Zakon o nestalim bebama do maja

Ministar pravde o zakonu o nestalim bebama. (B92, 24. 12. 2014. godine)
„Poseban zakon u vezi sa nestalim bebama biće donet do maja naredne godine.“
Ministar pravde najavio je krajem prošle godine da će poseban Zakon o nestalim bebama biti usvojen do maja ove godine.

Naime, članovi udruženja roditelja godinama izražavaju sumnju da im je “bebi mafija” u porodilištima širom Srbije kidnapovala decu po rođenju, a zatim ih proglasila mrtvim. Evropski sud za ljudska prava u Strazburu 26. marta 2013. godine doneo je prvu presudu kojom se potvrđuje sumnja majke Zorice Jovanović da joj je u ćuprijskom porodilištu 1983. godine ukradeno dete. Ta presuda, koja je stupila na snagu u septembru 2013, značila je da država Srbija u roku od godinu dana ima obavezu da ispita i ovaj, ali i ostale slične slučajeve, a procenjuje se da ih ima više od 2.000. U tom roku trebalo je da se pronađu mehanizmi kojima bi se ispitali ovi slučajevi, a to, pre svega, podrazumeva osnivanje nezavisnog tela koje bi u svakom konkretnom slučaju roditeljima pružilo odgovore na pitanja u vezi sa okolnostima “nestanka” njihovih beba. Kao uslov za to potrebno je usvojiti poseban zakon. Nakon presude iz Strazbura, Beogradska grupa roditelja nestalih beba uz pomoć pravnika Vesne Rakić Vodinelić i Danila Ćurčića napisala je i poslala državnim institucijama predlog Zakona o istraživanju položaja nestale novorođenčadi kako bi ubrzala ovaj proces.
Na pitanja Istinomera zbog čega, nakon godinu i po dana nije donet zakon, iz Ministarstva pravde nisu dali konkretan odgovor, ali su najavili prvu radnu verziju zakona „kroz desetak dana“.

„Radna grupa za izradu radne verzije Zakona o nestalim bebama, u sredu, 27. maja održala je sastanak na kome su članovi radne grupe usaglasili stavove u pogledu sačinjavanja Nacrta ovog zakona. Na sastanku je ukazano da model zakona koje je predložilo Udruženje roditelja nestalih beba iz Beograda nije sprovodiv u tom obliku u praksi, kao i da postoje određene odredbe koje nisu u skladu sa Ustavom RS, ali da će taj nacrt svakako biti osnova za rad Radne grupe koja će iz tog modela preuzeti sva dobra i efikasna rešenja“, poručili su iz Ministarstva pravde.

Predstavnica Beogradske grupe roditelja nestalih beba Mirjana Novokmet za Istinomer kaže da ovo nepoštovanje datih rokova znači produžetak 13 godina duge borbe sa državom i sa institucijama.

„Mi smo zvanično tražili od ministarstava pravde i zdravlja, kao i od premijera Srbije, da nam u pismenoj formi obrazlože u kojim delovima ovaj predlog zakona nije u skladu sa zakonom. Sumnjamo da je ovaj predlog uopšte i razmatran, jer nam je usmeno rečeno da je manjkav“, kaže Mirjana Novokmet, napominjući da su u poslednjih godinu i po dana više od 20 puta tražili sastanak sa premijerom Vučićem, ali da nikada nisu dobili odgovor.

Ona strahuje da će najavljena verzija zakona koju će predložiti Ministarstvo pravde predvideti samo materijalno obeštećenje, iako je, kako ističe, roditeljima koji sumnjaju da su im deca nestala, to poslednje na umu.
“Tražimo osnivanje nezavisnih komisija koje će utvrditi istinu. Ukoliko je dete preminulo, neka nam pokažu gde je sahranjeno, a ako je živo neka nam kažu gde se nalazi. Država je u ovom slučaju pokazala dosta neodgovornosti, neozbiljnosti i kupovine vremena. Nema političke volje da se ovo reši, jer se političari sigurno vode politikom – ‘zašto bismo mi rešavali ovakve probleme kad to nisu učinili ni Velika Britanija, Španija’…”, govori Mirjana Novokmet.

Pravnik Danilo Ćurčić, koji je učestvovao u pisanju modela zakona o nestalim bebama, kaže za Istinomer da je na poslednjem sastanku sa predstavnicima Ministarstva pravde od njih čuo “uopštene komentare da je model zakona neustavan”.
“Da postoji volja da se istraži sudbina „nestalih beba“ sigurno bi se odmaklo dalje od nekoliko sastanaka koji su održani sa roditeljima i pravnim ekspertima povodom rešavanja ovog pitanja. Posebno zabrinjava činjenica da svaki dan kašnjenja u rešavanju problema roditelje dodatno udaljava od konačne istine, jer se protekom vremena smanjuju mogućnosti da se pribave i obezbede dokazi i istraži svaki konkretan slučaj“, napominje Ćurčić.

Budući da zakon o nestalim bebama nije donet u roku koji je najavio ministar pravde, njegovu izjavu ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.