U Beogradu obezbeđene naknade za porodilje

Predsednica Vlade o povećanju naknade za porodilje u Beogradu. (Narodna skupština, 28. 5. 2018.)
“Porodiljama je obezbeđena jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara za svako novorođeno dete, dok socijalno ugrožene porodilje dobijaju dodatnih 25.000 dinara”.

Nabrajajući šta je to sve kandidovalo bivšeg gradonačelnika Beograda Sinišu Malog za mesto ministra finansija, premijerka Ana Brnabić, kao što je pokazala analiza Istinomera, iznela je minimum 15 spornih tvrdnji. Među “pohvalama“ na račun Malog našlo se i navodno povećanje naknada za porodilje.

Naime, predsednica Vlade je izjavila da je porodiljama obezbeđena* jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara za svako novorođeno dete, kao i da socijalno ugrožene porodilje, zaslugom Siniše Malog, mogu da računaju na dodadnih 25.000 dinara.

Premijerka je tako poslanicima i građanima predočila samo jedan deo istine. Naravno, onaj lepši. Ako bismo gledali odluke koje je Skupština grada usvajala od prošle godine, pa na ovamo, moglo bi se reći da je u pravu. Međutim, politika finansijske pomoći porodiljama u Beogradu ima svoju predistoriju koja seže do 2009. godine.

Da vidimo o čemu je reč.

Odluka kojom se u sistem socijalne zaštite grada uvodi naknada za porodilje doneta je u februaru 2009. godine tako da nezaposlene porodilje dobijaju jednokratnu pomoć od 40.000 dinara. Od marta 2010. i zaposlene majke po rođenju deteta dobijaju 25.000 dinara.

Takva situacija je ostala sve do kraja 2013. godine, kada je Privremeno veće na čelu sa Sinišom Malim donelo odluku da se pomoć nezaposlenim porodiljama poveća sa 40.000 na 50.000 dinara. Iznos za zaposlene nije menjan.

Ovakva socijalna politika prema porodiljama je, međutim, trajala svega četiri meseca, jer u aprilu 2014. godine doneta nova odluka. Ovoga puta naknada za nezaposlene porodilje je dramatično smanjena – sa 50.000 na 20.000, a za zaposlene sa 25.000 na 10.000 dinara. Odluku je potpisao upravo Siniša Mali koga premijerka vidi kao zasluženog za povećanje davanja.


*
Foto: FoNet/Beoinfo


Tako drastično umanjene iznose primale su sve žene koje su dete dobile u narednih devet meseci, a onda je u julu 2015. godine naknada povećana – samo za nezaposlene porodilje. Umesto 20.000 rešeno je da dobijaju 35.000 dinara – na četiri rate: prvi deo od 20.000, а ostatak u ratama od po 5.000 dinara u naredna tri meseca. Za zaposlene porodilje nije bilo povećanja, one su i dalje primale samo 10.000.

Tako je ostalo naredne dve godine, do leta 2017, kada kreću pretumbacije. Novom odlukom ukida se kategorija zaposlenih porodilja, odnosno postoje samo porodilje i nezaposlene porodilje. To dalje znači da sve porodilje dobijaju po 10.000 dinara, bez obzira na prihode, a nezaposlene – ukoliko ispunjavaju uslove – dobijaju dodatnih 25.000.

Dakle, Ana Brnabić pokušala je da nas ubedi da ovih 25.000 zapravo “bonus” za socijalno ugrožene porodilje, iako su one ovaj novac već primale. Samo u drugačijem aranžmanu, odnosno na rate, kao što je prethodno objašnjeno.

Naposletku, u decembru 2017. godine, uvodi se još jedna novinasve porodilje dobijaju iznos od 10.000 dinara za prvo dete.

Kada sve saberemo i oduzememo, trenutno stanje je sledeće: porodilje koje imaju posao mogu da računaju na 10.000 dinara, a ako se prvi put porađaju na dodatnih 10.000 – ukupno 20.000 dinara. (Ove iznose zapravo dobijaju sve porodilje bez obzira na materijalno stanje i to da li imaju posao ili ne). Majkama bez posla, koje ispunjavaju uslove, sleduje prvo 10.000 kao i svima, zatim 25.000 po osnovu nezaposlenosti – ukupno 35.000. U slučaju da je reč o prvom detetu i nezaposlene mame dobijaju dodatnih 10.000, što znači da u najboljoj varijanti dobijaju ukupno 45.000 dinara jednokratne pomoći.

Nakon svih premetačina, zaposlene porodilje i u slučaju da se prvi put porađaju primaju 5.000 manje nego ranije (u vreme prethodne vlasti). Nezaposlene porodilje mogu da računaju (u slučaju prvog deteta) na 5.000 dinara više u odnosu na vreme Đilasove vladavine, ali i 5.000 manje u odnosu na odluku koji je doneo Mali neposredno nakon što je došao na vlast, pre nego što je drastično smanjio ova davanja.

Da se vratimo na izjavu predsednice vlade sa početka priče: “Porodiljama je obezbeđena* jednokratna pomoć u iznosu od 10.000 dinara za svako novorođeno dete, dok socijalno ugrožene porodilje dobijaju dodatnih 25.000 dinara”.


*
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović


Dakle, hajde da uporedimo samo trenutno stanje sa onim koji je novi ministar finansija zatekao u Beogradu. Sve do kraja 2013. zaposlene porodilje primale su 25.000, a nezaposlene 40.000. Danas zaposlene u najboljem slučaju primaju 20.000, a nezaposlene 45.000.

Istini za volju, od prošlog leta naknadu od 10.000 dinara primaju sve porodilje u Beogradu, ako je na to mislila predsednica Vlade. U odgovoru* kabineta predsednice Vlade koji je stigao nakon objavljivanja teksta navodi se da su obezbeđena sredstva u iznosu od 10.000 dinara za sve bebe, a 25.000 za socijalno ugrožene majke.

 

Kada gledamo drugi deo izjave, koji se odnosi na socijalno ugrožene porodilje – takođe nije tačno da ova kategorija dobija dodatnih 25.000 dinara. Porodilje sada ništa više ne dobijaju zato što su nezaposlene, jer su to dobijale i ranije. Opet podsećamo da su do kraja 2013. primale 40.000.

Da sumiramo, premijerka je hvaleći novog ministra propustila da kaže da su u vreme dok je Mali bio gradonačelnik naknade kratkotrajno povećane (samo za nezaposlene), a zatim vrlo brzo drastično smanjene. Ista izdvajanja su sukcesivno povećavana, ali dobar deo njih ni danas nije na onom nivou koji je Mali zatekao. Dakle, Brnabić je kao jedan od argumenata za izbor novog ministra finansija navela to što je grad na čelu sa Malim obezbedio sredstva za porodilje, što može navesti na zaključak da to ranije nije bio slučaj, iako porodilje ovu naknadu primaju od 2009, odnosno 2010. godine. Još važnije, premijerka je zanemarila činjenicu da su u vreme Malog u jednom trenutku ova davanja bila drastično smanjena, zbog čega dobija ocenu „zloupotreba činjenica“.


[ISPRAVKA, 6. 6. 2018]: U tekstu je prethodno pogrešno pisalo da je porodiljama “povećana” jednokratna pomoć – i u naslovu i u izjavi predsednice Vlade Ane Brnabić, umesto da je ova naknada “obezbeđena”. Istinomer je kabinetu premijerke Ane Brnabić 4. juna poslao pitanja i citiranu izjavu iz skupštinske rasprave u kojoj je stajalo da su ova davanja povećana. U zahtevu je naznačeno da odgovore treba dostaviti do sutradan, odnosno do 5. juna. Do tog roka nismo dobili odgovor, što je originalno i naznačeno u tekstu.

Međutim, odgovor iz premijerkinog kabineta dobili smo dan kasnije, odnosno 6. juna. U njemu se navodi da predsednica Vlade nije govorila o povećanju jednokratne pomoći porodiljama, već o isplati te pomoći.

“Predsednica Vlade je, prilikom obrazloženja predloga Siniše Malog za ministra finansija, rekla sledeće: U gradu Beogradu, zahvaljujući konsolidaciji, finansijskoj disciplini, dobrom upravljanju beogradskom kasom, porodiljama je obezbeđena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 10.000 dinara za svako novorođeno dete, dok socijalno ugrožene porodilje dobijaju dodatnih 25.000 dinara. Ovu vrstu pomoći danas prima 14.000 ovih majki. Ranije je taj broj bio 3.500”, stoji u naknadno dostavljenom odgovoru.

Istinomer je zbog toga na nekoliko mesta u tekstu, uključujući i naslov, promenio reč “povećane” rečju “obebeđene”. Ispravka, međutim, ne menja samu ocenu, a to je “zloupotreba činjenica”, zato što je Brnabić zanemarila činjenicu da su naknade za porodilje bile drastično smanjene. Iako je premijerka rekla da sada ovu naknadu prima veći broj žena, takođe je izostavila podatak da određen deo porodilja danas prima manje naknade u odnosu na period pre dolaska Malog na vlast.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović