Vlast ispravila 94 odsto nepravilnosti

Šef poslaničke grupe SNS o primedbama zaštitnika građana. (Otvoreni parlament, 20. 2. 2015. godine)
"Ova skupštinska većina i ova vlast je 94 odsto svih nepravilnosti i svega onoga što je ukazao Zaštitnik građana ispravila."

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić istakao je polemišući sa poslanikom DS Draganom Šutanovcem o odnosu prema Zaštitniku građana da su aktuelna skupštinska većina i sadašnja vlast ispravili 94 odsto svih nepravilnosti i svega onoga na šta je ukazao ombudsman.

Istinomer je od Zorana Babića tražio objašnjenje za ovu tvrdnju, a on je naglasio da se poziva na izjavu koju je dao zaštitnik građana u decembru prošle godine.

Zaštitnik građana Saša Janković za Istinomer kaže da je procenat otklanjanja propusta koje je on utvrdio u decembru iznosio 92 odsto.

„U međuvremenu je taj procenat pao i trenuto je negde na 89 odsto. Radi se o propustima kojima se krše republički propusti na svim nivoima vlasti. Prosek otklanjanja propusta koje utvrdi ombudsman EU je između 80 i 85 odsto. Tako da možemo da kažemo da je ovo uspeh naše vlasti da otkloni toliki broj propusta na koje sam ukazao. Međutim, moram da naglasim da se jedan deo mojih primedbi odnosi na očigledne i banalne slučajeve koji bi trebalo da budu sistemski rešeni, a ne da na njih reaguje ombudsman“, kaže Janković.

Zato izjavu šefa poslaničke grupe SNS ocenjujemo kao „skoro istinu“.
Naslovna fotografija: FoNet/ Aleksandar Levajković