Valjevo dobija profesionalno pozorište

Gradonačelnik Valjeva o profesionalnom pozorištu u tom gradu. (NIN, 20. 11. 2008. godine)
„U okviru Kulturnog centra, o kojem smo već pričali, planirano je i profesionalno pozorište. Mislim da će biti dug i težak put da se ono formira, ali mogu da obećam da će ga Valjevo dobiti do kraja mog mandata.“

Profesionalno pozorište u Valjevu ugašeno je još 1956. godine i od tada glumačke predstave izvođene su na nekoliko amaterskih scena. S proleća 2007. ponovo je pokrenuta inicijativa o povratku pravog pozorišta u grad, gradonačelnik Valjeva je 2008, po dolasku na tu funkciju, obećao da će taj grad do kraja njegovog mandata dobiti profesionalno pozorište.

U maju 2011. godine, Amatersko pozorište „Abrašević“ Valjevo podnelo je lokalnim vlastima zahtev za preregistraciju po receptu beogradskog pozorišta „Dadov“.

„Inicijativu za otvaranja profesionalnog teatra u Valjevu podržala je većina poznatih srpskih glumaca koji potiču iz valjevskog kraja. Glumac Vojislav Voja Brajović je na nedavnoj tribini u Valjevskoj gimnaziji poručio da Valjevo zaslužuje da dobije profesionalno pozorište. On je istakao da će zdušno podržati model koji je predložilo amatersko pozorište ‘Abrašević’ za otvaranje profesionalne scene.
– Valjevo, po modelu nekih beogradskih pozorišta, sa veoma malim brojem zaposlenih može da dobije profesionalno pozorište, koje još od davnih dana zaslužuje – poručio je Brajović.
Valjevo bi tako za male pare dobilo stalni pozorišni repertoar, a valjevski glumci, koji su se okitili mnogobrojnim prestižnim priznanjima, mogli bi da zaigraju na profesionalnim festivalima.“

Press, 9. 5. 2011. godine

Gradonačelnik Zoran Jakovljević je uzvratio da je to realnije rešenje od osnivanja profesionalnog pozorišta i da će snažno podržati inicijativu da grad na Kolubari makar dobije profesionalnu pozorišnu scenu.

„Ovo nije vreme za otvaranje profesionalnog pozorišta jer bi to zahtevalo zapošljavanje 50 do 60 ljudi i velike pare u budžetu. U ovom trenutku najrealnije je da ‘Abrašević’ promeni status i da se u okviru njega napravi profesionalna scena koja ne traži angažovanje više od tri čoveka, dok se glumci, reditelj i ostala ekipa angažuju od predstave do predstave. Rezultat bi bio isti kao i da imamo pozorište.“

Press, 9. 5. 2011. godine

Četvorogodišnji mandat je došao do kraja, a valjevska lokalna samouprava nije formirala profesionalno pozorište, niti je prihvatila inicijativu Amaterskog pozorišta „Abrašević“. Stoga, ocena „neispunjeno“ za gradonačelnika.