U Vojvodini nisu izdavali upotrebne dozvole pre Mirovića

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o izdavanju upotrebnih dozvola u Vojvodini. (Tanjug, 21. 8. 2016. godine)
„Kako je bivša vlast radila i koliko se kasnilo sa projektima govori podatak da u Vojvodini do imenovanja Mirovića nije izdata nijedna upotrebna dozvola u 2016.“
Nekoliko dana po formiranju Vlade, ministarka Zorana Mihajlović je za novosadski “Dnevnik” govorila o infrastrukturnim projektima i planovima na nivou cele države. Govoreći o saradnji sa novim predsednikom Vlade Vojvodine Igorom Mirovićem Mihajlović je rekla da je šteta što njen stranački kolega nije ranije došao na tu funkciju.
*
Ministarka Zorana Mihajlović / Foto: Fonet

To je ilustrovala tvrdnjom da u Vojvodini u 2016. godini do sredine juna, odnosno izbora Mirovića na mesto premijera nije izdata nijedna upotrebna dozvola.
Iako Mihajlović nije naglasila da je reč o elektronskim upotrebnim dozvolama, mi smo to tako računali,  budući da se od 1. januara ove godine izdaju samo elektronske dozvole po objedinjenoj proceduri, kako je predviđeno Zakonom o planiranju i izgradnji.
Inače, za izdavanje različitih dozvola nadležne su institucije na različitom nivou – od gradova i opština, preko Pokrajinskog sekretarijata do Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Zato smo u ovom slučaju u obzir uzeli samo dozvole koje izdaje nadležni organ na nivou Pokrajine, a to je Sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, jer je ministarka Mihajlović govorila o promeni vlasti u Vojvodini i kako je to uticalo na broj izdatih dozvola. 
Prema podacima koje smo dobili od resornog ministarstva, Pokrajinski sekretarijat do 20. juna, kada je formirana vlada na čelu sa Mirovićem, nije izdao nijednu elektronsku upotrebnu dozvolu, što su potvrdili i u samom sekretarijatu. Ministarka Mihajlović zbog toga dobija ocenu “istina”.
I ministarstvo i sekretarijat su nam dostavili podatke iz elektronske baze podataka, Centralne evidencije objedinjenih procedura (CEOP), koja se vodi u okviru Agencije za privredne registre.  U ovoj bazi se može videti koliko je koji nadležni organ izdao dozvola, odnosno odbacio zahteva.

“Na osnovu izveštaja CEOP-a, od 01.01.2016. do 10.08.2016. godine, u Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, od 13 podnetih zahteva za izdavanje upotrebne dozvole, nije izdata nijedna upotrebna dozvola, dok je četiri zahteva odbačeno”, navodi se u odgovoru ministarstva.

Takođe, iz ministarstva navode da je prosečno vreme za izdavanje upotrebne dozvole u Vojvodini  29 radnih dana, i da je to “znatno više u odnosu na prosečno vreme izdavanja na teritoriji Srbije” gde je u proseku potrebno sedam radnih dana.

U Pokrajinskom sekretarijatu potvrdili su za Istinomer da do 20. juna nije izdata nijedna elektronska upotrebna dozvola, dok su od 20. juna do 7. septembra izdate tri, a četiri zahteva su odbačena. 
U istom periodu izdato je i nekoliko dozvola u papiru, a reč je o zahtevima koji su podneti pre 1. januara ove godine, od kada se izdaju samo elektronske dozvole.
Inače, u ministarstvu kažu da je Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj “predmet posebne pažnje” kada je reč o elektronskim građevinskim dozvolama, zbog malog broja pozitivnih odgovora.