Za kulturu smo davali i do osam odsto budžeta

Kandidat DS za gradonačelnika Beograda o udelu kulture u budžetu (RTS, 27. 2. 2018.)
“U vreme dok je DS rukovodila Beogradom, čak do osam odsto su bila izdvajanja za kulturu, danas je to manje od tri odsto.“
U predizbornom predstavljanju u emisiji “Reč na reč” na javnom servisu Dragan Šutanovac, predsednik Demokratske stranke (DS) i kandidat za gradonačelnika Beograda, rekao je da su izdvajanja za kulturu dok je njegova stranka upravljala prestonicom bila i do osam odsto godišnjeg budžeta, a da je sada udeo sredstava za kulturu manji od tri odsto gradske kase.
Dve su stavke koje ovde možemo proveriti – koliko grad danas daje na kulturu, a koliko je onomad davao DS. Ako gledamo budžet za 2018. godinu, za oblast kulture namenjeno je oko tri i po milijarde dinara, što je 3,4 odsto ukupnih sredstava grada. Dakle, Šutanovac nije u pravu kada kaže da se danas za kulturu izdvaja manje od tri odsto. 
A da vidimo da li je u vreme vlasti DS ta brojka zaista išla i do osam odsto.
Na pitanje Istinomera kada je tačno udeo sredstava namenjenih kulturi u gradskom budžetu iznosio osam odsto iz Demokratske stranke su nam rekli da je to bilo 2002, dakle, pre 16 godina.

“Ukupan budžet grada 2002. godine je iznosio 16 milijardi dinara, a od toga je za oblast kulture bila namenjena milijarda i 526 miliona dinara, što je skoro 10 odsto. Gospodin Šutanovac je, čak, umanjio procenat koji je, te godine, gradska vlast izdvojila za kulturu”, odgovorili su nam iz DS.

Na sajtu Službenog lista mogu se pronaći Odluke o usvajanju gradskog budžeta, od 2003. godine, pa nadalje, a od stranke koja je 12 godina vodila Beograd, nismo dobili dokaze za 2002. godinu, pa te podatke nismo mogli nezavisno da proverimo. 

Gledajući po godinama od 2003. do danas, procentualno, najviše je za kulturu bilo namenjeno 2005. godine i to 6,8 odsto od ukupnog budžeta, 2006. nešto manje, odnosno 6,7 odsto, a sledećih nekoliko godina, do 2010, izdvajanja za ovu oblast kretala su se oko pet odsto. (videti tabelu ispod u kojoj su procenti izdvojenih sredstava za kulturu računati u odnosu na ukupna sredstva budžeta)
*

Ono što je Šutanovac u svojoj izjavi prećutao jeste da je od 2011. bivša gradska uprava, na čijem je čelu bio Dragan Đilas ispred Demokratske stranke drastično smanjila izdvajanja za kulturu, pa je, tako, poslednje tri godine vlasti DS, za ovu oblast trošeno manje od četiri odsto godišnjih gradskih budžeta i tako je ostalo sve do danas.
Da sumiramo. Prema zvaničnim podacima, od 2003. godine, udeo novca namenjenog za kulturu u Beogradu nikada nije iznosio osam odsto, najviše je dostizao 6,7. Izdvajanja za ovu oblast bila su veća jedino 2002. godine – 9,5 odsto – ako je verovati podacima DS. Međutim, ako i uzmemo da je to tačno, ne treba zaboraviti da je to bilo pre 16 godina, a da su tokom poslednjeg mandata DS u Beogradu, izdvajanja za kulturu bila ispod četiri odsto – duplo manje od navedenih osam. Zbog svega toga Šutanovac dobija ocenu “neistina“.
U ukupnu sumu koja se na nivou grada izdvaja za oblast kulture, inače, spadaju sredstva namenjena organizaciji kulturnih manifestacija pod pokroviteljstvom grada, Sekretarijatu za kulturu, ustanovama kulture čiji je osnivač grad, ali i subvencije namenjene nezavisnom kulturnom stvaralaštvu. Ova poslednja stavka posebno je problematična za kulturne radnike. Naime, ukoliko uporedimo godišnja izdvajanja za kulturu, od promene gradske vlasti 2014. godine ona jesu nešto veća nego ranije, ali su konkursi na kojima se dodeljuju sredstva za nezavisnu produkciju, poput konkursa za lokalne medije, prema ocenama stručne javnosti, sumnjivi.
Tako su, prema podacima Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS), prošle godine milionske iznose preko subevncija koje raspoređuje Sekretarijat za kulturu dobile organizacije koje su osnovane neposredno pred, ili čak nakon raspisivanja konkursa, kao i da se njih 27 ne mogu ni pronaći na evidenciji Agencije za provredne registre. Dodaju da su se među dobitnicima sredstava za kulturno stvaralaštvo, tako, našle i Asocijacija za oružje Srbije i Nova srpska desnica.
(Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa)