U Srbiji dvostruko veći rast nego u Hrvatskoj

Predsednik Srbije o hrvatskoj i srpskoj ekonomiji, (TV Prva, 23.2.2020.)
“A znate zašto im smeta Vučić, najviše? Nećete verovati. Zbog snažne srpske ekonomije. Zato što su oni imali prosečnu platu 840 evra kada smo mi imali 340. Danas je kod nas 510, pa evo – da sačekamo dva-tri dana, pa će izaći podaci. 510, 515 evra. Kod njih je 860. I mi se približavamo. Imamo dvostruko veći rast nego Hrvatska. Imamo suficit sa Hrvatskom, u poslednje četiri godine. Samo u Vučićevo vreme.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osvrnuo se nedavno na odnose sa Hrvatskom, poredeći prosečne zarade, ekonomski rast i trgovinu. Gostujući na TV Prva, Vučić je finansijske podatke izmešao sa istorijskim “analizama” i osvrtom na Drugi svetski rat, Zorana Milanovića, govore, “Oluju” i “napade” koje on doživljava. U svom izlaganju izneo je i niz brojki, od kojih je neke i ranije pominjao, zbog čega je od Istinomera više puta dobijao ocene “neistina”.

Vučić ovoga puta tvrdi da Hrvatima smeta zbog – snažne srpske ekonomije. To obrazlaže visinom prosečnih zarada.

“Zato što su oni imali prosečnu platu 840 evra kada smo mi imali 340 evra. Danas je kod nas 510, pa evo – da sačekamo dva-tri dana, pa će izaći podaci. 510, 515 evra. Kod njih je 860. I mi se približavamo”, kazao je Vučić.

Pritom, kako on tvrdi, Srbija ima dvostruko veći rast nego Hrvatska, kao i suficit sa njom u poslednje četiri godine. I sve to “u Vučićevo vreme”.

*U januaru će plata biti 425 evra

*Plate danas najveće u istoriji Srbije

 

Pre početka “Vučićevog vremena”

 

Iz kabineta predsednika nismo dobili odgovore – na osnovu kojih podataka je izneo ceo ovaj niz tvrdnji i na koji period misli kada kaže “Vučićevo vreme”.

Povezan sadržaj

Šta je sve sporno u njegovoj izjavi o Srbiji i Hrvatskoj?

Prvo, nejasno je kojem periodu on to uopšte pripisuje da je – njegovo vreme. Visina prosečnih zarada koje nabraja ne poklapa se faktički sa njegovom “vladavinom”, koja je svakako duža od te četiri godine koje spominje u jednom trenutku.

Dalje, predsednik Srbije govori o prosečnoj plati u Srbiji od 340 evra, dok je tada, kako kaže, u Hrvatskoj bila 840 evra.

Aleksandar Vučić je ranije za izjavu da je prosečna plata bila 340 evra kada je on postao predsednik Vlade, dobio ocenu “kratke noge”, s obzirom da je te 2014. godine prosečna zarada bila skoro 380 evra.

 

Vreme vlasti
Aleksandar Vučić je postao prvi potpredsednik Vlade sredinom 2012. godine, posle koalicije SNS-SPS. Predsednik Vlade postaje 2014, posle parlamentarnih izbora, i na toj funkciji ostaje i posle vanrednih izbora 2016. godine. U aprilu 2017. pobeđuje na predsedničkim izborima. Tako da je “Vučićevo vreme” faktički počelo pre osam godina.

 

Prema zvaničnim podacima, koji pritom i teško da su poredivi sa novijim, zbog promene metodologije početkom 2018. godine, nakon čega je svako hvalisanje prosečnim platama upitno, u poslednjem kvartalu 2010. godine u Srbiji prosečna plata je bila 344 evra. Za tu 2010. godinu prosečna plata u Hrvatskoj se kretala oko 730 evra.

U aprilu 2014, kada je Vučić postao premijer, prosečna plata u Srbiji je bila 395 evra, a u Hrvatskoj oko 740 evra.

