U junu kamen temeljac za fabriku vode u Užicu

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o rekonstrukciji fabrike vode u Užicu. (Politika, 7.4.2016. godine)
“Možemo da očekujemo da ćemo gradonačelnik Užica Petković, ja i ministar Selaković kamen temeljac za fabriku vode da postavimo u junu ove godine. To je sada javno obećanje, jer je samo pitanje vremena da završimo tenderske procedure.”
Građani Užica već nekoliko godina muku muče zbog vode iz gradskog vodovoda. U više navrata pojavile su se bakterije i alge, pa je građanima zabranjeno da vodu koriste za piće i kuvanje, a situacija je bila toliko dramatična, da je angažovana i vojska. 
Zbog toga je pitanje rekonstrukcije fabrike vode jedno od ključnih za meštane ovog grada. Dve godine za redom ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović obećava da radovi počinju u junu i da će čista voda poteći do kraja godine, a radova još nema.
*
Zorana Mihajlović / Foto: FoNet

 

Prvo je u januaru 2015, kada je u Užice donela lokacijsku dozvolu za rekonstrukciju fabrike vode, najavila da radovi počinju na leto i da do kraja te godine Užičani neće imati problem sa vodom.

(Politika, 21. januar 2015. godine)
“Tokom aprila idu tenderi za prvu fazu ovog posla, čija se ukupna vrednost procenjuje na 2,8 miliona evra. U junu ili julu počinju radovi na prvoj fazi rekonstrukcije gradskog postrojenja, koji do kraja godine treba da budu završeni, posle čega Užice više neće imati problem s tim kakvu vodu građani piju. Važno je da znamo rok završetka i mi ćemo to propratiti, kao što sve pratimo”, rekla je Mihajlović.

Nešto više od godinu dana kasnije, a pred aprilske izbore ministarka Mihajlović je, kako je sama istakla, javno obećala da radovi kreću juna 2016.

(Politika, 7.4.2016. godine)
“Prva faza vredna je 3,2 miliona evra, a novac je država obezbedila, na razdelu je Ministarstva saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture. Radovi u prvoj fazi trajaće od četiri do pet meseci, ali nakon nje Užičani još neće moći da u potpunosti koriste fabriku vode. Sledi potom druga faza, a kad smo našli novac za prvu obezbedićemo i za drugu. Da u potpunosti potekne voda Užičani mogu da očekuju do kraja ove godine.”

Ipak, radovi ni sredinom jula 2016. nisu počeli, još se čeka na raspisivanje tendera, jedino je krajem juna potpisan ugovor o finansiranju radova na rekonstrukciji fabrike vode, zbog čega obećanje ministarke Mihajlović ocenjujemo kao “neispunjeno”.

Kada je krajem juna ministarka Mihajlović posetila Užice i sa prvim čovekom ovog grada potpisala ugovor o finansiranju radova, rekla je da ministarstvo neće tolerisati kašnjenja i da će radovi početi uskoro.

(Tanjug, 27. juna 2016. godine)
“Nećemo dozvoliti da se kasni nijedan dan. Bićemo prisutni ovde, znamo koliko je to važno. I verujem sledeći put kad se vidimo, uskoro, biće zaista početak radova na dogradnji i rekonstrukciji fabrike vode”, rekla je Mihajlović i dodala da će tender biti raspisan u roku od deset dana, a da bi ako ne bude žalbi, radovi mogli da počnu za mesec i po do dva.

Budući da je od tada prošlo više od dve nedelje, pitali smo ministarstvo da li je tender u međuvremenu raspisan, kao i zbog čega radovi nisu počeli u junu kao što je ranije najavljivano.

“Radi se o veoma složenom objektu u projektantskom smislu, zbog čega je produžen prvobitni rok za izradu projektne dokumentacije. Građevinska dozvola za II fazu izgradnje postrojenja biće izdata u narednih nekoliko dana, a odmah po izdavanju te dozvole stiču se i uslovi za raspisivanje tendera za najpovoljnijeg izvođača radova”, navodi se u odgovoru dostavljenom Istinomeru.

Sada je sigurno da će Užičani i 2017. godinu dočekati sa nerešenim problemom vodosnabdevanja, budući da će izvođač radova, ako je verovati ministarki Mihajlović, u najboljem slučaju, biti izabran za mesec i po do dva, a da će prva faza radova trajati oko šest meseci. Istinomer će svakako nastaviti da prati sudbinu fabrike vode u Užicu i nove rokove koje sada obećavaju zvaničnici.