Vrednost zemljišta u Savskom amfiteatru je nula

Gradonačelnik Beograda o vrednosti zemljišta u savskom amfiteatru (Tanjug, 22. 9. 2015. godine)
“Vrednost tog zemljišta je sada nula i Beograd nema nikakvu korist od njega, a nakon 20 godina kada bude očišćeno i uređeno ono će imati vrednost.“

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali nakon objavljivanja Ugovora o zajedničkom ulaganju za projekat “Beograd na vodi” rekao je da oko 100 hektara zemljišta u Savskom amfiteatru vredi nula, odnosno da država ništa ne prihoduje od njega.

Isto je ponovio i sam premijer Vučić. Na konstataciju da ima puno kritika na deo ugovora o izgradnji Beograda na vodi koji se tiče zemljišta, Vučić je kazao da kod nas postoji jedna vrsta straha i negativnog odnosa prema svemu i pojasnio da zemljište nije prodato već je dato u zakup na 99 godina.

Blic, 27. 9. 2015. godine
“Zemljište nije u svojini nego u zakupu, mi to zemljište nismo ni imali u zakupu, sve što je 70 godina vredelo nula dinara sada vredi mnogo”, kazao je srpski premijer.

A kako je moguće da zemljište u centru Beograda, na obali reke Save “vredi nula dinara”?  

U potrazi za odgovorom koliko zaista vredi zemljište opredeljeno za kompleks “Beograd na vodi”, Istinomer je konsultovao nekoliko sagovornika, između ostalih arhitekte i stručnjake za nekretnine. Naši sagovornici su saglasni da zemljište jeste neuređeno, ali da je tvrdnja da ono ne vredi ništa, daleko od istine.  Da li je zbog toga u Ugovoru sa arapskim partnerima izostavljena procena vrednosti zemljišta koje dajemo u zakup? Na ovo pitanje u intervjuu listu “Blic”, gradonačelnik Beograda dao je uopšten odgovor.

Blic, 2. 10. 2015. godine
Zašto nigde nije prikazana vrednost zemljišta?
“Pitam ja vas koliko vredi zemljište? Kako da procenimo zemljište koje nije privedeno nameni, sa železničkom infrastrukturom, stotinama nelegalnih objekata, bez urbanizma i infrastrukture. U ovom trenutku zarađujemo nulu od tog zemljišta. Sada imamo nekoga ko hoće da uloži 3,5 milijarde evra. I mi ćemo dobiti trećinu profita investicije”.

Ovo pitanje je gradonačelnik umesto novinaru, trebalo da postavi Upravi za prihode opštine Savski venac na kojoj će se nalaziti budući kompleks “Beograd na vodi”. Iz ove Uprave  su Istinomeru rekli da se to zemljište nalazi u Prvoj zoni, kao i da građevinsko zemljište vredi 49.500 dinara po kvadratnom metru. Ovaj podatak nalazi se i u Rešenju o utvrđivanju iznosa prosečne cene kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji grada Beograda za utvrđivanje poreza na imovinu za 2015. godinu, objavljenom  28. novembra prošle godine u Službenom listu grada Beograda.  

*
Rešenje o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra (Beograd) / Foto: Printscreen

Katarina Lazarević iz Agencije za nekretnine “Alka” kaže da je veći deo tog zemljišta državno zemljište, pa i ne može biti stavljeno na prodaju, ali da sve ima svoju tržišnu vrednost.

“To što nema interesovanja za to zemljište, ne znači da ono ne vredi ništa, ali svakako će vredeti više kada tu bude počelo da se gradi”, kazala je Lazarevićeva za Istinomer.

Zašto bi iko bio zainteresovan za zemljište koje ne vredi ništa, pita se i predsednik Akademije arhitekture Srbije, Bojan Kovačević.

“Tvrdnja da zemljište ne vredi ništa je notorna zamena teza. Pitajte ekonomiste koji se bave urbanom ekonomijom koji znaju šta je renta, adrese i potencijali. Šta mislite zašto neko hoće da pravi hotel na obali Save”, zaključuje Kovačević u intervjuu za Istinomer naglašavajući koliko je obala Save važna lokacija.

S obzirom da postoje procene tržišne vrednosti zemljišta u Savskom amfiteatru na osnovu kojih se utvrđuje porez na imovinu, jasno je da zemljište namenjeno “Beogradu na vodi” ipak vredi više od nule. Takođe, u Ugovoru o zajedničkom ulaganju za projekat “Beograd na vodi” stoji da je Srbija obavezna da do kraja 2019. godine potpuno, fizički i pravno, raščisti zemljište. Obaveza Srbije je da ga potom uredi i komunalnom infrastrukturom. Za to su potrebne stotine miliona evra, a u samom leks specijalisu donetom za projekat “Beograd na vodi”, stoji da nam je za to potrebno 33 milijarde dinara (oko 275 miliona evra). Dakle, nakon što ispunimo tu ugovornu obavezu, vrednost zemljišta će biti višestruko uvećana. 

*
Leks specijalis za „Beograd na vodi“ / Foto: Printscreen

  

Iako je veliki deo zemljišta namenjen „Beogradu na vodi“ komunalno neuređen, izjava da zemljište duž Save, u centru Beograda nema nikakvu vrednost daleko je od istine i predstavlja jedan od lošijih argumenata gradonačelnika u odgovoru na pitanje zbog čega je u ovom „projektu veka“ partner izabran bez javnog konkursa. S obzirom da sve, pa i 100 hektara uglavnom državnog zemljišta na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu, mora imati tržišnu vrednost, izjavu gradonačelnika Siniše Malog ocenjujemo kao kratke noge