Zatvoriti Haški tribunal!

Lider JS o saradnji sa Haškim tribunalom. (Press, 4. 7. 2008. godina)
„Haški tribunal što pre treba zatvoriti. Ima dvostruke aršine, napravljen je za Srbe i ništa dobro nije doneo Srbiji!“

Reagujući na presudu Haškog tribunala kojom je ratni komandant muslimana u Srebrenici Naser Orić oslobođen optužbi za ratne zločine, predsednik Jedinstvene Srbije je, samo nekoliko dana pred formiranje nove Vlade Srbije, veoma oštro govorio o toj instituciji.

„Orić zaslužuje doživotnu kaznu zatvora! – izričit je Palma. On poručuje da ako neko iz Haga zna gde su Karadžić, Mladić i Hadžić, ‘neka dođe da ih uhvati’.

– Koliko još Srba treba da isporučimo? Za Hag je zločinac svaki Srbin koji se slikao kako drži pušku u ruci – kaže Palma.“

Press, 4. 7. 2008. godina

Ali, nakon svega dvadesetak dana, posle izručenja Hagu Radovana Karadžića, Marković je imao razumevanja za taj potez nove Vlade.

„Dragan Marković Palma juče je izjavio da se lideri DSS i NS, Vojislav Koštunica i Velimir Ilić, ‘čudno ponašaju’ nakon hapšenja Radovana Karadžića i njegove predaje Haškom tribunalu. On je…rekao da ‘nije prijatno’ kada se Haškom tribunalu isporuči jedan Srbin, koji se zove Radovan Karadžić, ali da ‘nije bilo prijatno ni kada su isporučeni srpski generali Lazarević i Pavković i predsednik Srbije i SRJ Slobodan Milošević’. Marković je u tom kontekstu ocenio da Koštunica ‘zaboravlja da je kao predsednik SRJ oslobodio 1.000 Albanaca iz srpskih zatvora’.

– ‘U vreme dok je DSS bio na vlasti, Haškom tribunalu je isporučeno 18 Srba i tada je to bila međunarodna obaveza, a ovo sada nije, oni su sada patriote, a drugi, koji moraju da poštuju međunarodne obaveze, nisu. To nije dobro ponašanje u ovom trenutku.’ – rekao je Marković. On je poručio Velimiru Iliću da zaboravlja…da se ‘zalagao da se isporuči i poslednji Srbin na spisku Haškog tribunala’.“

Politika, 1. 8. 2008. godine

Zbog potpune izmene stava u roku od nekoliko nedelja lidera Jedinstvene Srbije ocenjujemo kao nedoslednog.

Marković je u međuvremenu, čini se, usvojio stav da Srbija treba da sarađuje sa Tribunalom jer slično govori i sada kada je uhapšen Ratko Mladić.

„To je međunarodna obaveza koja je potpisana u Dejtonu, a ova država poštuje ugovore i ono što joj je međunarodna obaveza u formalnom smislu.“

Dnevnik, 28. 5. 2011. godine