Ljiljana Smajlović

Datum rodjenja: 22. 1. 1956.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Datum rodjenja: 22. 1. 1956.
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođena je 1956. godine u Sarajevu.

Osnovnu školu upisala u Sarajevu, a završila u francuskoj školi u Alžiru (Lycee Descartes, Alžir). Godine 1969. se upisala u Prvu gimnaziju u Sarajevu; maturirala u junu 1973. godine na San Rafael High School u San Rafaelu u Kaliforniji, kao dobitnica srednjoškolske stipendije američke nevladine organizacije AFS (American Field Service). Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Profesionalnu karijeru započela je kao novinarka sarajevskog lista „Oslobođenje“, gde je radila kao skupštinski izveštač i politički komentator, a kasnije i urednik unutrašnjopolitičke rubrike. Bila je predsednica Odbora za slobodu javne reči u ovom listu, koji je početkom 1991. organizovao, u saradnji sa kolegama iz Radio-televizije Sarajevo, javno okupljanje građana pred zgradom Skupštine BiH, u znak protesta protiv zakona kojim je Skupština Bosne i Hercegovine pokušala da preuzme pravo da imenuje glavne i odgovorne urednike „Oslobođenja“ i Radio-televizije Sarajevo. Zakon je iste godine oboren u Ustavnom sudu Jugoslavije.

U leto 1991. godine otvorila je novo dopisništvo „Oslobođenja“ u Briselu, u Belgiji. Dopisnica je bila od avgusta 1991. do novembra 1992. Od 1992. godine do 1997. godine radila je kao novinarka nedeljnika Vreme, a od 1997. godine do 1999. godine kao urednica spoljnopolitičke rubrike časopisa „Evropljanin“. Narednih šest godina radila je kao komentatorka i urednica nedeljnika NIN. Uporedo, od 1996. do 2005. godine radila je kao konsultantkinja američke nevladine organizacije IREX ProMedia.

U oktobru 2005. godine imenovana za glavnu i odgovornu urednicu beogradskog lista „Politika“. Razrešena dužnosti 1. oktobra 2008, a 1. jula 2013. godine ponovo je postavljena na istu funkciju. Ostavku na mesto glavne i odgovorne urednice Politike podnela je 4. jula 2016. godine.

„Moja ostavka je protest protiv menadžmenta koji sprečava glavnu urednicu u samostalnom rukovođenju redakcijom. Pretpostavljam da direkcija ne bi zauzela neprijateljski kurs prema listu i glavnoj urednici, da u tome nema podršku vlasnika“, navela je u pismu redakciji i menadžmentu.

Dobitnica je nagrade Udruženja novinara Srbije „Dimitrije Davidović“ za 2007. godinu. Objavljivala u mnogim listovima i časopisima na području bivše Jugoslavije, kao i u „Los Angeles Times“, „Suddeutsche Zeitung“, „Die Zeit“, „The American Interest“, „Wilson Quarterly“, „Partisan Review“, „Kathimerini“ i drugima. Objavila je eseje u dvema knjigama eseja o Balkanu u izdanju „Konrad Adenauer Stiftunga“.

Od 2009. do 2017. bila je predsednica Udruženja novinara Srbije. Bila je predsednica Upravnog odbora Saveta za štampu, a članica Saveta, kao predstvanica UNS-a. bila je do jula 2021. kada je podnela ostavku. Članica je Komisije Vlade Srbije za razmatranje činjenica u istragama o ubistvima novinara u Srbiji.

Kolumnistkinja je „Nedeljnika“. 

Govori engleski i francuski jezik.