Ustav treba promeniti

Lider SPS o Ustavu Srbije. (Danas, 13. 12. 2014. godine)
"Nesumnjivo je da bi bilo dobro da Srbija promeni svoj Ustav pred ulazak u Evropsku uniju, jer na taj način bi sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u novom Ustavu."

Lider SPS i ministar spoljnih poslova izjavio je da bi bilo „nesumnjivo dobro da Srbija promeni svoj Ustav pred ulazak u EU“, jer bi, kako ističe, na taj način sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u novom Ustavu. On je na pitanje „da li je tačno da Berlin traži promenu našeg Ustava i brisanje Preambule o Kosovu, čime se implicira priznavanje nezavisnosti Kosova“  kazao i:

„Međutim, niko Srbiju ne uslovljava da menja najveći državni akt odmah, nakon otvaranja poglavlja 35. Naime, da bi se utvrdilo poglavlje 35, treba najpre da dođe do pune implementacije onoga što je dogovoreno u Briselu, kaže u razgovoru za Danas Ivica Dačić, šef srpske diplomatije i lider SPS.  Dačić napominje i da niko pred Srbiju formalno nije postavio uslov da je priznanje Kosova uslov za ulazak u EU.“
Danas, 13. 12. 2014. godine

Međutim, u vreme kada se 2006. donosio novi Ustav Srbije, upravo je Dačić bio veliki zagovornik njegovog usvajanja u ovom obliku, ističući važnost da se u najvišem pravnom aktu navede da je “Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije”.

“Nadam se da će se još jednom iskazati opredeljenje da je Kosovo sastavni deo Srbije, da se pregovori mogu voditi samo u okviru rezolucije 1244, da Srbija neće prihvatiti nametnuto rešenje o nezavisnosti i da bi trebalo ubrzati donošenje ustava iz tog razloga da i u najvišem pravnom aktu bude zapisano da je Kosovo neodvojivi deo Srbije – rekao je Dačić.”
Glas javnosti, 12. 9. 2006. godine

On je pozvao sve građane Srbije da izađu na referendum i glasaju za potvrdu novog Ustava Srbije.

“Dačić posebno apostrofira da će uspeh na referendumu biti značajan za rešenje problema Kosova i Metohije.
– Izlaskom na referendum i glasanjem za novi ustav pokazaćemo svima, a posebno glavnom pregovaraču za Kosovo Martiju Ahtisariju, da je Srbija jedinstvena oko pitanja opstanka Kosova u Srbiji. To je suština referenduma, i zato sam uveren da će uspeti – kaže za Press Dačić.”
Press, 28. 10. 2006. godine

U martu 2013. Dačić je naglasio da je u Ustavu navedena – laž.

“Lagalo se da je Kosovo naše, pa je to čak i ozvaničeno i Ustavom. Danas, taj isti Ustav ni najmanje ne pomaže. Predsednik Srbije ne može na Kosovo. Ni predsednik Vlade. Ni ministri. Ni policija. Ni vojska.”
NIN, 7. 3. 2013. godine

Nedoslednost lidera SPS-a.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD