Vučićeva “stolica” kod Trampa je deo uobičajenog kovid protokola

Savetnica predsednika za medije o poseti Beloj kući (TV Prva, 9.9.2020.)
Imate ovaj “set-up”, odnosnu ovu postavku, koju ste sad videli, samo se broj stolica menja. Videli ste i da je prištinska delegacija tako sedela, njegovi saradnici na prethodnim sastancima su takođe sedeli. To je naravno sve situacija prouzorkovana, odnosno protokol prouzrokovan situacijom vezanom za kovid 19. Velike su mere bezbednosti. Protokol je potpuno isti za predstavnika bilo koje druge zemlje u periodu kada se Amerika suočava sa velikim brojem zaraženih (…) Da su se malo ozbiljnije bavili istraživanjem i političkom situacijom u Americi i situacijom vezanom za kovid videli bi da je to protokol uspostavljen od trenutka kada je pandemija počela i da je to način na koji su se razgovori vodili.

Poseta srpske delegacije Vašingtonu i Beloj kući početkom septembra, osim debata o sadržaju potpisanih dokumenata, izazvala je burne reakcije u javnosti nakon što su objavljene fotografije predsednika Vučića kako sedi sam u stolici naspram Donalda Trampa u fotelji za stolom. Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova uporedila je fotografije Aleksandra Vučića pred Donaldom Trampom sa scenom iz „Niskih strasti“, posle čega je usledilo i izvinjenje. 

 

 

Srpski političari su brže-bolje objašnjavali javnosti da je takvo sedenje na stolici deo protokola i ništa više.

I Vučićeva savetnica za medije Suzana Vasiljević kazala je, prilikom gostovanja na TV Prva, da je reč o protokolu koji važi zbog kovida 19 i da je isti za predstavnike svih zemalja.

Sam Vučić je rekao, kako je preneo Danas, da mu „nije palo na pamet da zbog stolice“ na kojoj je sedeo u Ovalnoj kancelariji u Beloj kući, što su mnogi komentarisali, napusti sastanak s Trampom.

„Zamislite predsednika bilo koje od naših malih zemalja iz regiona da dobije priliku da uđe u Ovalnu sobu, da razgovara bilateralno, sam s predsednikom SAD i da, kada mu stave stolicu, on kaže: ‘Izvinite, ne interesuje me ova stolica, sad ću lepo da je šutnem, pa ću da izađem napolje i baš me briga za SAD, jer je meni mnogo važno za moju sujetu kakva će stolica da bude!”, kazao je Vučić.

Međutim, Suzanu Vasiljević demantuju fotografije sa Trampovih sastanaka u Beloj kući u proteklom periodu i pre i posle Vučićeve posete Vašingtonu.

Zvanične slike sa tih događaja govore o drugačijem “protokolu” i odnosima, i u vreme epidemije virusa korona.

Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potpisali su 15. septembra sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa u prisustvu američkog predsednika u Beloj kući.

 

Takođe, krajem avgusta irački premijer Mustafa al-Kadimi je imao sastanak sa Trampom.

Sastanak Donalda Trampa i Mustafe al-Kadimija, Izvor: Printskrin/timesofisrael.com

U junu poljski predsednik Andrzej Duda bio je u Beloj kući.

Andrzej Duda i Donald Tramp, Izvor: Printskrin/aljazeera.com
Povezan sadržaj

Sem ovih predstavnika zemalja, u Belu kuću su, tokom epidemije, dolazili i predstavnici mnogih institucija, kao i raznih država SAD, što se može videti ne samo u medijima već i na zvaničnim kanalima (YouTube, twitter, itd) Bele kuće.

Fotografije svedoče da je prilikom poseta tih stranih delegacija, diplomate i državnici sa Donaldom Trampom protokol izgledao drugačije nego sa srpskom delegacijom i predsednikom Vučićem i da su mediji zabeležili da su se ostali državnici rukovali sa Trampom i da su sedeli jedni pored drugih. Zbog toga, izjavu Suzane Vasiljević da je protokol bio isti za predstavnike bilo koje druge zemlje i da je to način na koji se vode razgovori u vreme kovida 19, ocenjujemo kao neistinu.

 

Naslovna fotografija: Printskrin/Insajder.net/Cenzolovka