Vojvođani mogu da vide kako je potrošen svaki dinar

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić o transparentnosti pri trošenju budžetskih sredstava. (Blic, 6.3.2016. godine)
“Još od 2004. godine svi građani mogu preko interneta da provere kako radi pokrajinska administracija i da saznaju gde je otišao svaki njihov dinar, ko je dobio na nekom tenderu i zašto – sve s argumentacijom.”
U februaru ove godine pokrenut je sajt pod nazivom “Transparentnost budžeta AP Vojvodine”, a lider demokrata i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić u više navrata se pohvalio kako je pokrajinska vlast uspostavila “apsolutnu transparentnost”.  
Pajtić je tako rekao da će građani moći da saznaju sve o vojvođanskoj administraciji, počev od biografija ljudi koji tamo rade do toga kako se troši njihov novac – u dinar.

Sajt Demokratske stranke, 18.2.2016. godine
“Mi kažemo evo svaki dinar koji je utrošen, evo na uvid svakom građaninu, samo se jednim klikom može doći do informacija i o tome da li je neko prepisao doktorat, kupio diplomu i ko uopšte obavlja neke odgovorne pozicije, i o tome kako su utrošena sredstva građana“, rekao je Pajtić.

Zato smo analizirali šta se sve od informacija nalazi na ovom sajtu i da li sami građani mogu lako, brzo i jednostavno – jednim klikom – da steknu uvid u to kako se troši njihov novac, i to još od 2004. godine.

Na sajtu su pobrojani pokrajinski organi i biografije nekih, ali ne svih funkcionera u tim organima. Postoji i spisak imovine Vojvodine, spisak dugova i potraživanja pokrajine, izdvojeni su i značajniji propisi i sudski procesi u kojima učestvuje Vojvodina.
Međutim, kada je o finansijama reč, jedino gde postoje podaci od 2004. do danas jesu završni računi budžeta Vojvodine. Svi ti dokumenti već su bili javni, objavljeni u Službenom glasniku Vojvodine, a sada su sabrani na jednom mestu.
Još važnije, iz tih računa se ne može zaključiti “ko je dobio na nekom tenderu i zašto“, kako je obećavao Pajtić, jer nisu objavljeni ugovori po kojima su firme ili pojedinci dobijali novac iz pokrajinskog budžeta.
Osim toga, na sajtu nema pomena o nekim od fondova čiji je osnivač Skupština Vojvodine, poput Pokrajinskog fonda za razvoj poljoprivrede ili Garancijskog fonda AP Vojvodine.
Ako je neko pomislio da bi ovaj sajt mogao da odgovori na brojne spekulacije o zloupotrebama u nekadašnjem Fondu za kapitalna ulaganja, sada Upravi za kapitalna ulaganja, verovatno je razočaran.
Naime, objavljeni su samo finansijski planovi za 2015. i 2016. godinu i zbirni izveštaji o trošenju sredstava. Nema nikakvih podataka za godine pre 2015.
Na sajtu nema nijednog ugovora na osnovu koga se može zaključiti kako se troši novac ove Uprave, zapravo novac građana Vojvodine. Primera radi među glavnim vestima na samom sajtu Uprave za kapitalna ulaganja jeste vest da je Bojan Pajtić pre nekoliko dana položio kamen temeljac za izgradnju fiskulturne sale u Banatskom Karađorđevu.
Novac za ovu salu – oko 66 miliona dinara – odobren je još u maju prošle godine. Ugovor nije objavljen, pa ne možemo da zaključimo zašto radovi počinju gotovo godinu dana pošto su obezbeđena sredstva, koliko će trajati i sl. Ne možemo znati ni da li je samo puka slučajnost što radovi kreću u jeku predizborne kampanje.
Međutim, ono što možemo zaključiti jeste da ovim sajtom nije postignuta apsolutna transparentnost. Pokretanje jednog ovakvog sajta svakako jeste korak ka odgovornijem ponašanju vlasti. Može se primetiti da se za 2016. godinu objavljuju detaljniji podaci, dnevni izveštaji o trošenju novca iz budžeta, što je pohvalno. Ipak, nedostaje pregršt podataka za čitavu jednu deceniju.
Budući da građani ne mogu da zaključe kako je od 2004. do danas potrošen svaki njihov dinar, zašto je neko pobedio na nakom tenderu, gde su otišli novci iz vojvođanskih fondova, izjava Bojana Pajtića dobija ocenu “skoro neistina“.