Sajt “Očistimo Srbiju” koštao 500.000 evra

Poslanica SNS-a o sajtu “Očistimo Srbiju” bivšeg ministra Olivera Dulića. (Otvoreni parlament, 22. 5. 2019.)
“Imali smo kampanju ‘Očistimo Srbiju’, gde je samo sajt Ministarstva za zaštitu životne sredine u vreme kada je Oliver Dulić bio ministar, koštao građane Srbije, poreske obveznike ove zemlje 500 hiljada evra.”
Govoreći u Skupštini Srbije o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o glavnom gradu, poslanica Srpske napredne stranke Dušica Stojković očekivano je hvalila predloženi zakon i prenošenje nadležnosti sa grada na opštine. Istovremeno je, u skladu sa manirom svoje poslaničke grupe, tokom govora optuživala bivšu vlast za “korupciju i kriminal”.
*
Dušica Stojković / Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Tako je, između ostalog, podsetila i na kampanju “Očistimo Srbiju” iz vremena kada je ministar za zaštitu životne sredine bio Oliver Dulić, rekavši da je izrada sajta građane Srbije koštala 500.000 evra.
Međutim, jednostavnom pretragom Gugla može se utvrditi da je poslanica SNS-a iznos za sporni sajt uvećala čak 20 puta.
Naime, za izradu veb portala akcije “Očistimo Srbiju”, koja je počela na proleće 2009, Dulićevo ministarstvo sklopilo je sa firmom “Logic internet”  ugovor vredan oko 25.000 evra. 
Prema pisanju portala Pištaljka, Koalicija za nadzor javnih finansija došla je u posed ugovora od 22. aprila 2010. godine, iz kog se vidi da je za izradu sajta “Očistimo Srbiju” tadašnje Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja platilo pomenutom preduzeću iznos od 2.561.013 dinara, što je, prema zvaničnom kursu Narodne banke Srbije u trenutku zaključenja ugovora, iznosilo 25.765 evra.
Koalicija za nadzor javnih finansija, koju su činile 11 organizacija civilnog sektora, tada je tvrdila da je za uslugu koja, kako su rekli, košta maksimalno 1.000 evra, plaćeno 25 puta više.
*
Oliver Dulić i Mirko Cvetković, januar 2010. godine / Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Tadašnji državni sekretar Bojan Đurić, koji je potpisao ugovor, tvrdio je, međutim, da je procedura poštovana i da su ostale ponude koje su dobili bile mnogo nepovoljnije, kao i da je jedna premašila i 40.000 evra. Đurić je govorio i da sajt u tom trenutku još nije dovršen, te da bi na njemu trebalo da se nalaze baze podataka o svim deponijama u Srbiji i sa podacima javnih komunalnih preduzeća i privatnih firmi koje su dobile koncesije za upravljanje otpadom. 
Dakle, kao što se može videti u objavljenom ugovoru, izrada sajta akcije “Očistimo Srbiju” koštala je u aprilu 2010, kada je ugovor i zaključen, 25.765 evra. Budući da je poslanica Srpske napredne stranke izjavila da je sajt Dulićevog ministarstva građane koštao 500.000 evra, dakle 20 puta više od njegove stvarne cene, Dušica Stojković dobija ocenu “kratke noge”. 

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević


[proverime]