još 2014. godine ustanovio da je više od trećine rada plagirano. Tokom osnovnih studija, dobio je nagradu u trećoj godini kao student generacije, da bi nakon studija od marketinške agencije "Markplan" dobio nagradu za najbolji diplomski rad. Radio je kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija. Nakon studija primio je nagradu kao najbolji student u oblasti finansija, kao i nagradu da je među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u SAD te godine.

U februaru 2001. godine, postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Srbije. U ovom periodu, bio je zadužen za pripremu zakonske regulative u vezi novog koncepta privatizacije (Zakon o privatizaciji, Zakon o Agenciji za privatizaciju, Zakon o Akcijskom fondu, Uredba o tenderima, Uredba o aukcijama, Uredba o restrukturiranju, Uredba o proceni vrednosti), kao i pripremnim aktivnostima samih preduzeća za predstojeći proces. Osnivanjem Agencije za privatizaciju 17. jula 2001. godine, sve operativne aktivnosti u vezi privatizacije sa Ministarstva prelaze u Agenciju. U tom periodu, prelazi u Agenciju gde postaje direktor Centra za privatizaciju, u okviru kojeg vodi tendersku i aukcijsku privatizaciju, restrukturiranje i tržište kapitala. S obzirom na složenost i obimnost aktivnosti, nakon ukidanja Centra za privatizaciju, postaje direktor Centra za tendere. Kao direktor ovog Centra, bio je zadužen za privatizaciju preduzeća putem tendera. Na ovoj poziciji ostaje do kraja 2003. godine.

Nakon ovoga, osnovao je svoju kompaniju koja se bavi savetovanjem u oblasti kupovine i prodaje preduzeća (mergers & acquisitions), finansijskog restrukturiranja, konsolidacije poslovanja, i savetovanja kompanija radi poboljšanja njihovih finansijskih performansi. Pre preuzimanja položaja pomoćnika ministra za privatizaciju, radio je u jednoj od najvećih investicionih banaka na svetu, Credit Suisse First Boston u New Yorku, gde je bio zadužen za poslove kupovine i prodaje preduzeća. Pre toga, proveo je četiri godine kao rukovodilac u jednoj od četiri najveće konsultantske firme Deloitte & Touche, dve godine u Pragu i dve godine u Beogradu, gde je radio na poslovima privatizacije, kupovine i prodaje preduzeća, restrukturiranja i konsolidacije, poslovne analize, itd.

Od 2003. godine, nosilac je zvanja Chartered Financial Analyst (CFA) i član CFA Instituta. Takođe, nosilac je licence portfolio menadžera koju izdaje Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije. Član je Srpsko – britanskog poslovnog kluba, Srpske Asocijacije Menadžera, kao i Fulbraight asocijacije.

Na mesto savetnika prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića za finansije i privredu postavljen je 2012. godine.

Odlukom Vlade Srbije, 18. novembra 2013. godine kao kandidat SNS-a postavljen je za predsednika Privremenog organa grada Beograda i tu ostaje do raspisivanja izbora 16. marta 2014. godine.

Za gradonačelnika Beograda izabran je 24. aprila 2014. godine. 

Nakon rušenja u Savamali u noći posle izbora u aprilu 2016. godine, radi izgradnje projekta Beograd na vodi, usledili su masovni protesti sa zahtevom da Mali podnese ostavku. Aleksandar Vučić, tada predsednik Vlade, u junu 2016. obznanio je da su za rušenje u Hercegovačkog odgovorni gradski čelnici, a nakon toga je nekoliko puta obećavao da će Mali podneti ostavku i da neće dugo ostati na mestu gradonačelnika. Međutim, Mali je na toj funkciji dočekao lokalne izbore u Beogradu u martu 2018. 

Njegovu karijeru na mestu gradonačelnika obeležilo je još nekoliko afera, između ostalih "afera 24 stana u Bugarskoj" i optužbe da je plagirao doktorat.