U Vojvodini 100.000 manje nezaposlenih

Predsednik DS-a i premijer Vojvodine o smanjenju nezaposlenosti u Vojvodini. (Danas, 1.7.2014. godine)
"U Vojvodini je nezaposlenost smanjena za gotovo 100.000 otkako sam prvi put izabran za predsednika Izvršnog veća APV“.

Broj nezaposlenih je, prema podacima koje je Istinomer dobio od Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), u maju ove godine na području AP Vojvodine manji za oko 70 hiljada u odnosu na kraj 2004. godine, kada je Bojan Pajtić postao predsednik Izvršnog veća.

*

Premijer Vojvodine je u odgovoru Istinomeru rekao da je ovu njegovu tvrdnju potkrepio podacima NSZ, a da je kao mesece poređenja uzeo januar 2004. i jun 2014. godine.

Međutim, s obzirom na činjenicu da je Bojan Pajtić izabran na mesto predsednika Izvršnog veća AP Vojvodine tek u novembru 2004. godine, Istinomer je kraj te godine uzeo kao relevantan za poređenje, kao što je i sam Pajtić u izjavi rekao: „…otkako sam prvi put izabran za predsednika Izvršnog veća APV“.

Premijer Vojvodine spomenuo je brojku od 100 hiljada, a zvanični podaci pokazuju da je nezaposlenost smanjena za 70 hiljada.

S obzirom na to da je do smanjenja nezaposlenosti u apsolutnim brojkama došlo, ali da je Bojan Pajtić kao datum poređenja uzeo mesec kada još nije bio na funkciji koju pominje, Istinomer njegovu izjavu ocenjuje kao „skoro istina“.