Zabrana otvaranja projekata smišljena kako bi se ograničile mogućnosti SNS-a

Predsednik Srbije o novom Zakonu o elektronskim medijima (TV Pink, YouTube/Srpska napredna stranka, 8. decembar 2023. godine)
„Mi smo doneli jedan mnogo glup zakon, izlazeći u susret, kako kažu, evropskim vrednostima i opozicionim stavovima, a to je da mesec dana do kraja kampanje, ti sad ne možeš da otvoriš ništa. I sad, šta ću ja da radim u nedelju? U nedelju mi dolaze Alijev, dolazi iz Evrope neko, dolazi Radev i treba da otvorimo gasni interkonektor i ja ću tamo da glumim ne znam šta, da gledam da se popnem na planinu, da mašem dimne signale neke, pošto ne smem da učestvujem u svečanom otvaranju. Ili smem, ali to ne bi trebalo da bude na takav način prenošeno. Zašto? Zato što, kaže, ne smeš da se hvališ poslednjih mesec dana onim što si uradio. Pa šta treba da čekam da interkonektor proradi 10 dana kasnije, da imamo gubitke u gasnoj mreži ili ne znam šta sve… Prosto, sve je to onako pomalo sumanuto, ali je sve to smišljano i sve je to rađeno samo kako bi se ograničile mogućnosti SNS-a odnosno liste “Srbija ne sme da stane”. Pa šta da radite? Na kraju prihvatite sve to da biste pokazali da im sve to što učine, sve to što urade, neće biti dovoljno da pobede.“

Gostujući u jutarnjem programu TV Pink, predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o „državnim obavezama”, ali i trenucima koje koristi da „pomogne” listi „Srbija ne sme da stane”. Tu se Vučić osvrnuo na svoju aktivnost na društvenim mrežama, a zatim i prisustvo u medijima, pominjući pritom propise koji se odnose na funkcionersku kampanju.

„Mi smo doneli jedan mnogo glup zakon, izlazeći u susret, kako kažu, evropskim vrednostima i opozicionim stavovima, a to je da mesec dana do kraja kampanje, ti sad ne možeš da otvoriš ništa. I sad, šta ću ja da radim u nedelju? U nedelju mi dolaze Alijev, dolazi iz Evrope neko, dolazi Radev i treba da otvorimo gasni interkonektor i ja ću tamo da glumim ne znam šta, da gledam da se popnem na planinu, da mašem dimne signale neke, pošto ne smem da učestvujem u svečanom otvaranju. Ili smem, ali to ne bi trebalo da bude na takav način prenošeno”, rekao je predsednik Srbije i dodao da je to urađeno kako bi se ograničile mogućnosti stranke čiji je član.

„Prosto, sve je to onako pomalo sumanuto, ali je sve to smišljano i sve je to rađeno samo kako bi se ograničile mogućnosti SNS-a odnosno liste ‘Srbija ne sme da stane’. Pa šta da radite? Na kraju prihvatite sve to da biste pokazali da im sve to što učine, sve to što urade, neće biti dovoljno da pobede”, objasnio je Vučić.

Glup ili ne, novi Zakon o elektronskim medijima stupio je na snagu samo nekoliko dana nakon raspisivanja izbora. Zabrana o kojoj predsednik govori zaista postoji, ali se u ovoj kampanji ne odnosi na njega, pa neće biti potrebe da u nedelju sa planine šalje dimne signale svima koji budu okupljeni na otvaranju gasnog interkonektora.

 

Nosilac liste može sve

 

Usvojen neposredno pre početka izborne kampanje, novi Zakon o elektronskim medijima obuhvatio je i pitanje funkcionerske kampanje, odnosno zvanične javne skupove na kojima se otvaraju ili započinju radovi na izgradnji infrastrukturnih i drugih objekata kao što su putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike, a kojima prirustvuju kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u lokalnim skupštinama. Za razliku od prethodnih 10, medijima je sada zabranjeno da o ovakvim događajima izveštavaju 30 dana pre izbora.

Tih mesec dana, koji i dalje ne obuhvataju celu izbornu kampanju, za predsednika Srbije u ovom izbornom procesu ne znače apsolutno ništa jer je zabrana ograničena samo na aktivnosti onih funkcionera koji su istovremeno i kandidati. On, iako je nosilac liste „Srbija ne sme da stane”, na predstojećim izborima nije kandidat ni za jednu funkciju, pa mediji o svim njegovim aktivnostima mogu da izveštavaju isto onako kako su to radili i pre 1. novembra.

Da ne mora da se krije od bilo koga i da nesmetano, uz veliki broj kamera i novinara, može da se pojavljuje na svim događajima, predsednik Vučić je znao i 19. novembra, kada je otvorio stadion u Zaječaru, ili 27. novembra, kada je prisustvovao početku izgradnje brze saobraćajnice Slepčević-Badovinci. Ti događaji odigrali su se upravo u periodu od 30 dana zabrane za izveštavanje o funkcionerskoj kampanji.

