Za nauku – dve zgrade i 1.000 radnih mesta

Predsednik pokrajinske vlade o završetku zgrade rektorata i tehnološkog parka. (RTV, 19. 10. 2010. godine)
„Univerzitet u Novom Sadu će do kraja 2012. godine dobiti ta dva izuzetno velika i značajna objekta u kojima će moći da se smesti oko 50 kompanija i u njima angažuje od 750 do 1.000 visoko obrazovanih kadrova i naučnih istraživača.“

U jesen 2010. tadašnji republički ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i predstavnici Univerziteta u Novom Sadu potpisali su protokol o izgradnji dve zgrade – naučno-tehnološkog parka i centralne zgrade tog Univerziteta. Celokupna investicija procenjena je na 29 miliona evra.

Iako je gradnja tehnološkog parka najavljena za 2011. godinu, ona ni do danas nije počela

Centralna zgrada budućeg naučnog parka, za koji je lokaciju i projekat obezbedio Fakultet tehničkih nauka (FTN), trebalo je da bude izgrađena na uglu Fruškogorske ulice i Bulevara cara Lazara. Međutim, na toj lokaciji još uvek se nalazi bivša Tvornica mašinskih delova – TMD. Tu zgradu trebalo je da grade zajedničkim sredstvima Ministarstvo nauke (15 miliona evra), FTN-a (četiri miliona evra) i grad Novi Sad, Univerzitet i pokrajina (pet miliona evra). 
Prema projektu tehnološki park je trebalo da se prostire na više od 20.000 kvadrata, od kojih bi polovina trebalo da bude istraživački i obrazovni prostor FTN-a, dok je ostalih 50 odsto namenjeno firmama članicama budućeg NTP-a.

Što se tiče zgrade rektorata Univerziteta u Novom Sadu, pre više od godinu i po (11. aprila 2011.) položen je, po drugi put, kamen temeljac za njen završetak (prvi temelj za centralnu zgradu novosadskog Univerziteta postavljen 17 godina ranije). Radovi na njoj jesu odmakli, ali poslednje procene govore da zgrada neće biti gotova pre proleća 2013. godine. 

Kada se sve sumira, Pajtić po tri osnova dobija ocenu „neispunjeno“ – tehnološki park nije izgrađen, u njemu nije zaposleno 1.000 mladih naučnika, a nije završena ni zgrada rektorata.