Izbori su bili čisti kao suza

Ministar finansija o opštim izborima u Srbiji. (Hit Tvit / TV Pink, 7. januar 2024. godine)
10. 1. 2024.
Teme / Ocene: Neistina
„Ovi su izbori bili čisti, dakle, kao suza.”  

Prvi deo božićnog Hit Tvita protekao je u osporavanju tvrdnji da je na parlamentarnim i beogradskim izborima bilo fantomskih birača i krađe glasova. Ministar finansija Siniša Mali rekao je da na izborima nije bilo krađe i da su izbori bili čisti kao suza. Ovu formulaciju Mali je preuzeo od predsednika Vučića, kao i ocenu da je „pitanje kada će bilo koji naredni izbori biti čisti kao što su bili ovi”. Mali je ustvrdio i da je neko uložio „desetine miliona evra, ako ne i stotine miliona evra” kako bi se promenila vlast u Srbiji.

Da izbori ipak nisu bili čisti kao suza, ma koliko da predstavnici vlasti to ponavljaju, svedoče izveštaji domaćih i međunarodnih posmatrača, koji ukazuju na brojne neregularnosti pre i posle izbornog dana, poput zloupotrebe javnih resursa, pritiska na građane, zastrašivanja, kupovine glasova, ali i manipulacije biračkim spiskom.

Posmatračka misija Crte utvrdila je postojanje organizovane migracije birača, odnosno prijavljivanje fiktivnih prebivališta kako bi se uticalo na rezultate glasanja u gradu ili opštini u kojima birači ne žive. Posmatrači Crte su tokom izbornog dana zabeležili brojne fotografije i video snimke koji svedoče o masovno organizovanim migracijama birača iz drugih regiona u Srbiji i iz inostranstva, kao i nekoliko nekoliko logističkih centara odakle su birači upućivani na biračka mesta širom Beograda. Na 14 odsto svih biračkih mesta u Beogradu primećeni su slučajevi organizovanog prevoza birača, nadziranog glasanja i nepravilnosti koje ukazuju na potencijalne manipulacije identitetom birača.

Istinomer je objavio bazu podataka koja pokazuje koliko je na kojoj adresi bilo prijavljeno birača za decembarske izbore u Beogradu (ona je dostupna na ovom linku). Brzom proverom samo jednog biračkog mesta na Voždovcu otkrili smo da postoji najmanje pet adresa na kojima je broj birača bio veoma velik u odnosu na kvadraturu stambene jedinice na kojoj su bili prijavljeni.

Tako je u jednoj kući od 58 kvadrata bilo prijavljeno čak 40 birača. Utvrdili smo da je u drugoj kući od 52 kvadrata za beogradske izbore bilo prijavljeno 36 birača. Dalje, u kući od 130 kvadrata na Voždovcu bilo je prijavljeno prebivalište za 30 građana s biračkim pravom. Pored te kuće nalaze se i prostorije lokalnog odbora Srpske napredne stranke. Otkrili smo i da je u jednoj kući od 36 kvadrata bilo prijavljeno 29 birača, dok su u na adresi kuće od 210 kvadrata prebivalište imala 24 birača s pravom glasa na beogradskim izborima.

Povezan sadržaj
Tim Istinomera 28. 12. 2023.

Da nedavno održani izbori nisu bili čisti kao suza ocenili su i strani posmatrači. Iako se finalni izveštaj posmatračke misije OEBS očekuje, šef misije ODIHR Albert Jonson rekao je da su izborni uslovi bili neravnopravni za sve učesnike i da je ta misija zabeležila neregularnosti na sam dan glasanja.

Evroposlanik Andreas Šider, koji je bio posmatrač na izborima u Srbiji, oštro je kritikovao dešavanja u vezi sa izborima i pozvao na nezavisnu istragu svih nepravilnosti. On je rekao da su posebno zabrinjavajući izveštaji o prevarama i pokušajima Vučićevog režima da utiče na izborne rezultate, te da je posebno šokantna vest o autobusima koji voze nerezidente u Beograd na glasanje. „Posmatrao sam mnoge izbore, ali protekli u Srbiji su bili daleko od bilo kakvih evropskih standarda”, rekao je Šider, ukazavši na fantomske biračke listiće, informaciju da je 50.000 ljudi dovezeno u Beograd i svedočanstva o kupovini glasova.

Nakon što su predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić optužili Šidera da laže i da je subjektivno izveštavao o nepravilnostima tokom izbora u Srbiji 17. decembra, oglasio se i šef posmatračke misije Evropskog parlamenta Klemen Grošelj. On je rekao da očekuje da će Evropski parlament vrlo brzo reagovati povodom izbora u Srbiji i svega što se dešavalo u vezi sa tim i da te reakcije neće ići u prilog Srbije i srpskih vlasti. On je istakao da se boji da će se za Srbiju vrata za proširenje EU dosta brzo zatvoriti.

Dakle, primedbe na decembarske izbore imali su i domaći i strani posmatrači, koji su ukazali na brojne neregularnosti pre i posle izbornog dana, poput zloupotrebe javnih resursa, pritiska na građane, zastrašivanja, kupovine glasova, ali i manipulacije biračkim spiskom. Crta je na beogradskim izborima utvrdila organizovanu migraciju birača, kako bi se uticalo na rezultate glasanja u Beogradu. Istinomer je na samo samo jednom biračkom mestu na Voždovcu brzom pretragom utvrdio pet sumnjivih slučajeva, odnosno nesrazmerno veliki broj birača u odnosu na kvadraturu stambenog objekta na kom su bili prijavljeni. Tako smo utvrdili da je na jednoj adresi u beogradskoj opštini Voždovac pre izbora održanih 17. decembra prijavljeno 40 birača u kući od samo 58 kvadrata. Stoga za izjavu da su izbori bili čisti kao suza, ministar Siniša Mali dobija ocenu „neistina”.

Naslovna fotografija: FoNet