Tuča je normalna stvar

Predsednik Skupštine grada Čačka o fizičkom sukobu službenika gradske uprave. (Ozon press, 15. 11. 2011. godine)
„Sekretar nije prekršio Statut grada Čačka, nije naneo štetu ugledu Skupštine ili prekršio njen Poslovnik. Zbog toga nema potrebe da pokrećem odgovornost sekretara Skupštine grada i tako će biti dok kod radi u skladu sa zakonom.“

Fizički napad sekretara Skupštine grada Ljubodraga Petkovića (SPS) na službenika Uprave za urbanizam Dušana Pijevca koji se dogodio u zgradi Gradske uprave iznenadio je čačansku političku scenu i ustalasao tamošnju javnost. Protiv dvojice službenika gradske uprave, aktera incidenta, podnete su prekršajne prijave, i to protiv Petkovića za vršenje nasilja, a Pijevcu se na teret stavlja drsko i bezobzirno ponašanje. Napad sekretara izazvao je reakcije opozicije koja je zatražila da predsednik Skupštine grada Veljko Negovanović razreši sekretara jer je nedopustivo da se postavljeni funkcioner na taj način, u službenim protstorijama, obračunava, sa potčinjenim službenicima. Predsednik je uzvratio da je ceo incident je lična stvar sekretara, da će sud reći svoje i da Petković „nije prekršio Statut grada Čačka, nije naneo štetu ugledu Skupštine ili prekršio njen Poslovnik“.

Tačno je da gradski Statut i Poslovnik nisu prekršeni jer se u tim dokumentima ni ne pominju fizički nasrtaji i eventualne sankcije za tako nešto. Međutim, time se bavi se republički Kodeks ponašanja državih službenika i Petković je, reklo bi se, povredio čak tri člana.

Izvor: Kodeks ponašanja državnih službenika, Sl. glasnik RS, br. 29/2008.

Što se tiče ugleda Skupštine, čini se da je i on, na osnovu novinskih naslova, ozbiljno poljuljan.

Blic: Skandal u gradskoj upravi Čačka
RT Vojvodine: Tuča u zgradi čačanske skupštine
Večernje novosti: Sekretar pretukao pravnika
Kurir: Sekretar čačanske Skupštine izmlatio službenika!
Novi magazin: Tuča u gradskoj skupštini
Pravda: Sekretar razbio glavu urbanisti

Pošto sekretar zaista nije povredio gradske akte, ali jeste republički Kodeks i ugled grada, Istinomer predsedniku čačanske Skupštine dodeljuje ocenu „poluistina“.