Ukinućemo pedesetak državnih agencija

Funkcionerka SNS o ukidanju državnih agencija. (Svedok, 3. 4. 2012. godine)
„Svaka agencija osnovana je posebnim zakonom. Sada spremamo predlog da ih smanjimo na 50. Ti zakoni, pored zakona o javnim nabavkama, biće nešto što ćemo raditi u prvom trenutku.“

Srbija je sa više od 130 osnovanih državnih agencija evropski rekorder po broju istih. Javna je tajna da je dobar deo njih formiran samo zbog partijskog zapošljavanja, a da su obaveze i nadležnosti marginalne.

Sporazum koji su članice vladajuće većine potpisale 10. jula sadržao je tačku „ukidanje nepotrebnih državnih organa i agencija“, da bi u danima kada je formirana Vlada stigla informacija kako će novi kabinet u septembru predložiti Skupštini nekoliko predloga zakona, među kojima i onaj o ukidanju nepotrebnih agencija i državnih organa. Spominjalo se ukidanje 50-60 njih, ali sada, kada su predlozi zakona stigli u Skupštinu, ispostavilo se da je prekobrojno samo sedam fondova i agencija.

S obzirom na to da je broj ukinutih agencija daleko manji od obećanog, Istinomer funkcionerki SNS daje ocenu „neispunjeno“.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa