Zatvorićemo sve kolektivne centre

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine o rešavanju stambenih problema najugroženijih izbegličkih porodica. (Danas, 6. 3. 2008. godine)
„Naša je ambicija da do 2010. godine rešimo stambene probleme svih najugroženijih porodica izbeglih i raseljenih lica u Vojvodini, a želimo da im pomognemo i u stvaranju uslova za privređivanje.“

Početkom 2008. pokrajinski premijer je obećao da će u naredne dve godine njegova vlada rešiti stambene probleme izbegličkih porodica koje prebivalište imaju na teritoriji Vojvodine.

Početkom 2010, od 85 nekadašnjih izbegličkih centara u Vojvodini ostala su još samo dva, a uz pomoć Svetske banke biće izgrađeni stanovi za 150 izbegličkih porodica. Predsednik Pajtić istakao je da je Vlada Vojvodine pomogla ovim ljudima „iako formalno nije imala toliko nadležnosti“.

„Sufinansirali smo kupovinu seoskih kuća i poljoprivredne mehanizacije, davali izbeglicama građevinski materijal, pomagali i povratnicima, a namera nam je da ih još više podržimo u obrazovnom, kulturnom i finansijskom smislu, jer smo preuzeli korake i za formiranje srpske banke u Hrvatskoj.“

Dnevnik, 25. 2. 2010. godine

U maju je najavljeno da će „u nastavku pružanja pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim osobama u Vojvodini“, biti otkupljeno još 35 seoskih kuća s okućnicama, koje će biti ustupljene izbegličkim porodicama sa područja Novog Sada i još pet vojvođanskih gradova.

„Ovim se stvaraju uslovi za zatvaranje preostala dva kolektivna centra, u Kovinu i Pančevu, i stambeno zbrinjavanje njihovih sadašnjih stanara, istakao je pokrajinski Savet za izbegla, prognana i raseljena lica.“

RT Vojvodine, 25. 5. 2010. godine

Budući da su od nekadašnjih 85 izbegličkih centara ostala samo dva, kao i da je najavljeno ustupanje kuća izbegličkim porodicama, izjavu pokrajinskog premijera ocenjujemo kao skoro ispunjeno obećanje, a Istinomer će nastaviti da prati da li će se plan Bojana Pajtića do kraja realizovati.

Izbeglice nisu zadovoljneRešavanje pitanja smeštaja, ipak, nije jedni problem sa kojim se susreću raseljeni na području Vojvodine. Predsednik Regionalnog odbora za pomoć izbeglicama Vojvodine Radenko Popić tvrdi da izbeglice u Vojvodini nisu zadovoljne radom pokrajinskih organa vlasti zaduženih za njihove probleme, pa su osnovale novi Savez u kojem su udruženja iz sedam vojvođanskih gradova – Vršca, Kule, Zrenjanina, Crvenke, Stare Pazove, Sremske Mitrovice i Novog Sada.

„Na području Vojvodine još je oko 46.000 ljudi s izbegličkim statusom koji malo koga interesuju, pri čemu se zaboravlja na to koliko su ti ljudi, makar oni koji su uspeli da u bivšim životnim sredinima prodaju imovinu, doneli i da su poreski obveznici ove države.“ (Dnevnik, 21. 4. 2010. godine)