U Beogradu ne postoji prihvatilište za decu

Kandidatkinja SNS za odbornicu u Skupštini Beograda (RTS, 26.02.2018.)
“Otvorićemo prihvatilište za mališane, po prvi put u Beogradu, jer u Beogradu, dakle, ne postoji prihvatilište za decu.”

U predizbornom predstavljanju u emisiji “Reč na reč” na javnom servisu kandidatkinja SNS za odbornicu u Skupštini grada Irena Vujović izjavila je da Beograd nema Prihvatilište za mališane. Sadašnja predsednica opštine Savski venac nekako je uspela da zaboravi da Prihvatilište za decu, u ma koliko lošem stanju bilo, postoji u Beogradu skoro 60 godina, zbog čega dobija ocenu “kratke noge”

Kako stoji na sajtu ove institucije, iako je u nadležnosti Grada Beograda, prihvatilište zbrinjava decu iz cele Srbije. Ova ustanova broji samo 16 kreveta, iako je broj dece često veći od 25, pa su prinuđeni da spavaju na pomoćnim dušecima u hodniku. Zato je 2010. godine samo prihvatilište pokrenulo projekat “Pobedi za decu Prihvatilišta” kako bi prikupili novac za preseljenje, a 2014. promovisana je akcija “Čuvarkućica” u kojoj su učestovali glumci, pevači i druge poznate ličnosti. 

Na sajtu postoji i čitava hronologija akcija za prikupljanje sredstava, pa i obećanja o preseljenju, pa tako možemo videti da je “na proslavi 57. rođendana Prihvatilišta, 25.2.2015, gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao da je Grad pronašao novi prostor za Prihvatilište, i da se radi o objektu od 1.700 kvadrata”. 
“Mali je dodao da će grad pokrenuti inicijativu razmene imovine sa vlasnikom, korak koji će trajati mesec-dva dana, a odmah potom krenuti u adaptaciju prostora”, piše na sajtu Prihvatilišta
Sredinom sledeće, 2016. godine, Mali je obećao preseljenje do jeseni, u objekat na Zvezdari. Prema njegovim rečima, tada je, takođe, bilo potrebno da se završe imovinske i pravne procedure, pa da se krene u renoviranje.

beograd.rs, 1.6.2016.
“Očekujemo da će renoviranje i rekonstrukcija trajati oko tri meseca, kako bi na jesen deca mogla da dobiju nov dom. Tu će imati znatno kvalitetnije uslove za život, bolju mogućnost da se obrazuju i provode vreme. Prostor će biti siguran i human i oplemenjen tako da bude najlepši u regionu jer bogatstvo se pokazuje upravo na primeru brige o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo ja naša podrška za budućnost dece.”

Međutim, skoro godinu i po dana kasnije, u novembru 2017, Mali je obilazeći radove na zgradi samo pomerio rok za jesen 2018, dok će po najnovijoj najavi – iz kampanje – taj posao biti gotov i koji mesec ranije –  na leto.

Tanjug, 17.2.2018.
„Evo unutra se sad trenutno dešavaju radovi, ugradnja novog lifta, sređivanje i elektro-instalacija i svih ostalih instalacija, koje ćemo završiti do jula, avgusta najkasnije, ove godine. I tada će u tom trenutku Beograd imati najlepše, najbolje, najmodernije prihvatilište, reći ću, ne samo u Srbiji, nego i u ovom delu Evrope.“

Mališane iz Prihvatilišta, osim Siniše Malog, posećivali su i ostali gradski funkcioneri. Tako je, na primer, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević nekoliko puta obišao decu i zaposlene iz Prihvatilišta tokom pravoslavnog Božića, pa im je 7. januara 2017. poželeo da sledeći praznik dočekaju u novom prostoru, što se očigledno nije dogodilo. 

Da sumiramo, Prihvatilište postoji, a postoji i nekoliko obećanja gradskih čelnika da će ova ustanova biti preseljena u nove i veće prostorije na Zvezdari. Neka od tih obećanja očigledno već nisu ispunjena, dok najnovije najave beležimo i pratimo da li će se konačno ostvariti.

Naslovna fotografija: Fonet/Beoinfo