Početna Akteri Branko Ružić

Branko Ružić

Zanimanje: narodni poslanik
Obrazovanje: diplomirani politikolog
Stranka: Socijalistička partija Srbije
Funkcija u stranci: predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 14.12.1975.
Biografija
Rođen je 1975. godine u Zemunu. 

Detinjstvo je proveo u Australiji, jer mu je otac bio jugoslovenski diplomata. Diplomirao je na odseku za međunarodne odnose Fakulteta političkih nauka u Beogradu. 

U periodu od 1996. do 1999. godine obavljao funkciju studenta prodekana na FPN. Član je Socijalističke partije Srbije, a bio je i predsednik Mladih socijalista. Od 2001. godine potpredsednik je Glavnog odbora, a u isto vreme (do kraja 2002. godine) bio je i portparol SPS. Predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora stranke postaje decembra 2006. godine. Bio je poslanik u Skupštini Srbije u sazivu 2001-2003. godine. Od 2004. do 2006. godine bio je poslanik u parlamentu Državne zajednice SCG. Nakon izbora 2008. postaje šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija do avgusta 2013. godine, kada je postavljen na funkciju minstra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

Nakon izbora 2014. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Bio je i predsednik Upravnog odbora FK "Partizan" do 2013. godine. Kada je početkom 2014. kazao da misli da uhapšeni direktor “Zekstre” Dragan Đurić nije kriv, tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je razočaran i da smatra da je to nefer i neprimereno prema svim kolegama koji su radili svoj posao na tom slučaju.

"Nemam problem da sam kriv Ružiću kada se njegovi drugovi bave kriminalnim radnjama ili bar tako misle nadležni organi, kada to rade moji drugovi ili neko drugi, ali imam problem da svaki put kada država radi svoj posao stajete na stranu drugih. To mogu da rade neki drugi u javnosti, ali ne i predstavnici države", rekao je Vučić.

Povodom skidanja sa programa emisije "Utisak nedelje" u septembru 2014, Ružić je izjavio da političari imaju obavezu da stanu u odbranu principa, vladavine prava, novinarskih sloboda, izražavanja različitosti u stavovima i mišljenjima i afirmaciju demokratskih i evropskih vrednosti. On je naveo i da ga takođe obuzima utisak da protokom vremena "promena svesti i mentaliteta poprima obrise duha vremena" kada su "vlažili" i koaksijalni kablovi.

Kako se razvijala karijera Branka Ružića i kako je menjao mišljenja o svojim koalicionim partnerima pogledajte u sledećem tajmlajnu

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić predložila je u junu 2017. da Ružić bude njen naslednik na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave