Za naše DA, potrebne su garancije

Balint Pastor o glasanju za Predlog budžet za 2010. godinu. (Danas, 15. 12. 2009. godine)
„Bićemo istrajni i nećemo glasati za predlog budžeta koji je protivustavan. Narednih dana ponovo ćemo pokušati da ubedimo Vladu da prihvati naš amandman.“

Ustavna obaveza da Vojvodina dobije sedam odsto iz republičkog budžeta je ispoštovana, ali samo formalno smatraju u Savezu Vojvođanskih Mađara. Zato su podršku vladinom predlogu budžeta za 2010. godinu uslovili usvajanjem amandmana da 42 odsto od budžetom propisane sume za Vojvodinu, ide za kapitalne investicije u pokrajini i da to bude uneto u predlog budžeta. Posle razgovora sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović do toga nije došlo. Kada je usledilo skupštinsko glasanje, 21. decembra 2009. godine, četiri poslanika Saveza Vojvođanskih Madjara nisu podržala predlog budžeta, iako su im koalicioni partneri uputili oštre kritike i poručili da će preispitati njihovu podršku Vladi.

Niko ne može računati na nas da glasamo protiv interesa naših glasača.

Balint Pastor

B92, 21. decembar 2009. godine

Urednički tim Istinomera taj potez Balinta Pastora i poslanika SVM-a ocenjuje kao dosledan jer su ostali pri svom stavu da neće glasati za budžet ukoliko ne bude uvažen njihov amandman. Inače, ovo nije prvi put da SVM nije podržao predlog vladajuće koalicije čiji su deo. Glasali su i protiv Ratifikacije energetskog sporazuma sa Rusijom. Takođe, SVM je u aprilu 2009. godine pretio da će se žaliti Ustavnom sudu jer rebalansom budžeta Vojvodini nije garantovano sedam odsto sredstava iz budžeta, ali im je Vlada tada izašla u susret.

Ako su im prethodnih puta i progledali kroz prste, sada koalicioni partneri nisu oprostili Mađarima ovaj, kako reče predsednik Tadić, „udarac ispod pojasa“. Rekonstrukcijom Gradskog veća u Subotici smanjen je broj članova sa deset na osam i to tako što su dve oblasti koje su pripadale SVM-u pripojene drugim resorima.