Tomo Zorić

Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:
Stranka: vanstranačka ličnost | Svi akteri
Mesto:

Rođen 1974. u Beogradu.

Završio je Pravni fakultet u Beogradu, kao jedan od najboljih studenata u generaciji. Pravosudni ispit je položio 2003. godine i počeo da radi kao stručni saradnik istražnog odeljenja Drugog opštinskog suda u Beogradu. Na tom mestu je ostao do 2005. godine kada postaje portparol Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i tu provodi naredne tri godine. 

Koautor je knjige “Odnosi s javnošću u tužilaštvu“ iz 2007. godine.

U novembru 2014. postao je sekretar Državnog veća tužilaca (DVT). 

U februaru 2020. u sklopu akcije hapšenja Veljka Belivuka priveden je i navijač Partizana Miloš Đukanović i to u društvu Zorića i Milice Ljubičić, zamenice tužioca Drugog osnovnog tužilaštva. Zorić je za Nova.rs izjavio da se sa mladićem našao kako bi preuzeo račune i kiriju. Privedeni Đukanović je pušten dva sata nakon saslušanja, a sutradan je na informativnom razgovoru u policiji bio Zorić.

“On je odmah pristao na poligraf, koji je prošao, a dostavio je i svu dokumentaciju u vezi sa izdavanjem stana mladiću koga dovode u vezu sa Veljom Nevoljom.” (Nova.rs, 11. 2. 2021. godine)

Nekoliko dana kasnije Zorić je podneo ostavku na funkciju sekretara Državnog veća tužilaca. Izjavio je da je to učinio “iz moralnih razloga”.

„Prošao sam poligraf. Dokazano je da moje krivice nema. To je jedan moralni čin. Vratiću se u Republičko javno tužilaštvo, odakle sam došao, navodi Zorić.“ (Nova.rs, 11. 2. 2021. godine)