Vazduh će u Obrenovcu biti čist

Ministarka energetike o ekološkom zagađenju u Obrenovcu. (Tanjug, 26.6.2013. godine)
"Mi ćemo danas pokrenuti prijavu za privredni prestup protiv TENT-a. Kazna je negde između 1,5 i tri miliona dinara. Mi ćemo se ne samo sa tim jalovištem nego i sa svim drugim ekološkim problemima zajednički boriti.“

U Obrenovcu je 24. juna  ove godine, usled razvejavanja pepela sa pepelišta PD TENT, došlo do prekoračenja srednje dnevne vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, koja je iznosila 95 mikrograma po metru kubnom, što je gotovo dvostruko veća vrednost od dozvoljenih 50 mikrograma.

U saopštenju Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine navodi da je takvih prekoračenja dnevnih vrednosti u Obrenovcu u 2012. godini bilo 101, a u 2011. 186, dok je broj dozvoljenih prekoračenja u toku jedne godine 35 dana.

Kao rešenje, najavljeno je da će kaseta pepelišta od 70 hektara i 110,5 metara visine u narednih 60 dana biti prekrivena zemljom. Međutim, druga deponija, koja je još veća i zauzima čak oko 330 hektara, i dalje će se upotrebljavati. Za protekle 43 godine na obe deponije se nataložilo 70 do 80 miliona tona pepela.

Tim povodom, ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da je nemoguće odmah rešiti problem zagađenja u Obrenovcu, ali da je resorno ministarstvo naložilo TENT-u šta tačno treba da uradi.

“Kao što znate mi smo, inspekcije ministarstva su odreagovale. Prvo su išle uvek u redovne kontrole. Dakle ne reagujemo mi samo kada se desi problem, nego inspekcije ministarstva prosto rade redovne kontole, kao što su inspekcije ministarstva životne sredine i prošle godine radile redovne kontrole privrednih subjekata, pa naravno i TENT-a. I tada je već naloženo TENT-u šta je neophodno da uradi. Na žalost, TENT to nije uradio i imali smo situaciju koju smo imali pre mesec dana. Podigli smo prijave za privredni prestup, to je sada u nadležnosti suda. Samo jedanput, u proteklih sedam godina je podignuta prijava, i to prekršajna, koja je odbačena. Zašto se niko nije time bavio, to je drugo pitanje. Mi se bavimo – ali prosto ne može odjednom. Naložili smo TENT-u tačno dinamički šta mora da uradi i ja se iskreno nadam da mi možemo da kažemo da ćemo sledeće godine u leto pričati o nekim drugim stvarima, a ne, recimo, o ovom problemu. Ali da se to danas za sutra reši, apsolutno je nemoguće.”
Tanjug, 16. 7. 2013. godine

Zato ministarki energetike ocena – „radi se na tome“.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa