Vakcine se u Srbiji ne kontrolišu

Predsednik DJB o obaveznoj vakcinaciji. (Tviter nalog DJB, 8. 12. 2019. godine)
18. 12. 2019.
Teme / Ocene: Istinitost, Neistina
“U Srbiji se vakcine ne kontrolišu, kvalitet vakcina se ne kontroliše. I da uopšte ne ulazimo u dalja pitanja o vakcinama, prvi korak bi morao da bude kontrola.”

Predsednik Pokreta “Dosta je bilo” Saša Radulović “upozorio je” preko Tviter naloga ovog pokreta građane da se kvalitet vakcina u Srbiji ne kontroliše, a da je njihov sastav tih “državna tajna”.

“U Srbiji se vakcine ne kontrolišu, kvalitet vakcina se ne kontroliše. I da uopšte ne ulazimo u dalja pitanja o vakcinama, prvi korak bi morao da bude kontrola. Da bi ljudi to još malo dalje razumeli, imate dosta roditelja u Srbiji – ja sam razgovarao sa nekima od njih – čija su deca stradala nakon uzimanja vakcina. Sad, da li postoji definitivan dokaz da je to od vakcina ili ne, hajde da ostavimo po strani, dete tih roditelja je stradalo, onda valjda možete da razumete kako se ti roditelji osećaju i da traže odgovore. I kad su krenuli da traže odgovore od države i pitali: ‘A dobro, koji je sastav tih vakcina koje je moje dete dobilo?’, znate šta je država kazala? ‘To je državna tajna’. Pa šta biste vi da se to vama desilo, kako biste reagovali na to? Da se krije sadržaj? Vi pokušavate da otkrijete šta se desilo. Pa onda pitate: ‘Da li neko kontroliše te vakcine?’ i dobijete odgovor: ‘Pa više niko ne kontroliše otkako su sa „Torlakom“ napravili to što su napravili, više nikakve kontrole nema”, rekao je Radulović.

On je do ovih informacija, navodi, došao nakon razgovora sa roditeljima čija su deca stradala ubrzo nakon vakcinisanja. 

Na njegovo pitanje da li neko kontroliše vakcine, Radulović tvrdi da su roditelji stradale dece dobili sledeći odgovor.

“Pa više niko ne kontroliše otkako su sa ‘Torlakom’ napravili to što su napravili, više nikakve kontrole nema.” 

 

Institut “Torlak”, međutim, nije nadležan za kontrolu kvaliteta vakcina, već se bavi proizvodnjom. Međutim, to ne znači da vakcine niko ne kontroliše. Naprotiv, postoji institucija koja se bavi upravo kontrolom lekova. 

Naime, kvalitet lekova i medicinskih sredstava, samim tim i vakcina kontroliše Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS).  

Građani na sajtu ALIMS-a mogu da pristupe “otvorenim podacima” gde se nalazi i Registar izdatih sertifikata kontrole kvaliteta za lekove u upotebi u humanoj medicini

Takođe, dostupan je i Registar lekova za upotrebu u humanoj medicini. Na listi se nalaze i obavezne vakcine o kojima Radulović govori. 

Čime se tačno bavi “Torlak” lako se može videti na njihovom zvaničnom sajtu. 

Radulović, međutim, sam kaže da ostavlja po strani da li su deca zaista preminula od vakcina ili ne. Fokusira se na odgovor koji su roditelji sa kojima je razgovarao dobili od države na pitanje o sastavu vakcina.

“Sad, da li postoji definitivan dokaz da je to od vakcina ili ne, hajde da ostavimo po strani. Dete tih roditelja je stradalo, onda valjda možete da razumete kako se ti roditelji osećaju i da traže odgovore. I kad su krenuli da traže odgovore od države i pitali: 

“A dobro, koji je sastav tih vakcina koje je moje dete dobilo?”, znate šta je država kazala? “To je državna tajna”.”

Međutim, svako ko želi, podatke o sastavu vakcine, kao i drugih lekova, može pronaći na sajtu ALIMS-a.

Radulović sugeriše i da bi u zdravstvenom kartonu svakog deteta trebalo da se navede ako je podložno negativnim efektima vakcine.

Iz Jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kažu da pedijatar pre vakcinisanja roditelju daje potrebne informacije u vezi sa kontraindikacijama i mogućim neželjenim reakcijama na vakcinu.

“Ukoliko dete ima kontarindikaciju na neku od vakcina to treba da bude upisano u zdravstveni karton”, navode za Istinomer.

ALIMS, dakle, kontroliše vakcine i njihov kvalitet, a ne “Torlak” i njihov sastav nije državna tajna. A pedijatri u zdravstvene kartone dece upisuju podatke o neželjenim dejstvima vakcine. Stoga izjava Saše Radulovića da se vakcine u Srbiji ne kontrolišu dobija ocenu – “neistina”. 

Naslovna fotografija: FoNet/Marija Đoković