Što se tiče 2019. godine, prema najsvežijim podacima koje je objavio Republički zavod za statistiku, u Srbiji je prosečna decembarska neto zarada 59.772 dinara, a na godišnjem nivou je 54.919 dinara.

 

 

Kada se taj iznos prevede u evre, ispostavlja se da je poslednja decembarska prosečna zarada nešto više od 508 evra, dok je za celu godinu prosek 467 evra. Za isti period u Hrvatskoj, kako je objavio njihov statistički zavod, prosečna plata u decembru 2019. je 6.559 kuna, što je oko 880 evra. Na nivou cele protekle 2019, taj iznos je 6.457 kuna, to jest nešto više od 865 evra.

Dakle, kada je reč o brojevima i prosečnim zaradama, predsednik Vučić je potpuno pogrešno naveo sve podatke.

 

Rast i suficit, napretku nema kraja

 

Što se tiče rasta, Vučić kaže da je u Srbiji dvostruko veći nego u Hrvatskoj.

Procenjeno je da je ukupna ekonomska aktivnost u Republici Srbiji u 2019. godini, merena realnim kretanjem bruto domaćeg proizvoda (BDP), ostvarila rast od 4,0% u odnosu na 2018. godinu”, navodi se na sajtu RZS.

Hrvatski Državni zavod za statistiku objavio je krajem 2019. da je BDP porastao za 2,9% na godišnjem nivou.

Povezan sadržaj

Što se tiče spoljnotrgovinske razmene, problem je što sa različitih strana granica stižu različiti podaci. A u manipulaciju procentima dobro se uklapa činjenica da brojne hrvatske kompanije na teritoriji Srbije praktično “vraćaju” proizvode na domaći teren, o čemu je Istinomer već pisao.

Pa tako, prema podacima RZS, u spoljnotrgovinskoj razmeni, Srbija je u suficitu sa Hrvatskom. Dotle hrvatski statističari tvrde suprotno, pa je prema njihovim podacima, zapravo Hrvatska u suficitu kada se pogleda odnos uvoza i izvoza.

 

Suficit sa okruženjem
“Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa zemljama iz okruženja: Bosnom i Hercegovinom (izvoze se najviše gasna ulja i motorni benzin, a uvozi se koks i polukoks od kamenog uglja i žica od gvožđa i čelika), Crnom Gorom (izvoze se lekovi za maloprodaju i rude olova i koncentrati, a uvoze se najviše sirovi aluminijum i vina od svežeg grožđa) i Severnom Makedonijom (izvoz električnih provodnika i toplo valjanih proizvoda, a uvoze se najviše lekovi za maloprodaju i zavarene cevi od gvožđa i čelika). Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Rumunijom, Slovačkom, Bugarskom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Hrvatskom, Švedskom, Slovenijom”, navodi se na sajtu RZS.

 

Dakle, kao prvo, poređenje suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni je upitno jer se naši podaci ne poklapaju sa podacima iz Hrvatske. Drugo, “Vučićevo vreme” ne traje samo četiri godine, već skoro osam godina. Treće, kada je u Srbiji prosečna zarada bila oko 340 evra (2010. godine), u Hrvatskoj nije bila 840, već oko 730 evra. Poslednja prosečna, decembarska plata u Srbiji je 508 evra, a u Hrvatskoj je oko 880 evra. Takođe, netačno je da imamo dvostruko veći rast od suseda, jer je kod nas rast BDP 4 procenta, a u Hrvatskoj 2,9 procenta.

Zbog svega nabrojanog, Aleksandar Vučić za izjavu “da su oni imali prosečnu platu 840 evra kada smo mi imali 340, da je danas kod nas 530, a kod njih 860 evra, da imamo dvostruko veći rast nego Hrvatska i da imamo suficit sa Hrvatskom u poslednje četiri godine” dobija ocenu – “neistina”.

 

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković