Tri milijarde iz Emirata pre juna

Ministar finansija o kreditu iz UAE. (RTS, 15. 1. 2014. godine)
"Nije tačno da će kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata u visini od tri milijarde evra Srbija dobiti tek u junu, već se očekuje u nekoliko narednih meseci."

Ministar finansija izjavio je početkom godine da nije tačno da će kredit od Ujedinjenih Arapskih Emirata Srbija dobiti tek u junu, već da će se to desiti ranije.

„U pregovorima smo sa UAE i očekujemo da u narednih nekoliko meseci taj novac legne, istakao je Krstić.“
RTS, 15. 1. 2014. godine

Vlada Srbije je 5. marta godine prihvatila zajam od milijardu dolara od UAE po kamatnoj stopi od dva odsto, sa rokom dospeća od deset godina, uz mogućnost da se sa otplatom krene šest meseci od datuma povlačenja novca. Krstić je sutradan otputovao u Abu Dabi kako bi potpisao kredit.

Skupština Srbije je krajem maja raspravljala o zakonima kojima se potvrđuju sporazumi sa UAE. Ministar finansija izjavio je da bi druga tranša budžetskog zajma UAE mogla da stigne u drugoj polovini ili pred kraj ove godine. Krstić je rekao da će druga tranša kredita zavisiti od stanja budžetskog deficita i od toga kakvi uslovi budu na tržištu obveznicama, koji su sada povoljni i „kakve Srbija nije imala nikad do sada“.

„Iskren da budem, nisam siguran ni da će nam za finansiranje budžetskog deficita biti potrebne pune tri milijarde (evra), rekao je ministar finansija u Skupštini Srbije.“
RTS, 27. 5. 2014. godine

Budući da je dogovoren zajam od milijardu dolara, iako ni taj novac još nije stigao, a da se prolongira druga tranša kredita, izjavu ministra finansija ocenjujemo sa „krenuli, pa stali“.

Naslovna fotografija: FoNet / Aleksandar Levajković