Zoran Babić

Datum rodjenja: 16. 4. 1971.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 16. 4. 1971.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1971. godine u Vrnjačkoj Banji.   

Završio je osnovnu školu „Popinski borci „u Vrnjačkoj banji“, a srednju školu matematičkog smera „Slobodan Penezić Krcun“. Diplomirao je 1996. na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekao zvanje diplomiranog mašinskog inženjera. Upisao master studije Univerziteta privredne akademije u Novom Sadu – Poslovna ekonomija i finansije.

Bio je direktor marketinga PP „ZM produkt“ iz Vrnjačke banje, predstavništvo Beograd, direktor razvoja zajedničkih službi „Prva petoletka“ Trstenik, u JP Beli izvor u Vrnjačkoj banji obavljao niz funkcija od šefa sektora do tehničkog direktora. Odlukom Vlade, u periodu od avgusta do decembra 2008, bio je član Privremenog organa opštine Vrnjačka Banja. Izabran je za narodnog poslanika na parlamentarnim izborima 2008, na listi Srpske radikalne stranke.

Septembra 2008. prešao je iz poslaničke grupe Srpske radikalne stranke u poslaničku grupu “Napred Srbijo”, a postao je i član Srpske napredne stranke.

Nakon izbora 2012. godine izabran je za narodnog poslanika, a bio je i na funkciji šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke, koju nastavlja da obavlja i nakon izbora 2014. godine. 

U septembru 2013. je izabran za predsednika Vaterpolo saveza Srbije. Protivkandidat mu je bio bivši vaterpolo šampion Aleksandar Šapić. Novembra 2013. posle izjave Aleksandra Vučića da članovi SNS treba da napuste funkcije u sportu podneo je ostavku na mesto predsednika Vaterpolo saveza Srbije.

U novi sastav Predsedništva SNS-a izabran je 2014. godine, kao i ponovo u maju 2016. godine. Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u aprilu 2016. godine nije bio na listi SNS. Odlukom Vlade Srbije na sednici održanoj 4. maja 2017. godine, izabran je za VD direktora Koridora Srbije umesto Dmitra Đurovića. 

Nakon saobraćajne nesreće u kojoj je jedna osoba izgubila život, a u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije u kome se nalazio i sam Zoran Babić, podneo je ostavku na mesto VD direktora Srbije.

U svojoj ostavci je istakao „da za njega kao člana i kao funkcionera Srpske napredne stranke čiji je predsednik Aleksandar Vučić, nije potreban nikav poziv, ni naredba.“

„Znanje, ali i moral, odgovornost i pre svega ljudskost i čestitost, osobine su koje u svakom od nas traži naš predsednik. I ne treba da mi kaže bilo šta. Ako me je predložio na funkciju, onda znam šta mi je činiti“, napisao je Babić u svojoj ostavci.