Vojna bolnica će biti i gradska

Predsednik novosadskog odbora SPS-a o otvaranju Gradske bolnice. (Press, 6. 4. 2012. godine)
„Dugo najavljivana Gradska bolnica trebalo bi da bude smeštena u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu.“

Grad Novi Sad nema svoju gradsku bolnicu, pa sve specijalističke preglede građani moraju da obavljaju u Kliničkom centru Vojvodine, gde se čeka mesecima na red bez obzira kakva je dijagnoza i stanje pacijenta. Zato je u toku predizborne kampanje predsednik novosadskih socijalista, koji je i sam lekar, inicirao je da se pokrene dugogodišnje pitanje osnivanja Gradske bolnice. Tada je najavio da bi ta ustanova mogla biti smeštena u okviru Vojne bolnice u Petrovaradinu. Vojno-medicinski centar (VMC) je, inače, u prvoj polovini 2012. primao pacijente koji nisu vojni osiguranici, ali je 3. jula Republički fond za zdravstveno osiguranje prestao da snosi troškove njihovog lečenja.

Kada se promenila vlast u septembru 2012. godine Sević je imenovan za predsednika Skupštine grada. Prilikom proslave 226. godina postojanja VMC-a Novi Sad istakao je da grad ne odustaje od ideje da tu počnu da se leče i civili.

„Želja grada je da Vojnomedicinski centar u Petrovaradinu u narednom periodu integrišemo u sistem civilne zdravstvene zaštite. Za to postoji zakonski okvir, a namera nam je da Fond zdravstvenog osiguranja prepozna vojnu bolnicu u sistemu civilnog zdravstva. To će biti tema na kojoj će grad raditi tokom narednog perioda, da vojnu bolnicu u Petrovaradinu dovedemo u istu ravan na kome je Vojnomedicinska akademija u Beogradu i da ova ustanove bude na isti način otvoren prema Novosađanima, kao što je VMA otvorena prema Beograđanima.“

sajt Skupštine grada Novog Sada, 8. 11. 2012. godine

Pretvaranje VMC-a u Gradsku bolnicu još je daleko od realizacije, ali deluje da gradske vlasti planiraju ozbiljnije pozabave problemom koji je godinama odlagan. Zato Seviću sleduje ocena „radi se na tome“.