U skladište do povoljne cene

Ministar poljoprivrede o primeni Zakona o javnim skladištima. (Tanjug, 17. 6. 2009. godine)
„U predstojećoj žetvi (2009.) će početi konkretno sprovođenje Zakona o javnim skladištima.“

Zakon o javnim skladištima usvojen je krajem marta 2009. godine. Na osnovu njega poljoprivrednici mogu da, ukoliko ne žele da prodaju žitarice dok se ne steknu povoljni uslovi na tržištu, čuvaju svoje proizvode u skladištima. Ministar je objasnio da primena počinje iste jeseni.

Ipak, za žetvu 2009. godine javna skladišta bila su dostupna samo za manji broj poljoprivednika. Većina proizvođača je i te godine svoje proizvode morala da proda po cenama koje su tada bile aktuelne.

„Ove godine Ministarstvo poljoprivrede uspešno je implementiralo pilot projekat u sedam odabranih skladišta za žitarice i uljarice, sa mogućnošću da se ovaj broj skladišta poveća. Trenutno su u toku pregovori sa još tri skladišta.“

Agropress, 11. 12. 2009. godine

Sledeća najava je bila da će skladišta početi u potpunosti da funkcionišu na proleće naredne godine.

„Javna skladišta širom Srbije od ponedeljka počinju sa radom.“

ministar poljoprivrede Saša Dragin, Tanjug, 22. 5. 2010. godine

Ugovori o javnim skladištima između ministarstva, banaka i skladištara konačno su potpisani krajem jula 2010. Tada su predstavljena i ovlašćena skladišta u kojima ratari mogu da čuvaju svoje proizvode.

„U ove poslove uključena su skladišta ‘Žitko’ iz Bačke Topole, ‘Žitoprodukt’ iz Zrenjanina, ‘Žitopromet’ iz Sente, ‘Zadrugarka’ iz Sombora, ‘Jedinstvo’ iz Apatina, ‘Silos Jakovo’ iz Surčina i ‘Ratar’ iz Pančeva.“

Srna, 23. 7. 2010. godine

Budući da je većina poljoprivrednika morala da sačeka da javna skladišta počnu da rade, ali da je ministarstvo ipak započelo da sprovodi Zakon u najavljenom roku, Istinomer obećanje ministra Dragina ocenjuje kao „skoro ispunjeno“.