Početna Izjave Istinitost Prošle godine Srbija imala najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu
Aleksandar Vučić

Predsednik države o rastu BDP-a u 2016. u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana

Prošle godine Srbija imala najveći privredni rast na Zapadnom Balkanu

"Prošle godine na Zapadnom Balkanu samo je jedna zemlja bila ista kao mi, mi smo bili najbolji čak i po tom pokazatelju (privrednom rastu)."

„Ćirilica“, TV Happy, 4. septembar 2017. godine

Komentar Istinomera
Gostujući kod Milomira Marića u „Ćirilici“ na TV Happy 4. septembra, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je od voditelja dobio pitanje u vezi sa niskim bruto domaćim proizvodom Srbije u prvoj polovini 2017. godine. „Je l’ čitaš opozicione novine? Evo, magazin Vreme...“, počeo je Marić, da bi ga Vučić odmah prekinuo: 

„Ne čitam. Miškovićeve novine odavno ne čitam.“

Ipak, Marić je bio uporan: „Na naslovnoj strani je objavio ’Kraj naprednjačke laži’, Srbija je najzaostalija zemlja u regionu, ima najmanji privredni rast, i Rumunija i Bugarska, a ne samo oni...“

Sad je tu već potrebna intervencija novinara, jer je tekst u „Vremenu“, koji se bavio rastom BDP-a u Srbiji i okolnim zemljama u poslednje tri godine, bio naslovljen „Kraj naprednjačke bajke“, a ne „laži“. Taj naslov – „Kraj naprednjačke bajke“ – bio je i naslovna strana „Vremena“ poslednjeg dana avgusta. No, uprkos svojoj tvrdnji da odavno ne čita „Vreme“, predsednik države je znao čemu je reč: 
 
*
Foto: Screenshot TV Happy„Rumunija svakako je ispred nas i biće nam potrebne godine da pristignemo Rumuniju. Što se tiče zemalja, evo, ja ću vam pročitati jedan detalj, da biste vi razumeli. Dakle, oni govore o šest meseci, ne govore čak o prošloj godini, jer prošle godine smo na Zapadnom Balkanu, samo je jedna zemlja bila ista kao mi, mi smo bili najbolji čak i po tom pokazatelju (privrednom rastu)“, rekao je Vučić.

Sad, postoje dve tvrdnje u ovoj Vučićevoj izjavi, koje su u međusobnoj koliziji – prvu, da je Srbija bila najbolja po privrednom rastu u 2016. od zemalja Zapadnog Balkana („pet zemalja i jedna teritorija, koju različito tretiramo mi i Zapad“, kako reče Vučić), i drugu da je to prvo mesto po najvećem rastu BDP-a Srbija delila sa još jednom zemljom.

No, kao što ćemo videti, ni jedna ni druga tvrdnja nisu tačne. Vučić nije eksplicitno rekao da li u tih „pet zemalja i jednu teritoriju“ ulazi i Hrvatska, odnosno, da li je to „pet zemalja i jedna teritorija“ uz Srbiju (Makedonija, Albanija, Kosovo, Crna Gora, BiH i Hrvatska), ili je i Srbija tu pobrojana. Prema podacima MMF-a, odnosno njihove World Economic Outlook baze podataka (WEO), Hrvatska je u 2016. imala privredni rast od 2,93 odsto, što je svakako malčice više od rasta BDP Srbije (2,78 odsto).
*
Foto: IstinomerIpak, u daljem dinamičnom razgovoru sa Milomirom Marićem, Vučić se poslužio pripremljenim podacima; kamera je uhvatila kadar na kojoj se može razabrati šta piše u Vučićevim papirima, i odatle postaje jasno da predsednik ne ubraja Hrvatsku u zemlje Zapadnog Balkana – na papiru su se, osim Srbije, nalazili podaci o BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

Dakle, kako su rasle privrede ove „četiri zemlje i jedne teritorije“ u prošloj godini? Ponovo se okrećemo WEO bazi podataka, koji kažu sledeće: BDP Albanije je u 2016. porastao 3,4 odsto, BiH 2,5, Kosova 3,6, Makedonije 2,41, a Crne Gore 2,36 odsto.

Prema tome, Srbija nije bila najbolja po rastu BDP-a na Zapadnom Balkanu 2016. godine, niti je delila prvo mesto „sa još jednom zemljom“ – veći privredni rast od nje imali su Albanija i Kosovo, zbog čega predsednik države za ovu izjavu dobija ocenu „neistina“.

(Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević)
Najčitanije