Zakon o platama do kraja 2014.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave o Zakonu o platama. (Beta, 11. 9. 2014. godine)
„Nastojaćemo da Zakon o platama donesemo do kraja godine.“
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je u septembru prošle godine istakla da će vlast nastojati da do kraja 2014. donese Zakon o platama.

Beta, 11. 9. 2014. godine
“Ministarka je kazala da je sada najbitnije da „zacrtamo put kako da postignemo te fer plate u skladu sa onim što budžet može da izdrži, a to će biti jedan proces od više godina”.

Međutim, od fer plata, kako je to ministarka formulisala, za sada nema ništa, jer je tek prvi Nacrt zakona o platama završen u martu ove godine.

Na pitanje Istinomera zašto Zakon o platama nije usvojen prošle godine, kada je i najavljen, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da je “u pitanju obiman posao i da je namera Ministarstva da posao uradi temeljno, detaljno i kvalitetno”.

“U pitanju je posao koji podrazumeva komunikaciju sa oko 500.000 zaposlenih. Iako smo bili svesni da nas upravo to čeka, nismo očekivali da nas nasleđen, narušen sistem vrati po koji korak unazad. Vrlo nam je važno da uradimo dobru procenu svakog radnog mesta koliko vredi“, kažu iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i dodaju da ovaj Zakon ni na koji način nije povezan sa smanjenjem plata.

Kako je ulazak Zakona o platama u skupštinsku proceduru najavljen za septembar, a njegova puna primena se očekuje posle usvajanja budžeta za 2016. godinu, izjavu ministarke državne uprave i lokalne samouprave ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.

Cilj donošenja novog zakona je, kako navode u Ministarstvu, da se na jedinstvenim principima urede primanja svih zaposlenih u državnim organima, jedinicama lokalne samouprave i autonomne pokrajine, javnim službama i javnim agencijama, kako bi se ispoštovao princip „jednaka osnovna plata za jednaku vrstu rada“. Zakon će, kako se ističe, uvažiti i specifičnosti pojednih resora i uslove pod kojima se u njima obavljaju poslovi. Nacrtom je predviđeno 60 platnih grupa, bez razreda, s obzirom na to da je, kako naglašava ministarka Udovički, stara verzija zakona sa 12 grupa i osam razreda bila neadekvatna.

Ministarka je najavljivala i razgovore sa predstavnicima sindikata određene delatnosti kako bi ih upoznala sa ciljevima donošenja ovog zakona, međutim iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije kažu da nisu imali uvid u nacrt ovog zakona.

„Iza nas je mnogo bezuspešnih pokušaja da makar zavirimo u ta važna pisanija, ali svi naši pokušaji ostadoše bezuspešni. Stalo nam je da u procesu učestvujemo na vreme, a ne kada sve bude završeno. Čak smo i u Sporazum uneli odredbu obaveza da budemo pozvani u radne grupe za sve zakone koji nas se tiču, ali šta je jedan sporazum na koji se država obavezala“, pitaju se u Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Predstavnici Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije imali su tokom prošle godine sastanak sa ministarkom Udovički i tada se ovaj sindikat izjasnio protiv Zakona o platama, jer su, kako navode, “novim zakonom prava zaposlenih sve manja“.

“Zahtevali smo da se Zakon o platama, ako mora da bude donet, odnosi na ceo javni sektor, kako bi svi zaposleni u tom sektoru bili dovedeni u isti položaj, što do sada nije bio slučaj“, kažu u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu.

Iako iz ovog sindikata smatraju da Zakon o platama treba da se odnosi na ceo javni sektor, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave kažu da će se on odnositi samo na javnu upravu. To znači da ovim modelom neće biti obuhvaćena javna preduzeća.

Nacrt Zakona o platama uskoro će se naći na javnoj raspravi i tada će svi zainteresovani moći da imaju uvid u njega, kažu iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Očekuje se da će zakonom biti obuhvaćeno 475.000 zaposlenih u javnoj upravi.