Vozićete se metroom 2012!

Kandidat DS za gradonačelnika Beograda o izgradnji metroa. (predizborna kampanja za lokalne izbore, 3. 4. 2008. godine)
„Kada napravimo prvu liniju metroa, za šta nam realno treba četiri godine…mi ćemo takvim sistemom saobraćaja rešiti mnogo problema koje danas imamo.“

Tokom kampanje za lokalne izbore 2008. godine Dragan Đilas je u više navrata govorio o značaju izgradnje metroa, da bi prva linija trebalo da ide od Bulevara Kralja Aleksandra do Zemuna, ali i o dilemama da li graditi laki ili teški metro. Tada je ujedno i procenio da će ta linija biti uspostavljena u naredne četiri godine.

Po dolasku na funkciju gradonačelnika Đilas je nastavio da daje procene o tom poslu, pa je tako krajem 2008. rekao da je moguć skori početak radova.

„Beogradu je neophodan metro i realno je da ga započnemo u narednih godinu dana.“

Danas, 13. 12. 2008. godine

Niti su radovi krenuli u pomenutom roku, niti su Beograđani nakon četiri godine dobili novi način transporta. Štaviše, tek nedavno su predstavnici Vlade Srbije i Grada Beograda potpisali izjavu sa Vladom Francuske o zajedničkom učešću u izradi projekta izgradnje beogradskog metroa. Sada se čeka na studiju izvodljivosti, koja bi trebalo da bude gotova u prvoj polovini 2013, a prva linija metroa mogla bi da zaživi tek 2017. godine.

„Neispunjeno“ za gradonačelnika Beograda.

Naslovna fotografija: FoNet / Darko Cvetanović