Vakcinacija propala, a Kon ostaje

Predsednik radne grupe Ministarstva zdravlja za praćenje pandemije novog virusa gripa o razlozima pod kojima će podneti ostavku. (FoNet 28. decembar 2009. godine)
„Ako se do kraja januara ne vakciniše više od milion ljudi podneću ostavku.“

Predsednik Radne grupe za pandemiju dr Predrag Kon podneo je ostavku na tu funkciju na poslednjem sastanku grupe održanom krajem januara, ali ona nije prihvaćena. Epidemiolog je to učinio jer se do sada protiv svinjskog gripa vakcinisalo samo 148.000 osoba, umesto milion koliko je on očekivao.

Tačno je, jedna od tačaka dnevnog reda bila je i moja ostavka. To, međutim, nisu prihvatili članovi Radne grupe i ja ostajem na funkciji predsednika. Iako je virus trenutno potpuno miran u Srbiji, mi i dalje imamo sporadične slučajeve obolevanja i, nažalost, smrtne ishode. Tako da u takvoj situaciji čovek ne može da se povuče iako možda to želi, jer borba protiv virusa koji i dalje cirkuliše predstavlja borbu za živote ljudi.(Press, 30. januar 2010.)

Da je Konovo obećanje o povlačenju bilo iskreno, on bi podneo neopozivu ostavku. No, s obzirom na to da je dr Kon ponudio ostavku kao što je i obećao, ali da ona nije prihvaćena, Istinomer njegov postupak ocenjuje kao „skoro ispunjeno“.