Uz beležnički zapis lakše dokazujete vlasništvo

Ministar pravde o ovlašćenjima javnih beležnika. (TV Prva, 2. 11. 2014. godine)
"Ako ja dođem u vaš stan (koji ste mi prodali) i vidim da se tamo uselio vaš komšija Mika, a po starom sistemu sa ugovorom sa overenim potpisima u sudu ja ne mogu da uđem u taj stan, ulazim u parnicu. Ta parnica traje 2, 3, 5 ili 10 godina dok se ne okonča. Ako dolazim sa javnobeležničkim zapisom, obratim se policiji, ona vidi javnu izvršnu ispravu, dođe, pozove vašeg komšiju Miku i kaže: ‘Izvolite napolje, a vi gospodine kupče Selakoviću, izvolite u stan’."

Ministar pravde je na primeru svojine nad nekretninom objašnjavao prednosti beležničkog sistema. On tvrdi da sa javnobeležničkim zapisom može jednostavnije da se dokaže vlasništvo nad imovinom, nego što je to bio slučaj ranije sa ugovorom uz potpise overene u sudu. 

Međutim, stručnjaci za imovinsko pravo tvrde da to nije tako. Naime, Istinomeru su predočena dva zakona koji regulišu povraćaj imovine.

Član 37. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa predviđa da „Vlasnik može tužbom zahtevati od držaoca povraćaj individualno određene stvari“.

Članom 35. i 51. Zakona o parničnom postupku, između ostalog, predviđeno je procesno vođenje parničnog postupka po tužbi za smetanje državine (poseda). 

Kako pravnici tvrde, suština navednih odredbi je da jedino sud može, nakon sprovedenog sudskog postupka, da iseli neko lice iz stana, na osnovu pravosnažne sudske odluke, a ne policija sa javnobeležničkim zapisom.

Zato izjavu ministra pravde ocenjujemo kao „neistinu„.

Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Ðorđević