Koliko će donacije ublažiti štetu od poplava?

Donatorska konferencija za otklanjanje posledica katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni i Hercegovini, koja se danas održava u Briselu, biće prilika da se donekle pokrije razlika između štete koju su poplave napravile i novca koji je do sada prikupljen. Direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević izjavio je da će Srbija za sanaciju štete od poplava od Evropske unije dobiti 100 miliona evra. On je rekao i da ne može da precizira koliko bi novca naša zemlja mogla da dobije sa Donatorske konferencije u Briselu. Ranije je izjavio: “Ako skrpimo par stotina miliona evra, mi smo na konju.” (Tanjug, 11. 7. 2014. godine).

Krupanj

U predstavljanju izveštaja o ukupnoj šteti od poplava Blagojević je saopštio da se ona na teritoriji 24 opštine za koje je urađena detaljna analiza, procenjuje na 1,5 milijardi evra, a da će za teritoriju cele Srbije, ta suma biti veća za deset do 15 odsto. Do sada je, rečeno je tada, sakupljeno nekoliko desetina miliona evra, međutim, problem je što sa tim novcem ne može da se raspolaže, jer sve opštine nisu dostavile precizne spiskove oštećenih domaćinstava. Za početak procesa sanacije štete o poplava neophodno je doneti i zakon o obnovi koji se najavljuje da će biti “ovih dana”, mada su postojala obećanja i da će biti usvojen pre mesec dana.

I ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je i predsednica Komisije za procenu štete iznela je podatak da se šteta procenjuje na oko 1,5 milijardi evra. Ona je ranije govorila da je direktna šteta oko 600 miliona evra. Od toga 309 miliona evra štete je napravljeno na saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi, dok su lokalne samouprave prijavile štetu od nešto malo manje od 300 miliona evra, ne računajući Obrenovac.

Krupanj

Iako je 21. maja premijer Vučić izjavio da će Vlada Srbije “u narednih sedam dana” postaviti na svojoj internet adresi spisak svih pojedinačnih donatora koji su odvojili sredstva za pomoć ugroženima od poplava, to se nije dogodilo. Ministarstvo finansija počelo je da objavljuje  iznose donacija uplaćenih na račun Vlade Srbije.  Prema tim podacima, a poslednji put su ažurirani 3. jula,  od donacija prikupljeno je 3.387.489.810,10 dinara, što je po srednjem kursu NBS od 15. jula (116, 3716 dinara za evro) oko 29,10 miliona evra.