Zabranjujemo Nacionalni stroj

Predsednik Ustavnog suda o zabrani Nacionalnog stroja (Večernje Novosti, 7. 4. 2011. godine)
„Ustavni sud će uskoro odlučivati o predlozima za zabranu ekstremne desničarske grupe ‘Nacionalni stroj’.“

Odlučivanje o zabrani neonacističke organizacije Nacionalni stroj najavljivano je više puta, ali je donošenje odluke uvek odlagano. Predlog za zabranu podneo je još 2008. godine tadašnji republički javni tužilac Slobodan Radovanović, na inicijativu Ministarstva pravde. Izvestan problem bilo je i to što ta organizacija nije registrovana, pa samim tim ne može da se briše iz registra. Ipak, mogu joj se zabraniti javna okupljanja, korišćenje simbola, sajta i objavljivanje publikacija, te je tako odluka o zabrani konačno doneta 2. juna.

„Ustavni sud danas je doneo odluku da zabrani neonacističku tajnu organizaciju Nacionali stroj. Sud je zabranio upis u registar udruženja, odnosno političke stranke sa programskim ciljevima ili nazivom Nacionalni stroj. Sud je zabranio navedenoj organizaciji da deluje, promoviše i širi svoje programske ciljeve i ideje. Državni i drugi organi i organizacije dužni su da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja preuzmu mere u cilju sprovođenja ove odluke – navodi se u odluci najviše sudske instance u Srbiji.“

Blic, 2. 6. 2011. godine

Iako je donošenje odluke najavljivano nekoliko puta, kao i da je prošlo gotovo tri godine od podnošenja predloga do zabrane Stroja, Istinomer predsedniku suda daje ocenu „ispunjeno“ jer je od njegove najave do ostvarenja prošlo zaista malo vremena.