Veći broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o broju izdatih građevinskih dozvola. (Tanjug, 15. 10. 2016. godine)
„Izdato je 23 odsto više građevinskih dozvola avgusta ove godine u odnosu na avgust prošle godine.“
Tokom vladinog boravka u Nišu ministarka Zorana Mihajlović iskoristila je priliku da se pohvali time što se u Srbiji građevinske dozvole danas izdaju mnogo brže nego ranijih godina. To potvrđuju i brojke koje kažu da je republički prosek od nekadašnjih osam meseci, sveden na samo osam dana. Prema rečima ministarke napredak je ostvaren zahvaljujući elektronskom sistemu izdavanja građevinskih dozvola, koji je uveden u januaru ove godine.
Kao dokaz da elektronski sistem dobro funkcioniše Mihajlović je ponudila podatke Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u avgustu ove godine izdato za četvrtinu više dozvola nego u avgustu 2015. Navedeni podaci formalno jesu tačni, zbog čega Istinomer izjavu ministarke Mihajlović ocenjuje kao “istinu”.
Takođe, razlog za pozitivnu ocenu, uprkos brojnim poteškoćama koje i dalje postoje prilikom primene elektronskog sistema, a o kojima smo već pisali, Istinomer vidi i u činjenici da je u oblasti izdavanja građevinskih dozvola Srbija na Duing biznis listi Svetske banke skočila za čak 116 mesta.
Međutim, statistika može da zavara i ne treba je slepo pratiti, a ministarka bi statističke podatke trebalo da tumači i sagledava malo bolje. Zorana Mihajlović tvrdi da je veći broj izdatih građevinskih dozvola doveo i do povećanja vrednosti građevinskih radova.

(TV N1, 26. 10. 2016. godine)
„Pokazalo se da smo imali skok u izdavanju građevinskih dozvola, i automatski smo imali više građevinskih radova, odnosno njihova vrednost se povećala.“

Međutim, podaci Republičkog zavoda za statistiku govore drugačije, jer se od jula beleži pad vrednosti građevinskih radova. Tada je vrednost radova bila manja za 10 odsto u odnosu na jul 2015. godine, dok je u avgustu vrednost opala za čak trećinu u odnosu na isti period prethodne godine. Situacija u kojoj je broj izdatih građevinskih dozvola veći, a vrednost radova manja, govori da se u Srbiji gradi više nego ranije, ali da je novac uložen u izgradnju tih objekata manji u odnosu na prethodnu godinu.

Veći broj izdatih građevinskih dozvola nesumnjivo predstavlja korak napred i pokazuje da administracija može biti efikasna, ali treba imati na umu da u nekim opštinama i dalje postoje poteškoće kada je u pitanju primena elektronskog sistema. Lokalne samouprave se suočavaju sa kadrovskim problemima, nedovoljnim znanjem, ali i lošim tehničkim uslovima. Uprkos tome što republički prosek za dobijanje građevinske dozvole zaista iznosi samo 8 dana, poslednji izveštaj za septembar mesec pokazuje da je nekim opštinama u Srbiji i dalje potrebno više od 30 dana kako bi izdale građevinsku dozvolu.
Prema podacima koji se nalaze na sajtu građevinskedozvole.rs može se videti da se, na primer, u opštini Kladovo najduže čeka i dozvola se dobija u roku od 44 dana. U Zrenjaninu je potrebno dva dana manje, dok su van zakonskog roka i administracije u Senti (38 dana) i Čajetini (37 dana).