Zakon o upisu u katastar u julu u skupštini

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o roku za usvajanje zakona o katastru. (Tanjug, 30. 6. 2017. godine)
„Zainteresovanost predstavnika MMF-a je bila naročito na izdavanju građevinskih dozvola i na reformisanju katastra, odnosno novom zakonu o upisu u katastar, koji će se u julu naći u parlamentu. Imaćemo e-šalter katastra, potpuno ubrzanu proceduru koja će biti smanjena sa 15 dana, koliko je danas kada govorimo o katastru, na maksimum tri dana.“

Krajem juna ove godine, samo dan pošto je formirana nova Vlada, ministarka Zorana Mihjalović, koja je ostala na čelu resora za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu, razgovarala je sa predstavnicima MMF-a o reformama u preduzeću Putevi Srbije i o održavanju puteva kroz javne pozive i tendere, jer je proteklih godina taj posao radilo nekoliko istih firmi.

Posle sastanka Mihajlović je izjavila da su razgovarali i o građevinskim dozvolama i reformi katastra, te da će se novi zakon koji to reguliše u skupštini naći u julu.

To bi u suštini trebalo da znači da je zakon o katastru u tom trenutku već bio spreman i da je vlada trebalo da ga usvoji i prosledi parlamentu.

U julu se, međutim, to nije dogodilo. Skupština se sastala dva puta, radi obraćanja predsednika svekineskog narodnog kongresa i radi rasprave o izboru zaštitnika građana, članova Fiskalnog saveta i Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Osim toga, na sajtu ministarstva je tek 27. jula objavljeno da će se javna rasprava o nacrtu ovog zakona zakonu voditi od 28. jula do 18. avgusta, pa nije ni bilo moguće da skupština usvoji zakon u ovom roku, sem da se preskoči javna rasprava.

Budući da Vlada još nije usvojila Zakon o upisu u katastar, pa samim tim ga nije prosledila skupštini, ministarka Mihajlović dobija ocenu “neispunjeno”.

Pre nekoliko dana, na predstavljanju rejtinga Srbije na novoj Duing biznis listi Svetske banke Mihajlović je rekla da je reforma katastra sledeća na agendi ovog ministarstva i da će ta reforma doneti još bolju poziciju Srbije na ovoj listi.

“Naš cilj jе da nastavimo da popravljamo naš rеjting, da budеmo u prvih pеt u oblasti građеvinskih dozvola, a vеrujеm da sa rеformom katastra i drugim rеformama na kojima radimo možеmo i do prvih 20 na svеtu po ukupnim uslovima poslovanja”, rеkla jе Mihajlović.


Resorna ministarka sastala se sa predstavnicima Svetske banke i MMF-a i tačno četiri meseca nakon razgovora u junu, poslednjeg dana oktobra. Kako su preneli mediji, Mihajlović je opet rekla da zakon samo što nije.

„Novi zakon o katastru koji je u finalnoj fazi pripreme podrazumeva uvodjenje e-uprave, što će uticati na smanjenje nepotrebnih procedura, brže rešavanje predmeta i transparentnost svih postupaka. Uvodjenjem e-prostora sigurna sam da će investiciona klima u Srbiji biti još povoljnija“, rekla je ona.

Nakon toga izjavila je i da je zakon pripremljen, a da su u toku dodatni razgovori sa Ministarstvom pravde.

Zato smo pitali resorno ministarstvo zbog čega se kasni sa usvajanjem ovog zakona, kada očekuju da će Vlada proslediti zakon skupštini i koje su to glavne novine u ovom dokumentu, ali odgovore nismo dobili.

Kako je ranije najavlljivano ovaj zakon bi trebalo da skrati rok za upis imovine na tri do pet dana, dok bi od 2020. godine čitav postupak bio elektronski. U prelaznom periodu, do kraja 2019. planirano je da se upis imovine radi i papirno i elektronski.

Naslovna fotografija: Fonet/Ministarstvo građevinarstva