Kori Udovički

Datum rodjenja: 4. 12. 1961.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 4. 12. 1961.
Stranka: vanstranačka "ličnost" | Svi akteri
Mesto:

Rođena 1961. godine u glavnom gradu Bolivije, La Pazu.

Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu 1984. godine, magistrirala 1988. godine. Doktorirala je 1999. godine ekonomiju na Univerzitetu Jejl.

Istraživala je međuregionalnu trgovinu i integraciju između republika SFR Jugoslavije.

Od 1993. do 2001, radila je u Međunarodnom monetarnom fondu u Vašingtonu. Zatim se vratila u Beograd kao specijalna savetnica ministra finansija i privrede u Vladi Srbije. Godinu dana kasnije postala je ministarka za energetiku i rudarstvo u Vladi Republike Srbije.

„U energetiku se ne razumem, ali naučiću“, izjavila je prilikom imenovanja, tada široj javnosti nepoznata.

Za guvernerku Narodne banke Srbije izabrana je 23. jula 2003. godine i na toj funkciji ostala do 25. februara 2004. godine, kada je opozvana zbog nelegalnosti tokom glasanja u republičkoj Skupštini.

Bila je asistent generalnog sekretara UN, asistent administrator Razvojnog programa UNDP i direktorka regionalnog biroa Razvojnog programa UN za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

Osnivačica je i predsednica Centra za visoke ekonomske studije (CEVES) u Beogradu koja se bavi istraživanjem u ekonomiji i obrazovanju u jugoistočnoj Evropi.

Septembra 2013. godine bila je na razgovorima u Vladi Srbije kada je počelo da se spekuliše da će ući u Vladu. Ta ideja je postala aktuelna posle raspisivanja izbora 2014. godine.

Aprila 2014. godine izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednicu Vlade Srbije. Tu funkciju obavljala je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije. 

Njen ujak je bivši predsednik Bolivije Gonzalo Sančez de Lozada.