Zakon ne sme da prođe

Izjava Ljiljane Smajlović o Zakonu o informisanju. Izvor FoNet 19.08.2009
„Ako zakon ne može da se skine sa dnevnog reda, mi ćemo tražiti da i vladajuća koalicija glasa protiv tog zakona.“

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović od početka rasprave o Zakonu o informisanju iznosi stav da je „predlog zakona neodrživ, antievropski i da će uništiti medijsku scenu“.

Ona je nekoliko puta rekla da se Zakon o informisanju donosi „zbog jednog ministra i jednog lista“. Smajlović je naglasila da UNS neće podržati nikakve izmene zakona i da je potrebno ponovo raditi na celom predlogu zakona jer su predložene kazne „drakonske i anticivilizacijske“.

Amandmani nisu dovoljni! Zakon se njima ne može popraviti, on mora da se radi ponovo! Čak i da je dobar, a loš je, protiv smo tajnosti i užurbanosti donošenja. Kazne su i dalje drakonske, nisu ukinuli odredbu da se medij zatvara ako je račun u blokadi 90 dana, što je potpuna diskriminacija u odnosu na ostale privredne subjekte.

Ljiljana Smajlović

Press 17.07.2009.

Smajlović i UNS su ostali pri svom stavu i na dan skupštinskog glasanja, 31.08.2009., kada su održali i proteste ispred Skupštine Srbije i zatražili od stranaka a vlasti da ne glasaju za zakon. Urednički tim sajta Istinomer smatra da je Smajlović iskazala doslednost u svojim izjavama o predlogu Zakona o informisanju.