Ko sme, a ko ne?

Osim o nosiocima liste koji nisu i kandidati na listi, mediji po novom zakonu, između ostalog, mogu da izveštavaju i o ministrima čije se ime nije našlo ni na jednoj izbornoj listi. S druge strane, zabranom su obuhvaćeni ministri koji su ujedno i kandidati na listama, doskorašnji gradonačelnici i predsednici opština koji i dalje obavljaju javnu funkciju, trenutni gradonačelnici i predsednici opština i drugi javni funkcioneri koji su kandidati na listama.

 

Prostor za zloupotrebe ili mogućnosti SNS-a?

 

Iako predsednik Srbije tvrdi da je zakon, za koji su glasali i poslanici njegove stranke, donet kako bi se „ograničile mogućnosti SNS-a odnosno liste ‘Srbija ne sme da stane’”, razlozi za regulisanje funkcionerske kampanje su ipak nešto drugačije prirode. 

Ti razlozi u direktnoj su vezi sa preporukama Misije za posmatranje izbora OEBS/ODIHR, kao i Posmatračke misije Crte, i imaju za cilj jasno razgraničenje između državnih dužnosti i stranačkih aktivnosti tokom izborne kampanje.

Crta: Neposredno učešće države u izbornoj kampanji još je izraženije nego u ranijim izbornim procesima

Posmatračka misija Crte zabeležila je u prve tri nedelje izborne kampanje da aktivnosti i poruke i javnih funkcionera i vladajuće stranke u mnogim slučajevima nisu pravile jasnu i nedvosmilenu razliku i granicu između države i partije, ostavljajući tako prostor za manipulaciju i nedozvoljeni uticaj na birače.

„Zloupotreba manifestacija, događaja i radova koji su finansirani iz državnog budžeta u svrhu stranačke promocije se ogleda u prisustvu stranačkih obeležja u ovakvim događajima i aktivnostima, pripisivanju zasluga vladajućoj stranci i predsedniku, ali i u otvorenom pozivanju građana da glasaju za vladajuću stranku“, navodi se u prvom periodičnom izveštaju Crtine posmatračke misije.

Crta je ocenila i da „zamagljivanju granice između države i partije u očima javnosti doprinosi i dominantno korišćenje brenda AV (Aleksandar Vučić) ili stavljanje državnih obeležja u prvi plan, umesto vizuelanog identiteta Srpske napredne stranke, odnosno koalicije koju predvodi na izborima“.

Nova zakonska rešenja, kako se navodi na sajtu Crte, ostaju nedovoljna, jer „pored toga što period zabrane ne obuhvata celu kampanju, ona je ograničena samo na aktivnosti onih funkcionera koji su istovremeno i kandidati”.

Prostor za zloupotrebe može biti sužen

U svojim preporukama za poboljšanje izbornog procesa Crta je već ukazala na značaj obaveze da nosilac liste ujedno bude i kandidat na listi.

“Izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima pre svega bi bilo ostvareno načelo odgovornosti političkih predstavnika prema biračima i ne bi bilo prostora za sporna zakonska rešenja kao što je ovo koje ih izuzima iz zabrana kojima bi trebalo da se postavi jasna granica između države i partije”, ističe Crta.

Podsetimo, prethodni pokušaj uspostavljanja ograničenja za funkcionersku kampanju vezuje se za 2022. godinu, kada je izmenama Zakona o sprečavanju korupcije predviđeno da 10 dana pred izbore mediji ne smeju da izveštavaju o otvaranju infrastrukturnih i drugih objekata poput pruga, puteva, mostova, škola bolnica, fabrika, ukoliko su prisutni javni funkcioneri.

***

Predsednik, dakle, jeste u pravu samo kada kaže da je medijima zabranjeno da mesec dana pre izbornog dana izveštavaju o događajima povodom početaka ili završetaka infrastrukturnih projekata ako im prisustvuju javni funkcioneri koji su ujedno i kandidati za neku funkciju. Međutim, Vučić je propustio da pomene i opciju održavanja takvih događaja bez desetina medija koji ih prenose, ali i to da on kao nosilac liste koji nije kandidat na istoj listi, nije obuhvaćen zabranom. Povrh svega, smeštanje funkcionerske kampanje u okvire koji su u skladu s međunarodnim preporukama i standardima, ni u kom slučaju nije „ograničavanje mogućnosti SNS-a i liste ‘Srbija ne sme da stane’”. Istinomer zbog svega toga upisuje predsedniku jednu ocenu – ocenu zloupotreba činjenica.

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković