Tužilaštvo pobedilo pevačicu

Portparol javnog tužilaštva o nagodbi sa folk pevačicom Svetlanom Ražnatović. (Beta, 13. 4. 2011. godine)
„Tužilaštvo je zadovoljno postignutim sporazumom (sa Svetlanom Ražnatović) i smatramo to velikom pobedom tužilaštva.“

Prema sporazumu o priznanju krivice koji su postigli tužilaštvo i Ražnatovićeva pevačica je za krivična dela zloupotrebe službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružja kažnjena sa godinu dana kućnog pritvora, s tim da su u to već uračunata četiri meseca koje je pevačica ranije provela u pritvoru. Osim zatvorske kazne sporazum predviđa i da pevačica plati državi 1,5 miliona evra. 

 
Optužnica je Svetlanu Ražnatović i njenu sestru teretila da su od prodaje 10 fudbalera kluba Obilić nezakonito pribavile čak četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara. Ako se uporede suma koju je protivpravno stekla (oko 4,4 miliona evra) i ona koju će morati da uplati, pevačici će ostati oko 2,9 miliona evra. Ekonomski gledano, nagodba više liči na pobedu Ražnatovićeve negoli tužilaštva. I sa pravne strane postoje nelogičnosti. Zakon predviđa restituciju tj. „otklanjanje štetnih posledica krivičnog dela“. U konkretnom slučaju to znači da optužena mora da vrati celokupnu sumu koju je nelegalno stekla, a ne samo njen deo. 
 
Zbunjuje i kazna koja je dogovorena nagodbom jer zakon za počinjeno delo propisuje sankciju od dve do 12 godina zatvora. Jedino što se može priznati tužilaštvu jeste da će država kratkim postupkom uštedeti jer će slučaj biti okončan nakon samo jednog pretresa, a novac od nagodbe dobija odmah po pravosnažnosti presude. Zbog toga portparol javnog tužilaštva na Istinomerovoj skali dobija ocenu „skoro neistina„.