Uskraćivanje poseta nije u duhu evropskih vrednosti

Predsednica Vlade o zabrani posete Aleksandra Vulina Hrvatskoj i recipročnim merama. (Tanjug, 23. 4. 2018.)
“Žalim što je uskraćena mogućnost ministru da poseti Hrvatsku, jer mislim da to nisu evropske vrednosti. Mislim da evropske vrednosti nisu uskraćivanje putovanja i poseta bilo kome. Mislim da je dijalog osnovna evropska vrednost, tako da ono što ćemo mi nastaviti da radimo je da ćemo se iskreno truditi da poboljšamo i komunikaciju sa Hrvatskom.“
Odluku zvanične Hrvatske da sprski ministar odbrane Aleksandar Vulin nije dobrodošao u toj zemlji predsednica Vlade Ana Brnabić, u prvi mah je okarakterisala, mirnodopskim tonom. 
Za razliku od predsednika države Aleksandra Vučića koji je odmah najavio recipročne mere, Brnabić je rekla da onemogućavanje poseta ne spada u korpus evropskih vrednosti, kao i da će se zvanični Beograd truditi da poboljša komunikaciju sa Hrvatskom. Diplomatske kontramere prema susedima ni u jednoj reči nije spomenula, niti najavila.
Da li pod uticajem Vučiča, na čiji se autoritet neretko poziva, ili nečeg drugog, tek svega dva dana nakon izjave da će Srbija potruditi da unapredi komunikaciju, premijerka je otkrila da su, ipak, u planu recipročne mere prema Hrvatskoj.
“Imam predlog, jutros sam radila na tome. Videćete sutra“, rekla je Brnabić novinarima, ne otkrivajući u čemu se on sastoji.
I zaista, sutradan je Vlada Srbije na redovnoj sednici usvojila takozvane mere reciprociteta, prema kojima potpredsenik Vlade i ministar odbrane Hrvatske Damir Krstičević do daljeg nije dobrodošao u Srbiju.
“Vlada Srbije smatra da su ovakvi postupci Hrvatske (zabrana ulaska Vulinu) suprotni duhu dobrosusedske saradnje i poštovanju osnovnih evropskih vrednosti, u koje spada i sloboda kretanja ljudi. Srbija ostaje opredeljena za izgradnju dobrosusedskih odnosa sa Republikom Hrvatskom, uzdržavajući se od postupaka koji mogu doprineti narušavanju odnosa sa susedima“, navodi se u zvaničnom saopštenju Vlade.
Šta tačno predstavnici Vlade na čelu sa Anom Brnabić misle pod “uzdržavanjem“ od postupaka koji mogu narušiti odnose sa susedima ostaje nejasno, s obzirom na to da se upravo odluka o donošenju recipročnih mera može tumačiti suprotno.
Budući da je, dakle, sama rekla da će Srbija iskreno truditi da poboljša komunikaciju sa Hrvatskom, navodeći da hrvatski potez nije u skladu sa evropskim vrednostima, a da je svega nekoliko dana kasnije, pozivajući se na iste te vrednosti, donela odluku o recipročnim merama, kojima se zvaničniku iz Zagreba zabranjuju posete do daljeg, premijerka Ana Brnabić dobija ocenu “nedosledno“.
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa