Vučiću orden manjeg značaja, isti dobio i Karić

Predsednik Narodne stranke o ordenu Aleksandra Nevskog. (Tviter, 8. 1. 2019.)
„Orden Svetog Aleksandra Nevskog, kojeg su dobili Njegoš i drugi velikani, prestao je da se dodeljuje 1917. Orden Aleksandra Nevskog, koji je dobio (predsednik) Aleksandar Vučić, je vredan pažnje, ali nema istu težinu. Pre dve godine ga je dobio i Bogoljub Karić. Koristim priliku da čestitam obojici.“
Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je na Tviteru objavio da ruski orden Aleksandra Nevskog koji je dobio predsednik Aleksandar Vučić nema istu težinu kao onaj koji su dobili “Njegoš i drugi velikani”.
Tačno je da je odlikovanje koje novi naziv orden Svetog Aleksandra Nevskog ustanovljeno 1725. godine, a da je, kao državno odlikovanje, prestalo da se dodeljuje 1917. godine. Tada ga je sovjetska vlada ukinula zajedno sa svim drugim carskim odličjima. Ovim ordenom, između ostalih, odlikovan je i Petar Petrović Njegoš, koga pominje Vuk Jeremić.
Orden Aleksandra Nevskog, koji se i danas dodeljuje i koji je dobio i predsednik Aleksandar Vučić, postoji od 1947. godine. Tada je uspostavljen kao vojno odlikovanje, da bi 2010. godine, predsedničkim dekretom bio preinačen u civilno odličje, a istim dokumentom menja se i izgled ordena koji je sada sličniji izgledu ordena Svetog Aleksandra Nevskog.
Kako se navodi u zvaničnom objašnjenju, orden se dodeljuje i domaćim i stranim državljanima i u pitanju je odlikovanje IV stepena.
“Orden Aleksandra Nevskog može biti dodeljen istaknutim stranim političatima i javnim ličnostima, kao i predstavnicima poslovne zajednice stranih zemalja za zasluge u razvoju multilateralne saradnje sa Ruskom Federacijom, kao i podstreku u njenom društveno-ekonomskom razvoju,” piše na sajtu Državnih nagrada Rusije.
Ono što je, međutim, sporno u izjavi Jeremića je da je i političar Bogoljub Karić bio jedan od dobitnika ovog ordena.
Vuk Jeremić je u svom tvitu postavio Fejsbuk objavu Bogoljuba Karića, a u kojoj je kao izvor navedena vest „Kurira“ od 25. novembra 2016. godine. Upravo ga je ova vest navela da zaključi da je u pitanju istinita informacija, objašnjavaju u pres službi Narodne stranke, jer je, kako kažu „detaljno opisano gde je orden dodeljen, ko ga je još dobio istom prilikom, kao i ko ga je u Putinovo ime dodeljivao“.
I, zaista se u novembru 2016. na sajtu “Kurira” pojavila vest sa naslovom “VELIKA ČAST: Putin dodelio orden Bogoljubu Kariću!”. Na naslovnoj fotografiji nalazi se Bogoljub Karić sa Aleksandarom Mihajlovičem Volovikiom, koji je, kako piše u tekstu, dodelio orden Kariću u Putinovo ime, a predstavljen je kao predsednik ruskog udruženja “Otadžbina”. Na fotografiji je foto-montažom dodat i predsednik Putin koji aplaudira. Međutim, umesto ordena, Volovik u rukama drži knjigu “Putin – snaga Rusije” čiji su autori Dragomir i Bogoljub Karić. 
*
Vest na sajtu „Kurira“ o dodeli ordena Bogoljubu Kariću, foto: Printskrin

Kako saznajemo iz teksta “Kurira” Bogoljubu Kariću je dodeljen orden Svetog Aleksandra Nevskog za “zasluge i otadžbinu”, a povodom Dana narodnog jedinstva Rusije.

Kurir, 25.11.2016.
“U prisustvu najuglednijih ličnosti Rusije, u prepunoj sali dvorca Sojuzov, osim Karića, znak Ordena Svetog Aleksandra Nevskog za zasluge i otadžbinu uručen je i prvom čoveku koji je bio u kosmosu, sovjetskom kosmonautu Leonovu Alekseju Arhipoviču, i predsedniku međunarodne konfederacije i Asocijacije novinara Rusije Vsevolodu Leonidoviču Bogdanovu,” navodi se u tekstu.

Dakle, u tekstu piše da je Karić dobio orden Svetog Aleksandra Nevskog, a kao što smo već napomenuli, odlikovanje se pod tim nazivom od 1917. godine više ne dodeljuje kao državna nagrada. Orden je danas odlikovanje Doma Romanovih, ali ga svakako ne dodeljuje predsednik Vladimir Putin, niti zvanična ruska država. Dakle, Bogoljub Karić, kao ni bilo ko drugi, nije mogao da dobije orden Svetog Aleksandra Nevskog od Vladimira Putina.

Takođe, iako se u tekstu tvrdi da je odlikovanje Kariću dodeljeno “u prisustvu najuglednijih ličnosti Rusije, u prepunoj sali dvorca Sojuzov”, Istinomer je pokušao da vest o ovoj dodeli pronađe u bilo kom drugom srpskom ili ruskom mediju, ali bezuspešno. Vest je podelio jedino još Bogoljub Karić na Fejsbuku, čiju je objavu Jeremić i priložio kao dokaz da je Karić jedan od dobitnika.
Pitanje o tome da li je Karić zaista dobio ovaj orden 2016. godine smo poslali i na zvaničan mejl stranke “Snaga Srbije”, kao i na fejsbuk i tviter stranicu Bogoljuba Karića, ali nijedan odgovor do sada nismo dobili. Dnevni list “Danas” je, pak, 9. januara objavio tekst u kome piše da su od pres službe Karića dobili odgovor da Bogoljub Karić nije u navedenom periodu dobio pomenuti orden, ali da nije bilo detaljnijeg objašnjenja.
Ni na sajtu Predsedništva Rusije nema dokaza o tome da je Karić zaista jedan od dobitnika ovog odlikovanja jer, prema prema javno dostupnim dokumentima na tom portalu, nema nijednog ukaza o dodeli ordena Aleksandra Nevskog tokom oktobra i novembra 2016. godine.
Zbog toga smo pitanje o tome ko je sve iz Srbije dobio orden Aleksandra Nevskog u poslednjih sto godina poslali kabinetu predsednika Rusije, kao i to da li je Bogoljub Karić jedan od dobitnika.
Izričit odgovor o tome da li je Karić dobio orden nismo dobili, ali je potvrđeno da je predsednik Aleksandar Vučić prvi dobitnik ovog ordena iz Srbije u ovom periodu.

“Prema dostupnim podacima, predsednik Aleksandar Vučić je prvi koji je odlikovan ordenom Aleksandra Nevskog u poslednjih sto godina. Pre toga orden je uručen Nikoli Pašiću 1913. godine”, navodi se u odgovoru Putinovog kabineta.

Iz odgovora kabineta ruskog predsednika možemo da saznamo dve stvari – prvo, Karić nije dobio orden Aleksandra Nevskog i drugo, da se sadašnji orden ipak smatra svojevrsnim naslednikom svog prethodnika – ordena Svetog Aleksandra Nevskog, jer se u odgovoru navodi da je prethodni dobitnik Nikola Pašić, koji je nosilac upravo ovog odličja. 

Da sumiramo, predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je u pravu kada kaže da su u pitanju dva ordena – jedan se dodeljivao do 1917, drugi od 1947. Ipak, postoji i neka vrsta kontinueta, što zaključujemo iz odgovora predsedničkog kabineta. Sa druge strane, Bogoljub Karić nije, kako Jeremić tvrdi, pre dve godine dobio orden Aleksandra Nevskog. Zbog toga, on za ovu tvrdnju dobija ocenu “poluistina”.
Naslovna fotografija: FoNet/Marija Đoković